Melayu menjadi Batman? Sepatutnya menjadi Badman jikalau polisi tidak menguntungkan Melayu.

images

Melayu tidak pernah memberontak. Dari dahulu hingga sekarang, dan ini harus di ubah.

Kerana tidak memberontak lah 1 juta rakyat China tidak bernegara di terima oleh Tunku sebagai warga negara Malaysia.

Walaupun Tunku mempunyai alasan untuk berbuat demikian, kita rakyat Melayu di masa itu juga harus mempunyai pendapat yang berpandangan jauh. Semestinya semasa itu ada Melayu yang menentang, tetapi mereka mungkin tidak menentang secara berhemah dan bersungguh sungguh, atau dengan kata lain bangkit beramai ramai memberontak.

Oleh kerana tidak memberontak, corak pemikiran Tunku dengan dasar kongsi kuasa dengan China memberi China peluang besar kepada kaum pendatang China menguasai bidang ekonomi dan aktiviti kommersial bersama kerajaan Melayu di bawah pimpinan Tunku. Itu Tunku mahu, itu yang terjadi kerana tidak ada satu kuasa pemberontak Melayu menghalang tindakan itu.

Sebelum merdeka, China adalah petty trader, semua perniagaan dikuasai oleh British. Selepas merdeka, Tunku benarkan China mengambil alih peranan British dan BN melangsungkan polisi ini sampai sekarang. Yang menjadi masaalah ialah BN membenarkan China membangunkan bandar bandar baru di kawasan Melayu dan menyelinap masuk ke kawasan negeri negeri Melayu tanpa sekatan dengan dasar tidak menguntungkan kaum Melayu, dalam semua segi, termasuk dalam isu pemegangan hartanah, agama, masjid, dan nilai kekafiran kaum China kedalam dunia Melayu. Ini tidak terjadi semasa pemerintahan British.

Jikalau ada pemberontak Melayu dizaman itu, tentu perkara ini tidak AKAN berlaku.

Begitu lah penting nya Melayu berubah dari perangai naif didalam kebodohan menerima pemimipin yang sempit akal fikiran, dengan melawan idea songsang yang tidak memberi faedah di masa masa akan datang.

Mengapa Melayu tidak memberontak?. Pertama nya percaya kepada orang pandai. Kedua, tidak suka melawan orang tua, dan ketiga nya, tidak ada wawasan.

Nilai yang di pertontonkan oleh orang orang Melayu masih berpaut rapat kepada tiga perkara tersebut dan percaya mereka yang memerintah terdiri dari Melayu yang pandai pandai.

Dan Melayu telah insaf, maka ramai lah diantara mereka melawan BN kerana sebenarnya terdiri dari isu ini. Walaupun bersama dengan China yang di benci, Melayu merasa sudah sampai masanya memberontak dan melawan segala polisi yang tidak menguntungkan mereka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s