Tamat nya sumpahan Battersea dan naik ke kepala SP Setia, EPF dan Sime Darby.

oaerial

Tamat nya sumpahan Battersea.

Untuk melihat keseluruhan projek regenerasi  di bawah pembangunan bersepadu Nine Elms di South Bank, sila lihat Peta Nine Elms interactive disini.

Terdapat 24 projek besar di dalam kawasan ini. Battersea Park Power Station merupakan salah satu dari 24 projek di dalam Nine Elms di South Bank. Manakala projek regenerasi di Battersea Park Power Station pula mesti mengambil kira kos membaikpulih dan mengekalkan stesen jana kuasa letrik termasuk peralatan enjin dan segala nya aksesori kerana stesen jana kuasa itu di klasifikasikan sebagai bangunan Listed Class 11 dan menyelaraskan laluan keretapi di kawasan berdekatan.

Bagi mereka yang tidak mengenali Battersea, terutama rakyat Malaysia, maka apa yang di beritakan dengan kemajuan rakyat Malaysia membangun satu kawasan yang malap dan di anggap boleh berjaya merubah persekitaran kemajuan paling lembab di London kepada sesuatu yang menarik adalah telahan kepada kebolehan syarikat Malaysia menjalankan sesuatu kerja yang amat mencabar dan boleh di banggakan.

Battersea, dan sekitarnya, termasuk Stockwell, Brixton, Vauxhall, dan Wansworth, terletak di sebelah selatan Sungai Thames dan kawasan yang dihuni oleh ramai penduduk berkulit hitam, penduduk kaum China, Carribean, Pakistani dan lain lain bangsa bercampur. Manakala di sebelah Sungai Thames adalah kawasan perniagaan dan kediaman separa mewah seperti Victoria, Chelsea, Kinghtbrigde dan Kensington.

Walaupun kemudahan jalan raya dan keretapi ada terdapat di kawasan ini, seperti keretapi bawah tanah atau Tube di Vauxhall, Stockwell, Battersea Park, Brixton, dan setesen keretapi di Queenstown Road Station yang boleh menghubungi kawasan ini ke West End dalam masa kurang 8 minit, kawasan ini adalah kawasan pendudukan padat dengan council flat serta perumahan awam yang dikhaskan kepada warga Britain dengan harga sewa yang rendah dan dengan itu, pembangunan dikawasan baru Nine Elms harus mengambil kira kepadatan penduduk kawasan ini yang terdiri dari berbagai bangsa.

Perumahan kelas pertengahan dan kelas atas terdapat di kawasan perumahan di Kensington serta di Hyde Park, seperti di Bayswater, Queensway, dan juga di kawasan West London seperti di Mayfair.

Battersea Power Plant adalah sebuah hartanah yang di klasifikasikan sebagai bangunan “Listed 11”, yaitu harta pembangunan yang tidak boleh di robohkan serta mesti di pelihara dengan keadaan kekal oleh pemaju. Telah terdapat 3 pembida besar bagi membangunkan Battersea Park Station sebelum kejayaan kita, tetapi kesemua menempuh jalan buntu, kerana harga yang tinggi dan ketidakpastian keatas nilaian harga unit perumahan yang akan dibina.

Pada pendapat saya, harga pembidaan keatas stesen jana kuasa ini telah mengambil kira keluasan tanah yang di bina dengan jana kuasa letrik tersebut, yaitu hampir separuh dari keluasan keseluruhan pembangunan Battersea Park Power Station.

Kekuatan yang ada dan digunakan oleh SP Setia ialah pengalaman mereka membangunkan hartanah di Malaysia, walaubagaimana pun pada pendapat saya kekuatan sebenarnya adalah wang dan dana dari EPF dan Sime Darby. Dengan kekuatan dana serta kemahiran Sime Darby, serta dari EPF, projek yang di syorkan oleh syarikat Malaysia yang di kelolakan oleh seorang China telah diterima oleh syarikat GLC tersebut.

Pada pandangan saya, SP Setia mungkin tidak mengambil kira tentang corak kehidupan kaum kulit hitam dan serta pengolakan perkauman yang bergerak didalam kawasan di sebelah sini, terutama di Brixton, dimana ramai penduduk berbagai kaum terutama kaum kulit hitam yang tidak mempunyai rumah dan merupa lodger atau squatters di kawasan tersebut. Ini adalah kerana lokasi yang amat dekat dengan kawasan pembangunan yang didiami oleh kaum majoriti di London.

Di Malaysia, SP Setia boleh berunding dengan MCA supaya orang orang Melayu di layakan hanya membeli 30% dari hasil pembangunan mereka, dan sekiranya tiada pembeli meminta memansuhkan pembelian itu secara total.

Ramai pengunjung ke London tidak akan memilih untuk hidup di kawasan ini, terutama di Battersea dan Brixton. Mereka akan memilih untuk tinggal di kawasan lain yang tidak mempunyai kerenah perkauman yang tinggi,  seperti di Queenway dan West Hamsptead. Ini seperti kaum Melayu tidak suka tinggal di kawasan orang Cina dan vice versa.

Lagi pun terdapat hampir 23 lagi pembinaan yang sama di dalam kawasan ini yang boleh di pilih oleh pembeli seperti di Embassy Garden, Nine Elms Parkside, River Light, St Geoge Whaft, South Lamberth Palace, dan Spring Mews, yang terletak jauh sikit dari Station jana letrik usang London itu.

(Lihat peta interactive di atas untuk melihat kawasan pembinaan baru di kawasan Nine Elms di South Bank untuk dipilih, dimana akan anda pilih?)

Kita tidak tahu sejauh mana kepintaran SP Setia didalam urusan ini, tetapi jikalau kehilangan besar wang EPF dan Sime Darby di dalam membangunkan sebuah kawasan lembab dengan pembangunan separa mewah, ianya seolah olah seperti mencurah garam kedalam laut, serta ianya mungkin merugikan rakyat Malaysia.

Walaubagaimana pun kita beri pertimbangan yang wajar kepada mereka untuk terus melaksanakan projek regenerasi kependudukan di kawasan South Bank dan Nine Elms dan melihat kejayaan yang dinyatakan itu dimasa masa akan datang.  lagi pun ramai berpendapat bahawa projek yang rumit ini menjadi satu kebanggaan kepada syarikat syarikat di Malaysia.

PS:

1. Walau bagaimanapun, diharap pihak berwajib bukan sahaja harus meneliti perjalanan projek disini, tetapi harus menilai keupayaan pasaran mengembalikan wang pelaburan dari EPF dan syarikat GLC tersebut diatas tanpa membuat sebarang kerugian yang besar. Kita, Melayu, selalu di gunakan oleh bangsa China, baik dahulu, sekarang dan akan juga datang.

2. Ringkasan kepada pelaburan ini ialah : Anda beli sebidang tanah untuk di bangunkan dan separuh dari keluasan tanah tidak boleh di bangunkan. Malahan tanah itu kena di jaga dan pelihara macam pelihara beruk tua. Tanah di pesekitaran tanah orang miskin. Awak kena bina rumah orang kaya kerana hendak dapat balik modal keatas harga beli termasuk harga tanah yang tidak boleh di bina. Anda dimestikan pula menandingi 23 lagi perumahan yang serupa dalam pembangunan sama. Kenapa tidak beli tanah yang lebih sesuai diantara 23 pembangunan serupa di kawasan itu?. Kenapa hendak di biayai pembinaan keretapi bawah tanah dikawasan itu? Aku rasa PM Najib pun akan berkata setelah melawat kawasan itu baru baru ini “Rupanya SP Setia memang bijak bistari”.

Updated:

Cukup cukup dah. Pi mampus lah. Tiada lagi maaf-maaf.

Bila Ghani Othman di pilih menjadi calun di Gelang Patah, ramai Melayu gelak. Kerana mereka sudah jangka, Cina yang di tolong oleh Ghani semasa menjadi MB Johor, tidak akan tolong Ghani dan dia akan terlentang kalah.

Walaupun low profile, Mr Ghani adalah seorang yang kuat berkawan dengan Cina. Sehinggakan, Lim Kit Siang menyuruh Najib angkat beliau sebagai senator dan menteri. Lim Kit Siang pun tahu, Ghani banyak tolong Cina Johor, dan Melayu selalu disisihkan serta di tinggalkan dalam banyak hal.

Cina boleh pegang Johor kerana Ghani. Dan Ghani fikir dia boleh pegang Cina kerana banyak mesra dan tolong Cina. Benda sebaliknya berlaku. Cina akan pegang Ghani untuk Johor dan Johor sudah menjadi ladang ekonomi Cina seterusnya menjadi tanah air untuk bangsa Cina. Keputusan PRU lalu memberi kata dua kepada orang seperti Ghani, tolong Melayu dahulu biar stable, jangan dok tolong Cina sesen pun, kerana bagi mereka budi dan jasa bukan perkara yang harus di kenang.

Sekarang beliau di lantik menjadi chairman Sime Darby.

Sudah tentu kawan Cina beliau akan ikut punggung dia dan terus cuba merasuah apa apa yang boleh untuk kerja kerja di Sime Darby.

Dan untuk semua Melayu didalam kerajaan, ingat lah, Cina telah memberi undi 97% kepada Cina, dan mereka masih kalah bagi membentuk tanah air Cina di Malaysia. Kesimpulan nya, apa nak di pedulikan kepada kaum Cina di negara ini lagi. Jikalau lanscape politik sama seperti PRU 13 dan sekiranya 100% Cina undi DAP, UMNO masih akan terus memerintah dan kita tidak perlu MCA dan Gerakan walau seorang pun. Dan Melayu masih terus memerintah negara ini.

Jadi kenapa Cina harus di tolong?, kerana duit dia kah?. Kita sendiri boleh menjana ekonomi kita sendiri, tanpa mereka. Dunia Melayu adalah luas. Jangan di sempitkan oleh kerana Cina barua seperti mereka ini.

Pelabur luar negara bukan terdiri dari kaum Cina, beribu pelabur dari luar negara lebih perihatin dari para pelabur kaum Cina dari dalam negara.

Jauhi para pelabur Cina dalam negara yang telah bangkit kerana rasuah, menjalankan aktiviti perniagaan haram, menjual perempuan dan perdagangan sex dan lain lain keuntungan wang haram di dalam dan luar negara. Hasil mereka dari wang haram haram, dan haram untuk Melayu mengunakan nya.

Cukup cukup dah Ghani. Pi mampus lah Cina. Cuba letakan tulisan ini “Tiada lagi maaf maaf untuk Cina” didalam diari anda.

PS: Persepsi bahawa Menteri Korup adalah kerana suka berkawan dengan Cina, dan cerita korup ni di ceritakan oleh orang orang Cina. Sudah sampai masa nya kerajaan lawan mereka dengan menyaman sesiapa yang mengatakan menteri BN korup.

Cuba lihat bagaimana perilaku Datuk Mustapa Muhamad, Datuk Saberi Chik, dan ramai lagi menteri menteri Melayu yang baik baik serta tidak meninggikan diri. Dan Melayu seperti ini harus diberi galakan untuk memimpin kita kearah maju bersama orang orang Melayu dan membina negara.

Dan cuba nasihat corak politik play safe Khairy yang suka menjadi penyokong Cina kerana politik jenis Saifudin ini akan di benci oleh ramai ahli UMNO dan Melayu. Dan saya serta kawan kawan akan tolak. Tidak ada politik baru dalam politik. Semua nya politik lama dari zaman Rom lagi.

Please be as what we are, the poor or reasonable Malays, and we work for the nation.

So the Chinese are rich, so what, then tax them higher. I couldn’t careless, because we are richer in other terms.

Losers are all over, not only me, but you too.

View of the Bukit Nanas KL Monorail station fr...
Image via Wikipedia

All are the losers. You, me and they, are all the losers. Fifteen thousand hopeful small business vendors mostly Malays are voting for 400 stupid Ramadan lots, where 22 millions square feet of retail space in and around Kuala Lumpur are owned and operated by the smiling Chinese. They even sell food to Muslims in “Kopitiam” shops providing tastes of frog legs and “non-halal” slaughtered chicken.

Who are we for not being irritating with this kind of news. No wonder Perkasa formed. No one in the government, I mean the elected leaders, has ever think of us here in twenty century during the last 60 years, what have they done to us huh?

And you the outsiders, listen first, I am not a bloody racist. In your place who rule your country? If you rule your country what do you want for your people, I mean the majority. In Indonesia, all people are one; they speak Indonesian where they are, being them Chinese, Indian, Spanish or from other immigrant descendants. Hey, we promised of this unity for over 60 years, and that nothing has changed. They can decide fast in cases involve money such as to float Sime Darby, the fastest decision in the history. Whereas it was over sixty bloody years in this unity issue. What kind of leaders do we have?

I heard that the leaders of two Malay parties were doing some form of initiatives to merging up and the group said the main purpose was for unity.

I don’t know how to unite these two fractions of Malays looking at the foundation in establishing the nation under the present government is already a question mark.

Only when all people sit together they speak Malay and when they are in their own group they speak funny languages. Yes, I mean, the languages most don’t understand. This is after 60 years. A lot of the old immigrants living here already went to heaven. A funny unity policy by the government who ruled over 60 years has the immigrant’s descendants to speak the same immigrants’ languages.

They go to different schools, and no one ever bother about unity. If these leaders in the government think of unity, even among the Malay, they should resolve the unresolved issues first. I mean we want it 60 years ago. What have you been doing over the past 60 years?

We don’t want to go to a war just for an issue of unity. A war will separate us not unite. But this has stood against all our wishes all along, and pity to all those innocent young Malays, Chinese and Indian, the part and parcel of Malaysia. They cannot be united in this manner. How do you want to unite the Malays fractions?

Enhanced by Zemanta