Barangan tamat tempuh, buat apa beli?

Susu HL ada tamat tempuh cepat, kurang seminggu. Sebab susu bahan aktif yang cepat luput. Sama dengan pemimpin, jika beliau mempunyai bahan aktif yang cepat luput didalam badan beliau.

Pemimpin juga seperti barangan di kedai, tiba masa, maka tamat lah tempuh hak guna, maka kena buang dan tidak boleh diguna pakai atau dibeli dan di undi.

Penguna harus tahu bila masa sesuatu barangan itu tamat tempuh guna.

Pengundi juga harus mengerti bilamasa tarikh tamat tempuh guna pakai seorang pemimpin.

Pemimpin yang penuh dengan bahan toksik dalam badan, kolestrol, darah tinggi, kencing manis atau kencing masam, seperti terkena tuduhan menyondol dan penyondol, semestinya mempunyai tarik luput tertulis di dahi mereka.

Sekiranya terlalu banyak “bahan bahan toksik” maka banyak lah cerita dia di mahkahmah, ditolak di terajang, dan akan masuk balik untuk menunggu keputusan muktamad.

Jenis jenis atau bentuk barangan seperti ini tentunya mempunyai tarik luput.

Jadi mengapa harus beli atau undi jenis macam ini.

Tentu nya menjadi masaalah besar keluarga kita yang inginkan kebahagian sekiranya “termakan” untuk undi jenis pemimpin tamat tempuh gunapakai.

Apa kena Greece?

Dancers

Image by Dr Max via Flickr

Apa kena dengan orang-orang Macedonian ni?

Zaman dahulu kala sangat hebat, kuat berkerja dan membina negara?

Zaman sekarang orang Macedonian ini suka rilek dengan duit orang lain. Jikalau hutang dibayar semua pun, tahun depan mereka kena bayar USD35billion hutang bond kerajaan dengan faedah sebanyak USD12 billion, walaupun mereka dijangka akan mendapat pertolongan kewangan dari tiga negara besar dengan bayaran USD12billion.

Pada tahun 2013, Greece tidak akan mendapat apa apa pertolongan dari 3 buah negara kuat (Amerika, Perancis dan UK) tetapi mereka terpaksa pula membayar hutang kerajaan dari bond yang telah dikeluar sebanyak USD44billion dengan kadar faedah sebanyak USD17billion. Bermakna Greece perlu sebanyak USD84billion untuk tahun fiscal 2012-2013, dan dengan kemudahan hutang baru Euros60-65billion yang dicadangkan semasa krisis baru baru ini mereka masih perlu sebanyak 20-35billion euros.

Bila mendapat persetujuan dari negara besar termasuk IMF tentang menyelesaikan masaallah hutang, PM Greece George Papandreou kata beliau kena mohon persetujuan kabinet. Bila dengar benda referendum macam ini, mengamuk lah negera maju kerana sebelum ini dia ikut sahaja bila hendak berhutang.

Mereka kena “privatisekan” segala bentuk firma kerajaan dan jual asset penting negara dan hasilnya boleh jadi ketahap hutang “zero-zero”, tetapi macam mana hendak start hidup baru? Para pekerja Kerajaan kena “bertelanjang bulat” bila berkerja dimasa masa depan seperti orang minyak.

Hidup tidak akan berakhir pada tahun 2013, apa jadi tahun 2014 apabila mereka perlu membayar kenaikan kadar faedah hutang berjumlah berpuluh puluh billion euros?

Ini lah dia bila orang purba cuba mengikut orang orang Allien dari Amerika, “hang pi hutang banyak banyak, naikkan gaji pekerja, naik kan gaji menteri, besarkan office dan buat jalan best best, lepas itu, hang enjoy sakan lah, hang pi main Cina Doll atau tengok dia orang menari nari, bab hutang hang jangan fikir kan lagi, ok?”.

Bila rakyat larikan cukai, kerajaan ternganga mulut. Bila sudah syok sendiri, siapa hendak bayar cukai, kerajaan manghadapi kerumitan memunggut cukai yang teruk semenjak 2005.

Pendapatan dari hasil tourism merosot, industri pula dikalahkan oleh Cina dan India, minyak habuk tidak ditemui di Greece.

Mereka berjalan jalan dan bersiar siar dengan duit hutang. Greece adalah sebuah negara maju dan salah satu negara berpendapatan tinggi, numbor 31 dalam dunia.

Kena tahu zaman sekarang negara yang ingin menolong adalah negara yang ada mempunyai niat tersirat. Allah jangan pergi jauh jauh sangat, didalam meminterpretasikan hal hutang ini, kita di dalam adik beradik pun, jikalau hang joli sakan, tidak ada adik atau abang hang hendak tolong nya!.

Kita pun ingin menjadi semacam mereka, maksud saya, ingin menjadi negara berpendapatan tinggi. Tetapi ingat jangan pula kita hidup berhutang besar macam mereka ini. Sekarang ini kerajaan telah gunakan RM10 billion, nasib baik jumlah itu untuk hampir 85% program ETP, jikalau baru 10% berapa banyak wang yang perlu digunakan?. Duit ini datang dari mana? tentu lah dari hutang juga kan? Dan apabila ETP kecundang, siapa akan bayar segala hutang itu? Mr Yala kah? Jangan terlalu ingat ETP itu akan berjaya, tengok sahaja DEB, berapa lama itu beb, belum lagi berjaya.

Jangan lah kita terikut ikut cara orang Allien dari Amerika, sudah sudah lah dengan cara pengunaan sistem kewangan mereka yang telah lapuk dek zaman. Kata bekas PM, Tunku AR, “mampuih”.

Rusuhan di London – gambar gambar terkini

BBC News menceritakan bagaimana polis bertindak ganas keatas remaja yang berkulit hitam.

Lihat semua gambar-gambar terkini disini.

Bersih 2.00 yang ku gila – Somak Taik

Bukan hasrat ingin mengata

Cuma terkilan dalam berbahasa

 

Ini adalah orang yang disangka bersastera

Dan dipanggil diri berbudi bahasa

Jikalau tidak membaca buku cerita

Ku sangka dia itu orang gila

 

Badannya tidak diurus dan dijaga

Muka nya berserambut dengan segala benda

Silap silap aku bercerita

Mereka sangka dia nya Bangla gila

 

Bila sudah jauh usia

Kena buat semua kerja

Untuk semua manusia

Bukan sedia menyelia bahaya

Didalam semua benda

 

Badan tidak diurus sebagai orang gila

Berjalan-jalan dengan sidia

Merenung kesana kesini mencari cerita

Kerana diri malas berkerja

Hanya tahu mengeji dan mencerca

 

Taubatlah anda semua

Dari menjadi hantu raya

 

 

Somak Taik

 

“Saya mencari Annuar Ibrahim, mana dia?”

“Puas aku cari, cakap mana dia ? , aku nak tanya sikit, mata aku tak leh tutup lepas tengok vedio tu, apa kah hal ni?” kata Mat Be Yol dari Songkla.

Mat Ell #eekaawordpresscom

Man in Black Professional Services –TopCon Sdn Bhd

Ambassador From 12 Galaxies, Meet The Ambassad...
Image by Thomas Hawk via Flickr

TopCon Sdn Bhd, a professional Islamic healing firm officially opened beginning on the first day of December 2010. Our office is located at No. 9, Jalan Pulau Melaka, Kelantan. It has been gracefully opened by the MB (Man in Black) of Pulau Melaka, Aisyalam. Further details of the office is to be downloaded from MB@gedeber.com

Our Professional Services include;

  1. Inter Galaxy Meeting – to meet God (the God in Islam, yeah)
  2. Inter State or Globe tracking – to burst stomach of the enemy (only on serious offense)
  3. Inter Galaxy Sale and Purchase – to buy properties in heaven, or a similar state such as hell,
  4. Magical whistle blowers’ disappearance – with a new identity or face, even a new body or soul,
  5. Inter Galaxy – To adjust for pardon on all sins from God – All types of sins, including rapes, adultery, gays matters, bribery, sitting on Al Quran, forgotten that there is a God, sleeping without proper attire and exposing secret parts, entering mosque on the full moon, inter religious confusions, secret marital problems, expert on polygamous terrestrial problems, a sex exchange to be a mule, to be a vampire,  etc,
  6. Inter Galaxy – to meet all past leaders of the world, even their wives, having a good evening coffee and return,
  7. Inter State – To remain at your elected position of any constituency even when your body is unwilling to carry out the job due to major sickness, the sickness is useless and no deterrent with our pure soul kind of medicine,
  8. Inter Soul exchange – willing to experiment astral journey to heaven and back with a new life form,

Fee: Our fees are based on the scale of fee as allowed by the Council of the Inter Galaxies. We accept all types of logging produces, or major credit cards, or anonymous contribution to our account with at least 30% deposit first of the value of the work and the least that we accept is a vote of confidence during  an election. All fees must be written in a letter of acceptance under the category of “Sedekah”.

Testimonial:

  1. Saddam Hussien – I have engaged this firm to do away with Bush who had bombarded my city of Baghdad. After two days of proper meditation, Bush’s stomach busted. That was why Obama is now the president of USA. Later on, I was fed up with my life, and asked this firm to recommend me a nice bungalow in heaven. I am now living happily here. My address is No 1 For Heaven Sake Heights, Precinct 10, Heaven. You are welcome to visit me for further recommendations on other heaven things that you need. (Note: In Heaven, there is no road [(read jalan) , ONLY on Earth there is ada Jalan, that’s why I don’t write the road name)].
  2. South Korea – We are in the process of appointing this firm to bust the stomach of North Korea‘s president. We should know the outcomes soon. Our President had visited this firm recently while visiting PM Najib to discuss the appointment.
  3. Sighlee – I have asked this firm to go, greet, and meet God for pardon on my sin. The firm has done a good job and the God has already pardoned me of  my many sins. I enjoy the freedom here without my sins.
  4. Lee – My wife always talk to me every now and then since we have appointed this firm to become the intermediary, not before. I am recommending all to use this firm’s expertise.
  5. Ariel Shah Ron – I used this firm’s expertise to pay a visit to God in 2006, since then until now back with a new life form, comatose. Fully recommend this firm for such a visit.

Discounts are available to all members if they agree to give one vote in the next general election.

Enhanced by Zemanta