PAS – mu hendak bedal semua harta bedal lah, tetapi, beri peluang aku bedal retek gat!!

bungalow

INI BARU BETUL GUNAKATA UBAH.

KENA TEMPAT.

KENA GAYA.

UBAH.

Puak puak mu diam diam berzuhud buat rumah mewah mewah.

Rumah anuar tan

Sampai hidup senang lenang.rumah gua musang

Rakyat macam aku hidup dalam rumah semacam ni. Tiada berduit, duit kena sapu habihhhh!.

rumah orang kampung

Ada lah rumah macam ni.

Habis bedal. Kontractor Kelas F pun bedal. Bila perintah mu bedal. Bila orang lain perintah mu kata bedal tu rasuah. Bila orang tanya perbuatan bedal harta tu apa benda mu kata itu perbuatan zuhud.

Kalau nak bedal harta rakyak Kelantan pun bagi lah kita peluang bedal retek. Makan sama sama. Bedal sama sama bedal. Kenapa awak bedal puak puak awak sahaja. Itu tidak adil. Awak tidak boleh jadi tok wakil dah. Tok wakil bedal. Kita semua nak keadilan.

Zuhud pala korak mu.

Takbir.

Alahai, sumpah laknat Annuar Ibrahim, jumaat nanti. Itu yang Nik Aziz kata dia cerdik?

Ha ha ha ha.

Tengok aku sudah tergelak.

Orang lain buat, dia hendak buat juga. Orang lain dah buat lama, dia baru nak buat. Dekat dekat dengan pilihan raya.

Tuhan tu amat Pengasih. Sumpah ler, tidak apa. Tidak lah Dia beri balasan “on the spot”. Lepas menang pilihan raya, mungkin sebulan dua lepas itu tidak tahu lah pulak. Kan?. Semasa itu, kita yang pilih dia, kerana percaya sumpah laknat beliau, pun kena libas. Mana lah kita tahu.

Aku tak main lah dengan sumpah laknat dekat pilihan raya nih. Mana ianya boleh di percayai. Sumpah semacam ini semacam dengan sumpah atau taubat dengan tuhan semasa matahari sudah naik dari sebelah barat. Sudah hendak kiamat, baru nak taubat dengan sumpah. Mana bolih guna pakai lagi. Tuhan pun tak terima jenis taubat atau sumpah semasa semacam seperti yang hendak di buat.

Macam mana nih?. Sekarang hendak tipu tuhan pulak ker?. Lantak.

Minta minta sumpah laknat dia tu nanti sama dengan sumpah laknat yang telah di buat oleh Bala PI hebat tu. Dua hari lepas sumpah laknat, terus kena, kan baru kita tahu diterima “on the spot atau tak”.

Main ler Annuar, sumpah sumpah nih. Jangan cuba tipu. Dan ikut lah nasihat yang betul. Daim pun kata hang asyik dok dengar advice dari orang salah. Pakai otak sendiri tak boleh, sebab hanya lulus pengajian Melayu. Ikut suka hati lah, ikut lah sapa sapa pun, termasuk Nik Aziz.

Tidak apa. Kita hendak tengok keputusan sumpah tu semacam yang di terima oleh Bala PI tu atau pun tidak. Jikalau ya, aduhai, selamat lah dunia di Malaysia nih. Dah pening dah dengan kerenah pusing pusing nih.

Cepat lah cuba buat dengan segera.Kita menunggu keputusan yang itu satu. He he he.

LGE akan turunkan harga hantaran kawin. Muahhhhhhhhhhhhhhh.

kawin

Tolak Najib, turun kan harga hantaran kawin.

Muah muah muah.

Hey. Wok.

Kawin jer lah. Apa engkau merepek nih?.

Hantaran kawin mak bapak dia orang minta. Apa kah hal nya, minta tolak Najib?.

Kalau muka kita cun melecun. Hantaran nya free jer.

Kalau muka tu kurang hansen, pergi ke Kelang. Ubah hidung dengan doktor cosmetic. Ubah semacam DAP.

Baru hantaran tak berapa sen. Harus harus, mak bapak dia kata engkau punya hantaran, free bro. GF pula bayar bro.

Kesian lah pada lu. Anyway, bro. Gua ucapkan Kong Hee F Chai pada lu bro. Semoga boleh kawin. Okay?.

PS: This action arises from political propaganda that smears hatred in DAP Ubah. The Malays are now “berubah” They hate Chinese DAP.

 

Raja Pasir Berdengung sedap seperti menjilat jari – bau rit dengan zikir shahwatmunajat!!

Ambo dah tak tahan.

Ini kerana itu satu bau yang amat menyelerakan.

Tuan tuan memang tahu saya tidak suka pakai minyak ata.

“Saya selalu pakai bau bauan semula jadi “rit””

Iaitu satu bau bauan semula jadi yang menyedapkan.

“Seperti menjilat jari”.

Saya tak tahan. Tuhan akan menyuci dosa dosa walaupun dosa 70 kali besarnya atau sebesar bumi dosa itu, sekiranya berzikir shahwatmunajat.

“Sungguh ku tak mampu menghadapi semua liku liku itu.
Oh sunguh ku tak upaya………”

“Walaupun menitis air mata darah, tak bisa merubah segalanya.
Namum aku percaya akan ada kesudahan nya”.

Alahai, tu dia, semua sudah ada dalam lagu lagu ini tentang perasaan seorang manusia!!. Kalau dah tersilap shahwatmunajat, taubat nasuha ler, apa tunggu lagi.

Itu ler, jangan menyindir orang seperti raja pasir berdengung, hendak hendak nya setelah dituju kepada seorang yang bertaraf mufti. Last last nya, awak sendiri jadi raja pasir berdengung. Ambik engkou, ha ha ha.

Pimpin sampai mati – Nik Aziz

Pemimpin politik boleh pimpin sampai mati – Tuan YM Musyidul Am Pas, Yang Amat Berbahagia Datuk Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat, Menteri Besar Kelantan Darul Naim, dan Seluruh Jajahan Takluknya, termasuk lautan Cina Selatan didalam garis sempadan antarabangsa diantara sempadan Thailand dan Malaysia (Luasnya). Sumber berita @ Sinar 30 Januari 2012 Edisi Selangor dan Wilayah.

Satu pendapat yang tidak unik malahan pemikiran dan telahan seperti itu telah pun merupakan “action plan” para pemimpin di zaman dahulu kala dari semenjak beribu ribu tahun lagi seperti yang diceritakan didalam Al Quran mengenai Nabi Musa dan  Firaun.

Para pemimpin yang mempunyai pendapat yang sama atau sedemikian dizaman ini adalah terdiri dari:-

Muamar Gaddafi – Merebut kuasa pada tahun 1969 dan memerintah Libya sehingga 1977, dan melantik diri sebagai Musyidul Am Revolutionary Council of Libya. Dia di bunuh selepas 41 tahun memerintah apabila NTC menjadi pemberontak di Libya. Jikalau tidak terbunuh masih menjadi pemimpin Libya sampai mati.

Adolf Hitler Lahir 20 April 1889, di Austria, Adolf Hitler menjadi ketua musyidul am Parti Nazi dalam tahun 1920 dan di lantik menjadi Fuehrer (Pemimpin German dan Ketua Musyidul Am Parti Nazi) German dalam tahun 1933 sehingga mati pada tahun 1945.

Gamal Abdel Nasser – Presiden kedua Mesir, memerintah Mesir setelah bersama dengan Muhammad Naguib memberontak dan menjatuhkan sebuah kerajaan beraja di Mesir dalam tahun 1952. Beliau juga memerintah Mesir sampai mati.

Banyak lagi pemimpin zaman ini yang mempunyai semangat untuk memimpin sampai mati. Anda perlu melihat dan membuat kaji selidik sendiri.

Manakala pemimpin dizaman dahulu kala banyak nya terdiri dari kalangan keluarga Firaun (Pharoah) 

Thutmose 111 – Firaun ke 6 semasa Dynasti 21. Memerintah selama 54 tahun dari 24 April  1479 sehingga 11 Mac 1425.

Apa pendapat umum pada zaman ini:-

Manusia mengalami perubahan dari segi sudut umur dan pemikiran, dari zaman bayi , remaja, dewasa, tua dan amat tua. Sekiranya beliau itu boleh mengenal diri serta telah membawa perkembagan lahiriah serta akal yang tinggi kepada umat, seperti para Nabi, maka diharuskan dan dibenarkan ALLAH memerintah sampai mati.

Walaupun demikian telah ada perubahan atau bangkangan kepada sistem memerintah sampai mati kerana pada zaman ini kita melihat manusia telah kehilangan jati diri didalam keagamaan dan telah kembali kepada tabiat buruk semasa zaman jahiliah seperti di zaman Firaun, maka memimpin sampai mati tidak akan membawa kebaikan tetapi akan memburukkan lagi sebuah tamadun manusia yang senantiasa berubah.

Malahan Tun Mahathir, yang memerintah dengan membawa pembangunan, perubahan fizikal dan mental kepada masayarakat di Malaysia pun menyerlah dengan berhenti. Walhal beliau diharuskan untuk memerintah sehingga ke tahap maximum kerana beliau boleh membawa kejayaan umum masyarakat ke tahap yang lebih tinggi.

Saya syorkan, Haji Hadi tidak payah lah ikut nasihat dari Datuk Nik Aziz tentang undur diri dari bertanding. Berfikirlah dengan sebaik nya kerana, pemikiran yang bersih itu jauh dari nur atau tabiat jahat dari semasa zaman jahiliah seperti dizaman zaman Firaun, atau pada zaman Adof Hitler.

Mana lah tahu nanti ada manusia disini membina kotak lempar (drop box) ahli politik di tepi bangunan seperti kotak lempar bayi yang terbina di Rusia!!!.

WASALAM.

Jangan lawan Boss, walaupun Boss jahat. Adui, itu dia perangai kita rupanya.

Mafia boss Pietro Torretta at his arrest in 19...

Image via Wikipedia

Kita semacam telah disuburkan dengan cara hidup Mafia.

Jangan hendak lawan Boss.

Jikalau lawan, nahas jadinya. Kena tembak mati semacam cerita Mafia Al Kapun.

Awak seorang yang baik bagi menegakkan Islam. Awak menjadi pegawai JAIS intai dan tangkap mereka yang berzina dan meliwat pada hari sambutan Tahun Baru.

Awak ADUN dan awak ada Boss diatas jalur kerja awak.. Awak kata awak ada PhD dan awak cakap cara berkerja awak seperti mereka yang berilmu PhD, tahu buat research. Last last awak lawan Boss.

Hancncuss. PhD awak jadi setaraf macam pass habis darjah. Seperti orang kanan Mona Fendi.

Last last kena buang kerja awak. Nasib baik tidak kena tembak dan pancung macam ahli Pahlimen seperti mangsa di dalam kes Mona Fendi.

Maknanya Mafia Malaysia baik sikit dari Mafia Italy. Kena buang kerja jer.

Aduh mak. Jadi apa macam sekarang?.

Tak apa, tugas mengintai dan menangkap untuk mencegah maksiat masih ada banyak jawatan kosong. Sure boleh minta jadi salah saorang dari mereka. Amat cukup syarat dengan ijazah tinggi dan pengalaman menjalankan tugas.

Cian.

Aku pun teramat teringin mengintai dan menangkap orang maksiat ini. Sedap kut menegakkan Islam dengan cara ini. Biar malu pukimak buat hal seperti itu. Benda benda lain bukan menegakkan Islam, seperti menahan orang rasuah ambik komision.

Cina tetap China, macam tu lah dia.

Perangai orang Cina tetap sama dimana-mana pun. Tetapi itulah kebolehan mereka mengunakan akal tipu muslihat untuk mengelak daripada dihimpit kesusahan. Lihat bagaimana seorang wanita Cina yang genik begitu kuat memerah otak supaya kereta beliau dapat di letakkan dalam parking lot yang tidak ada disatu jalan besar di Beijing dengan meletakkan satu papan tanda beliau sendiri tanpa disedari oleh polis.

Vedio diatas tidak boleh di muat-turun disini, walau bagaimana pun anda boleh melihat sendiri kepandaian licik seorang wanita muda Cina membuat parking lot dia sendiri di sini.

Lihat bagaimana jurugambar ketawa besar melihat gelagat beliau itu sambil mengambil gambar cara beliau membuat parking lot ditepi jalan besar Beijing.

Jikalau anda rasa menaiki keretapi di Kuala Lumpur yang dikatakan sangat sesak, lihat gambar dibawah bagaimana orang ramai Cina berpusu-pusu menaiki kereta api pagi untuk ke tempat kerja tepat pukul 7.30 pagi. Nasib baik di Kuala Lumpur. Sesak sesak juga, tetapi di Beijing, bukan lagi sesak tetapi terassak. Ha ha ha.

Mampus, kuat main ini, terlampau ramai lah kaum ini. Ha ha ha.


Tidak mahu pergi di negara China lah terlampau ramai orang hendak berebut tempat duduk di dalam keretapi.

SELAMAT BERPUASA KEPADA SEMUA TETAMU.

PENGERTIAN PUASA
Puasa ertinya menahan diri dari makan dan minum dan dari segala perbuatan yang boleh membatalkan puasa, mulai terbit fajar hinggalah terbenam matahari.

PUASA WAJIB
Puasa bulan Ramadan, puasa kifarat dan puasa nazar.

PUASA SUNAT
# Puasa enam hari pada bulan Syawal
# Puasa hari Arafah
# Puasa Hari Asyura pada 10 Muharam
# Puasa bulan Syaaban
# Puasa Isnin dan Khamis
# Puasa tengah bulan iaitu 13,14,15 pada tiap-tiap bulan qamaria (tahun Hijrah)

PUASA MAKRUH
# Puasa yang terus menerus sepanjang masa
# Tidak termasuk dua hari raya dan hari tasyriq

PUASA HARAM
# Puasa pada hari raya pertama Idil Fitri
# Puasa pada hari raya pertama Haji
# Puasa tiga hari sesudah hari raya haji atau hari tasyriq iaitu pada 11,12, dan 13 Zulhijjah.

SYARAT WAJIB PUASA
# Berakal
# Akhir Baligh (Cukup umur)
# Kuat atau mampu mengerjakan puasa

SELAMAT BERPUASA BRO.

Jepun menang 3-1 selepas seri 2-2, tie lawan Amerika pasukan bola wanita, awwww

Pasukan bola wanita Jepun menang dalam perlawanan akhir bola wanita diantara mereka dengan Amerika setelah seri 2-2 dan tendangan penalti 3-1.

Gomo bagi takut Dapigs dah, semua cabut lari, penakut ya, apa lah,

Ada orang cakap beliau ada menerima sms ini yang diambil dipasaran terbuka dan telah dijejaki ianya berasal dari pusat badar Pulau Pinang. Sms dalam bahasa Cina itu seperti dibawah. Ala, bab bahasa Cina ni, tak payah cakap besar, aku pun boleh baca, tapi pakai translation lah. Zaman sudah moden beb. Tak payah hendak belajar bahasa Cina, tak der ummp, kata MB Selangor (itu tentang demo dlm stadium beb).

林冠英已指示DAP 千万不要让华裔党员涉及709 大集会。 就让马来人和马来人互相斗打.

Translation yang aku tahu serba sedikit macam ni:  Lin Guanying had instructed that DAP do not let the Chinese party members to get involved in  the 7/09/ big assembly. Lets the Malay and the Malay fight and mutually hit (each other).

Itu dari “babel fish translation” brother. Aiyah, boleh faham lah kan?. Kalau hendak jelas hangpa pergi web site kekawan kita di the Unspinner.

Nampak gaya, Gomo guna the best psycho warfare bagi Dapigs hilang telor. Sokong Gomo cakap.

Susah percaya hantu, terutama hantu jeboi bershit, jaga-jaga

Masaalah jikalau percaya kepada hantu.

Dengar cerita jalanan, Bershit 2 akan diadakan di jalanraya pada hari itu, bermula dari Masjid Jamek Kampung Baru, Dataran Merdeka, dan kawasan sekelilingnya ke istana negara kerana ahli pengelola Stadium Merdeka telah mengharamkan pengunaan stadium itu untuk tujuan demostrasi bershit 2.00.

Jikalau demikian, sememangnya kita akan berhadapan dengan demostrasi ini walaupun Ambiga berkata tidak akan melakukan nya di jalan-jalan raya. Penduduk flat di kawasan Kuala Lumpur, 90% Melayu ramai telah membeli bekalan makanan untuk sebulan bagi menghadapi kekacauan yang akan berlaku. Ramai menasihat penduduk kawasan ini supaya membeli makanan lebih untuk disimpan.

Susah jikalau kita percaya kepada kata-kata hantu. Hendak hendak mereka itu terdiri dari hantu raya, hantu jeboi, hantu pontianak, hantu drakula, hantu vediosex, dan jenis jenis hantu sewaktu dengan nya.

Jikalau betul ini berlaku, aduhmaoii, apa orang akan cakap tentang hasil pertemuan Ambiga dengan Agong? Ini semacam hendak “perkenakan” kebawah duli Yang Maha Mulia YP Agong nampaknya.

Berani kah, buat ler. Kita tengok ya.

Pelik tapi benar, haram tapi tidak haram – bershit

The Perpustakaan Negara Malaysia or National L...

Image via Wikipedia

Macamana ini, bila kerajaan BN mengharamkan Bershit, dan polis sudah tangkap ramai penyokong bershit, tetiba menjadi tidak haram, dibenarkan menjalankan aktiviti haram dalam stadium?.

Semacam cerita rasuah dari Australia mengenai hal hal mencetak duit polymer ini. Ada tetapi tidak ada.

Saya tidak faham mengenai perkara ini. Saya sudah pas habis darjah,(Phd), tetapi tentang isu atau subjek ini, saya masih tidak faham. Anda semua fahamkah?

Kita cuba try acu test situasi.  Besuk kita pakai baju kuning bersih, adakah polis akan tangkap kita?

Jikalau tidak tangkap, apa sudah jadi dengan arahan sebelum ini, terbatal kah?

Keadaan ini telah menjadi tidak menentu, sehingga ada yang berkata, Datuk Najib kalah teruk dalam isu ini. Dan mereka mengambarkan keadaan wajah-wajah malu didalam pentadbiran Datuk Seri Najib, walaupun, apa yang beliau telah lakukan adalah kerana bertujuan untuk menyelamatkan pertenglingkahan diantara kaum dan penduduk Kuala Lumpur.

Sehingga kan Nik Aziz memberi pesanan kepada Agong jikalau ada pertukaran kerajaan semasa ini beliau berjanji tidak akan berlaku pergaduhan. Wow.

Sunguh berat para pemikir yang masih bersama dengan mengunakan kuasa perdana Malaysia dahulu kala.

Walau bagaimana pun, mari kita lihat sepenuhnya episode akan datang yang dicanang oleh Ambiga dengan pertolongan mereka yang rapat dengan Istana.

Zalim – apakah makna perkataan itu bagi manusia Melayu bawahan

Zalim adalah satu perkataan yang bersangkut-paut dengan penindasan keatas sesaorang yang lemah didalam semua bentuk kehidupan bermasyarakat.

Kezaliman berlaku didalam sesebuah masyarakat apabila ketua atau pemerintah telah mengunakan corak pemerintahan yang tidak mengikut garis panduan orang-orang yang telah berjaya terdahulu, yaitu orang-orang yang beriman dan telah diberi sinar kejayaan kejalan yang lurus.

Cerita-cerita dahulu kala yang telah membuat mereka terkenal dengan sifat kezaliman termasuk para Firaun, Adolf Hitler, Mao Tze Tong, Pol Pot, Stalin, regim para pemerintah Israel termasuk Arol Sharon dan ramai lagi manusia yang telah terkeluar dari senarai manusia yang telah diberikan cahaya kebenaran.

Perlakuan kezaliman di Malaysia tidak disedari oleh ramai, kerana bentuk kezaliman yang berlaku adalah didalam bentuk yang selari dengan kehendak theori ekonomi yang dugunapakai oleh kerajaan di Malaysia dengan theori ekonomi dunia zaman ini.

Kezaliman berlaku di Malaysia didalam sistem menjana kekuatan ekonomi dimana mereka yang kuat di beri pertimbangan, sedangkan mereka yang lemah di zalimi dengan sekatan batasan ekonomi. Kaum Cina dibenarkan bermaha raja lela menjadi sekutu kuat dasar ekonomi negara manakala kaum Melayu di ketepikan oleh dasar kerajaan yang telah mengikut theori ekonomi yang berat sebelah.

Membenarkan sesuatu kaum meneraju kemajuan ekonomi adalah kezaliman alaf baru kepada kaum Melayu yang telah dikaburi oleh sistem ekonomi yang berat sebelah. Masyarakat Melayu diletak sebagai kaum pekerja yang harus menurut kemahuan para pemerintah dengan tujuan politik.

Kezaliman terbaru adalah didalam isu pemberian biasiswa kepada kaum Cina. Ini kerana dasar kerajaan yang berat sebelah telah membenarkan satu kaum iaitu kaum Cina menjadi kaum pedagang yang kaya raya di Malaysia dan kaum Melayu sebagai kaum pekerja yang daif dan miskin. Tetapi nisbah wang pembelajaran juga  telah diberi kepada kaum yang kaya raya di negara ini. Sedangkan komuniti mereka mampu menolong kaum mereka yang telah menjadi kaya raya dengan sistem ekonomi berat sebelah yang diterajui oleh pemerintah.

Sebenarnya, siapa yang memerintah Malaysia? Dengan adanya kezaliman maka bereti mereka yang memerintah adalah dari golongan atau kaum yang tidak ditunjuk kejalan yang lurus dan benar.  Adakah mereka ini MCA dan Gerakan?. Adakah UMNO terpalit sama kerana berkawan rapat dengan kaum yang tidak di jalan yang lurus?

Bersambung.

Sinbab #eekaawordpresscom.

“Saya mencari Annuar Ibrahim, mana dia?”

“Puas aku cari, cakap mana dia ? , aku nak tanya sikit, mata aku tak leh tutup lepas tengok vedio tu, apa kah hal ni?” kata Mat Be Yol dari Songkla.

Mat Ell #eekaawordpresscom

Jadi macam ni ler komer pengikut setia Fcukatan!!!

Percaya lah, macam ni ler komer jikalau menjadi pengikut setia Fcukatan!!!!  Duduk dekat lagi dengan jenis ini, sah kena tarik masuk dalam reban, lepas tu, ambik engkau, kena tembak belakang. La, ramai member belah sana macam anjing ini. Mak oii. Dunia fcukatan.

Mat Ell #eekaawordpresscom

“Silap langkah ler, PKR kalah teruk, habis geng kita!!!,” DAP

Mana menteri kita heh? tipu punya PKR, sekor pun tak der ni, mampus…. tak der chance dapat kaut 30% dari kontrak alibaba kerajaan negeri DAP Serawak. Lo, tak per, tak per, try sekali lagi, mana tau kut-kut Cina Serawak masih bodoh dan bengong dek jampi perkauman aku. Hey, gigit jari lah aku buat masa ini. Tak per, tak per, esok mereka masih bodoh jugak.

Mat Ell #eekaawordpresscom

No Cina, No Problem

CINA

Image via Wikipedia

Apa penting sangat Cina, kalau Cina doll itu mungkin ada pembangkang suka, tetapi, tiada Cina pun tarak apa.

Buat lah apa yang patut.

Jangan fikir tiada Cina, Melayu boleh mampus. TIDAK mungkin.

Sekarang, disemua kawasan majoriti Melayu, jikalau bubuh calun seorang bangsa Cina dari MCA atau Gerakan sebagai calun, jawabnya, MAAF ler. Gua senteng akan outside kan dia. Tarak mau. Kita mau calun yang disenangi oleh kita sahaja. Kita tidak mahu calun dari bangsa Cina. Tidak usah lah hendak berselindung lagi, saya tidak akan undi calun bangsa Cina sampai kiamat.

Its time that government funds are used in states where strong BN supporters are located, such as those areas outside cities or towns. Let the cities or towns grow by themselves, after all, they are the centres of all activities thus may attract all kinds of investment by themselves.

The government should look into our hardships, the kind of suffering we the people who supported BN and have been living in the fringe of the towns since most of the activities within the cities are in the hand of Cina men, who now depose BN direct in the face of MCA or Gerakan. So, why bother to assist them at all. Let them dry the wells and get them busy with what they want.

We don’t have problem if there are no Cina in the government. Not at all a problem, get ourselves a life after decades of hardship!!!.

Mat Ell #eekaawordpresscom.

Judi lah, apa salahnya, Cina semua boleh

Lim Goh Tong's statue

"Aku bayar gaji dia rupanya, aku baru sedar kuat tipu orang judi nih" (Image by Dayze via Flickr)

“Kepala hotak engkau, judi bukan budaya orang Cina,” Lim Guang Eng (Kalipat) sebagai berkata di Kerdau. Dia bersama Mr Husam Vanikawasagam Perasaasam mendengar “tempikan” “Allah hu Akhar” di satu sessi suai kenal hati ke hati di PRK Kerdau baru-baru ini. Dia refer kepada orang kuat MCA yang kata judi “is all right ma, Cina-men love it, why “the cannot-cannot ma” ?.

Tell you what, huh, ini bab-bab judi ini salah dalam undang undang Islam, lebih kurang sama seperti salah saman ekor. Salah lah tu. Hang tengok rupa muka Pengarah JPJ masa bercakap tentang saman ekor, badan jer kecil, tetapi, mulut melenting bagi “warning” rakyat “Tunisia“, tak bayar saman, jaga engkau!. Sama lah, orang Kelantan kan. Itu Takiyuddin kata aku hendak dia orang jangan beli loteri. “Bahlul betul engkau orang ini ya, jikalau beli hangpa dapat sekeping kertas dengan jadual imbuhan bayaran yang tidak akan anda kecapi. Jadi hal pulak datang “claim” balik duit dengan PAS pakai tiket loteri itu untuk “PAS for all”, nanya aku!”

Baik hang pi Genting Highland judi sampai muntah dan menang” kata member taubat nasuha judi duduk minum teh dan nasi belauk berkatayap di kedai “Payung” disebelah stadium Kota Bharu. “Aku dulu, rumah aku dekat Genting Highland, makan nasi free genting bagi, berak jamban Lim Goh Tong, cuma nya lepas lima dan enam tahun baru aku tahu, aku bayar gaji Lim Goh Tong rupanya” beliau menyambung.

“Kerja kena buang, rumah kena lelong, duit epf habis licin, kereta aku kena “tarik-tolak” dah beratus kali. Last-last aku masuk PAS, sebab orang Cina suka judi dan tak pernah jadi ahli PAS, dan Cina suka duit aku rupanya, siapa Cina MCA hendak cakap kepada aku tentang judi ini?,” beliau berkata.

Dia pun rupanya macam Nik Aziz juga, kurus, dan jengkong biji mata, tetapi mulut macam meriam Saif al-Islam, bising. Kalau tengok-tengok kan rupa, pengarah JPJ tu pun ada iras dia. Mulut bising-bising jugak. Entahlah orang Kelantan ini suka cakap bising kut, hati mereka tu tidak lah kita tahu, macam juga lah Gaddafi, hang tau ke hati dia? Dan juga mungkin Kelantan hendak kan saorang Perdana Menteri. Tak pernah ada dalam sejarah. Bising-bising tunjuk pandai lah sikit, kut-kut ada chance jadi PM Malaysia, kan member tu dah nak naik “bot sangkut” di Sungai Buloh.

Tetiba orang kuat DAP kata mana boleh haramkan “loteri haram”?, benda tu sudah haram, kenapa hendak diharamkan. Bunyi meriam sama nada dering dengan MCA. Aku hendak tergelak, “PAS for All” sudi bersua muka dengan Karpal, untuk memperjelaskan isu benda haram yang sememang haram tetapi tidak haram di Selangor, Penang dan Kedah. Khalid kata “engkauorang hendak judi, pi mampus berjudilah, aku peduli apa, Selangor okay judi, no problem, kena tangkap JAIS, jawab sendiri, gua tarak campur hal.” Lepas itu meroyan sakan Datuk Hassan Ali bila dengar Khalid bercakap pasal judi. Dia nak kata apa, “okay kut judi di Selangor, oh ya, bila aku nak singgah tengok 4D, ada tangkapan ker.”

Hang hendak kata apa, DAP hari ini pun nak saman kerajaan kerana “bab-bab saman ekor”. “Itu bab-bab hak peribadi, undang-undang kena perbetulkan” kata orang kuat DAP Perak. Kata dia orang lah, ramai orang gelak, bab-bab judi semua Cina pakat, bab saman ekor pun pakat, mahu jatuhkan maruah pengarah JPJ yang kurang senyum tu. Sebab, bila tidak senyum, muka dia tu muka orang Melayu, bila senyum baru muka “PAS for all.”

Susah juga negara kita ini ya.

Mat Ell #eekaawordpresscom

Bila orang tua sudah tiada

Kuala Lumpur Sunset 1

Bila tiada orang tua tua (Image by hanis mike adnan via Flickr)

Aku masih ingat kebaikan nenek ku yang sudah meninggal dahulu, dia selalu mengajar aku mendekati agama Islam. Dia lah yang memanggil Tok Su mengajar kami berlima mengaji Quran. Sedangkan orang kampung lain harus datang kerumah aku untuk belajar Quran pada masa Tok Su buat kelas “tuition” agama itu.

Nenek aku “banyak” mulut, dan semua orang dalam keluarga takut bila dia bercakap. Nyaring bunyinya, sakit telinga kita dan “berdegap hati” bila dia hantuk dengan “mulut” dia kepada apa-apa yang dia fikir kita buat perkara yang tidak betul. Aku ingat bila ada kawan aku datang rumah untuk mengajak aku keluar bermain-main, sedangkan aku masih ada banyak kerja sekolah yang harus aku buat. Dia bising yang amat sangat sehingga kawan aku itu tidak jadi keluar dengan aku dan sama-sama buat kerja sekolah.

Dan dia lah yang berikan aku RM0.20 sehari untuk belanja ke sekolah. Masa itu dua puluh sen boleh naik bas kesekolah, makan nasi tengah hari dikantin sekolah dan beli pensil kecil. Dimasa dia mengamuk kerana kami melakukan benda yang dia tidak suka, dia masih  meletakkan duit belanja itu tanpa berjumpa dengan aku diatas meja kecil di sudut bilik aku dimana aku berlajar dan buat kerja sekolah. Dia tetap berikan duit itu tiap hari.

Walaupun mulut beliau bising, tanggungjawab dia memelihara aku dan saudara-saudara berlima yang menumpang hidup setelah ayah aku meninggalkan aku bersama dia itu tetap utuh. Tidak pernah aku kecewa dengan kebaikan hatinya itu. Semasa aku masih kecil dan dihantar oleh pihak kerajaan belajar ke Kuala Lumpur, beliau lah yang menghantar aku ke stesen keratapi di Wakaf Baru. Dia sanggup naik beca roda tiga sejauh 7 batu ke stesen itu bersama aku sedangkan dia sudah tua.  Beliau merebus 10 biji telur, ubi keledek dan air teh didalam termos untuk bekalan aku ke Kuala Lumpur. Sebelum aku naik keretapi dia keluarkan duit RM20 untuk aku dan aku lihat gelinggang air mata nya setelah aku cuba menaiki keretapi. Baru aku sedar beliau sayangkan aku dan semua perkataan bisingnya, menyengit telinga, berdebar hati, dan segala-segala laungan nya itu sebelum ini adalah pengajaran yang besar kepada aku untuk berlajar sebaik-baiknya.

Aku belum dapat membalas jasanya itu. Dan setelah beliau meninggal dunia, segala-segala perasaan kasih sayang yang beliau berikan kepada kami pun juga hilang bersama nya.

Bila aku lihat apa yang Nik Aziz buat sekarang ini, teringgat lah aku akan nenek ku itu. Cuma bezanya nenek ku adalah seorang kampung yang tidak mempunyai pelajaran setinggi Nik Aziz.  Adakah bising mulutnya itu sama dengan bisingnya mulut nenek ku dahulu. Aku tidak tahu. Nenek aku juga bukan orang politik, dan adakah bising mulut orang politik itu sama dengan bisingnya seorang nenek yang memberi kehidupan kami yang hidup miskin di negeri Kelantan 40 atau 50 tahun dahulu.

Kita akan tahu bila orang orang tua seperti beliau sudah tiada lagi didunia. Gelingan air mata mengenangkan kebaikan hati nenek aku akan memberi aku sedikit keinsafan.

Aku berharap orang orang PAS baca post aku ini dan insaf lah dari mengunakan politik untuk berpecah belah. Corak kehidupan kita sama walau pun lain fahaman politik.

 

Sinbab #eekaawordpresscom.

takperr, takperr

“Beranak Orang Asli pun takper, takper.” Ohtakdia sebagai berkata. “Nasib baik ada BN, saya sudah Islam,” beliau menyambung.

Kerajaan dibawah pemerintahan BN lah yang telah membawa kebenaran dan roh Islam kepada ramai Orang Asli termasuk Lebardaun Mapjis.

“Kita serupa” : nyanyian Headwind.

Kalau dapat ku petik bintang di awan biru
Kan ku sematkan ke dalam dada mu
Kalau dapat ku capai bulan mengambang penuh
Kan ku hadiahkan di hari jadi mu

( 2 )
Begitulah janji ku kepada mu
Walaupun kau hanya menunduk bisu
Ku tahu kau terluka kerana cinta
Oleh dia yang tak setia

( 3 )
Nasib kita serupa
Bercinta dan kecewa
Mungkin dikau yang tiada menduga
Biar aku pilih mu
Mungkin dikau kan tahu
Betapa pilunya hati ku

( 4 )
Malah kau tuduh aku
Hanya menambah luka
Yang kini masih terus berdarah

( korus )
Kita serupa… Kita serupa…
Hadir ku untuk mengubat luka
Kita serupa… Kita serupa…
Walau pun hati ku pernah di kecewa

( ulang 1, 2, 3, korus, 1 )

Mat Ell  #eekaawordpresscom