Apasal China kecil kepala di Kelantan?

Aku buat perangai China Selangor di Kota Bharu semalam.

Bila ada tuan kedai China berhenti di depan kedai dia dan menyekat laluan, aku hon kereta aku macam hon keretapi. Bila dia buat tak endah aku turun dan pergi kepada dia melaung bising supaya dia bergerak dan aku boleh lalu.

Itu aku nak test China Kota Bharu. Dia cepat cepat bergerak.

China ni macam kita juga bila ramai berlagak nak mampus. Tapi lagak Melayu tak melampau batas lah. Tengok keadaan lah. Cuma aku amat respek Melayu Kelantan, mereka berani macam Tarzan.

Banyak kawasan baru di Kota Bharu adalah kawasan kedai orang Melayu. Bila China buka kedai, orang Melayu buka 3 kedai sama dekat dengan dia. Bila China jual dengan harga lima ringgit kedai Melayu jual barang sama dengan harga RM4.75.

Kedai China di Pasir Puteh terpaksa letak nama Melayu, sebuah dari kedai emas di situ di namakan dengan kedai Emas Mek Yang. Yang ini bermaksud Yang Yee Lin, dan Melayu membuka tiga kedai emas dekat dengan kedai dia.

Bila harga emas kedai Mek Yang mahal, kedai Melayu ketiga tiga nya turunkan harga upah buat barang kemas, maka harga di kedai emas Melayu lebih murah. Last last aku nampak China lah sahaja yang menjadi pembeli di kedai Emas Mek Yang.

Di Pasir Puteh 90% kedai di punyai oleh Melayu, manakala di Bandar Baru Bukit Tinggi Kelang 90 % di punyai oleh China.

Bila Melayu Kelantan boleh lakukan ini mengapa Melayu Kelang atau Jawa Jawa tu tak boleh?.

Aku rasa itu sebabnya kerajaan Kelantan kurang beri pekerjaan kepada rakyat mereka, kerana mereka digalakan berniaga. Berniaga adalah 99.9% rezeki. Dan semua kawasan dilihat membangun dengan kedai kedai orang orang Melayu.

Orang orang China nampaknya terpaksa melabur didalam perlaburan yang lebih besar seperti gedung gedung yang besar Tesco dan Giant. Yang kecil kecil jangan harap lah China boleh lawan dengan Melayu Kelantan.

Aku ingin nasihatkan kerajaan Kelantan berhati berhati dengan pelaburan China ini kerana mereka dengan hasrat hati yang busuk cuba menjatuhkan peniaga peniaga kecil kecilan Melayu. Dan aku ingin kompani Melayu yang besar besar melabur di Kelantan untuk mengekang niat jahat pelabur China yang cuba melemahkan kaum Melayu di mana mana sahaja di Malaysia dan mendapat pulangan yang baik.

 

Daging lembu sebenarnya daging kuda dari Romania – Tim Smith, Tesco UK.

Memakan daging kuda yang merupakan haiwan ternakan bagi kegunaan selain dari daging makanan, menjadi kemuncak kemarahan rakyat Britain yang terkenal dengan peliharaan kuda sebagai haiwan sosial.

daging kuda

Spaghetti bolognesse yang di jual di Tesco dikatakan dari daging lembu rupanya di perbuat dari daging kuda Romania. Tim Smith, pengarah teknikal Tesco menyatakan kepada pemberita semalam dan memohon maaf kepada semua pengguna di England kerana kesilapan teknikal pengedaran Tesco di UK.

beeflasaggne

Beef lasagne juga di perbuat dari daging kuda.

Bagaimana daging kuda di prosess atau di sembelih ianya menjadi rahsia Tesco.

Cuba lah makan daging kuda, mungkin sedap juga ya tak.

Satu hari nanti, kita akan berkata “Can I have a donkey meat burger, please”.

More here: Daily Mail.

Di Italy, kilat menyambar dome bangunan Saint Peter, sebagai simbol Tuhan memberi arahan kepada Pope Benedict XVI supaya berhenti dari menjadi Pope dan meletak jawatan tersebut. Perletakan jawatan Pope seperti ini hanya berlaku hampir 600 tahun.

message from God

“Okay, okay. I resign lah. Me old already, 85 years old, ma. Okay, God. No problem if Nik Aziz still want to continue as MB. Me, no lah, already finisto. He can lah, he is not old like me. God doesn’t send him a message yet lah, you know.”

benedict

I resign as the Pope as at today. Okay?. Baca lagi lah disini, bro.