Di Amerika, orang Amerika dibenarkan pakai pistol, di Malaysia, orang Melayu harus di beri hak pakai keris!. Setiap hari.

Kris (keris) and scabbard (Museum Volkenkunde,...

Kris (keris) and scabbard (Museum Volkenkunde, Leiden, NL) (Photo credit: Wikipedia)

Selepas British menjajah, orang Melayu tidak dibenarkan pakai keris.

Selepas Merdeka, Tunku terlupa hendak beritahu kepada orang orang Melayu bahawa larangan memakai keris di luluskan kembali seperti dahulu kala.

Orang Amerika semenjak mereka jadi cowboy pakai pistol, dan masih pakai pistol dengan lesen sampai sekarang.

Jadi saya memohon PM Najib meluluskan supaya semua orang orang Melayu memakai keris mereka di pinggang seperti zaman dahulu kala. Ini kerana, Tunku sudah terlupa untuk membuat pengistiharan bahawa keris boleh di gunakan semula setelah merdeka dan larangan orang putih itu sudah di tarik balik.

Peminat keris,  sila jual keris, terutama jenis hebat hebat seperti Taming Sari dan sila pakai laser untuk membuat keris abad zaman changgih ini. Mungkin keris boleh di lempar dengan mengunakan cahaya laser dan teknologi terbang ghaib. (Keris yang ada pistol didalam nya tidak dibenarkan, kerana itu sudah jadi bukan keris).

Harap permohonan untuk meluluskan supaya orang orang Melayu di benarkan membawa keris kemana mana demi menjaga keselamatan diri dan keluarga masing masing ini diambil perhatian.

Ini adalah adat Melayu, dan saya, Hang Tuah, cukup akal dan sudah cukup umur, seorang Melayu tulin, dengan ini memohon supaya Keris dibenarkan untuk di pakai oleh saya kemana mana, dan jikalau tidak kerajaan telah melanggar hak kebebasan asasi mutlak saya mengamal budaya keturunan Melayu saya zaman berzaman.  Dan saya akan cabar keputusan tidak membenarkan bawa keris,  jikalau kerajaan masih berdegil, tidak membenarkan saya membawa keris seperti mana amalan budaya saya dari zaman berzaman diatas fakta menyekat hak asasi saya dari mengamal budaya nenek moyang datuk nenek dan emak babak saya yang saya kasihi. Di harap semua pemuda Melayu bersiap sedia untuk beli dan tempah sebilah  keris.

Saya yang amat benar,

Hang Tuah.

PS: Sepatutnya, Datuk Ibrahim Ali, Datuk Hassan Ali dan lain lain hari ini membawa dan memakai keris, keris panjang dan pendek, serta semua pengikut mereka ke tempat Vatican membawa tombak tombak dan meriam meriam sebagai simbol persahabatan dan tunjuk bahawa kita berani. Jikalau ada sila bawa grenade launcher sekali. Baru betul boss.

Apa pulak British benarkan kita pakai keris semasa kenduri khawin dan bersanding sahaja. Keris ini tak payah tunjuk di persandingan. Keris lain yang harus di pamerkan.

.

Alvin dan Vivian lepas, Kuala Besut pun BN terlepas. 16-16 lah nampak nya.

Terengganu stone inscription, Malaysia, side B

Terengganu stone inscription, Malaysia, side B (Photo credit: Wikipedia)

Orang Besut bawah bawah cakap. Aku tak tahu lak, betul ke tidak. Engkau orang pergi check ler.

Aku tukang cakap. Sahaja.

Orang Melayu sampai jadi Batman dan Spiderman. Hendak pertahankan cemuhan orang Cina keatas agama mereka.

Tak kira apa lah kepada asas parti yang kuat kuat memerintah. Kita tengok siapa yang suka jaga agama Islam.

Bunyi cakap Alvin dan Vivian mungkin kena warning saja. Ya ker?. Mungkin tak kut. Yang dah kena tangkap adalah Batman dan Spiderman Melayu yang culik budak Cina. Salah, memang salah kerana kes culik. Kes hina agama, mana ada undang undang yang tepat, dot dot. Ada banyak undang undang, undang undang Multi Media lah, undang undang Hasutan lah, tetapi tak tahu yang mana satu yang nak pakai, bro.

Jadi kena fikir dulu. Dalam hal Melayu angkap kepala lembu kena RM5,000 denda bro. Sebab awak Melayu, sebab awak Melayu nak jadi Batman dan Spiderman.

Aku dengar dari bawahan ni, orang tengah fikir fikir nak tolong siapa. Orang suka sangat tolong Pak Yeh. Tetapi nak buat macam mana, orang ramai hendak beri Melayu lain jaga Trengganu. Kena lah 16-16 kut.

Tahun PRU 14 nanti ambik lah balik, tak kemana pun. Trengganu kite.

Endot, buat masa ni engkau nasib baik ler.

Lagi lagi lah jika Alvin dan Vivian tu lepas naik keretapi ke Singapura free free.

Sorry lah Zaihan. Aku hendak dan sudah pun tolong, tetapi nak wat camno. Orang kampung kata gitu.

Aku memang sokong anak muda semacam engkau. Professional lak. Tentu lah best. Doa engkau menang ler.

Tak tahu lah, kut kut puak ni nawak jah.

Sama sama kita tengok dan lihat.

SELAMAT MENGUNDI BRO.

Belebongwa pertama bulan March – “sembahyang orang UMNO outside, tak der markah”. Bukan Nik Aziz cakap!!!!

stylish_sikh_turbans_06

Dia nih, kepala besar weh. Tak tahu lak kut sahabat kita tuh sama besar kepala dia.

Serupo dah dah. Dengan turban dia tuh. Dengan badges dia tuh, cuma tak der badge R jer. Dia dok kata gitu kut. Mana aku tahu. Mu tanya dia lah.

Tapi ingat wey, engkau, dia ada pedang tu.

Dia boleh kata dan buat Belebongwa tuh, kerana dia bukan Islam.

Nik Aziz pun serupo corak berpakaian. Dengar khabar dia tuh agame Isle. Nik Aziz pun boleh pakai semacam dia nih. Cuma mungkin tidak boleh ada pedang. Salah. Hegat ke Polis. Tak tahu lak, kut ada pedang tersorok dalam kain tuh!!.

Jadi, apa hendak risau tentang Belebongwa dia tuh, kita sembahyang dan doa banyak banyak. Tidak dapat markah pun tak aper.

Ikut kata dia, tidak dapat. Kita kata kita dapat.

Engkau agama engkau, lah, aku agama aku. Pergi jauh jauh lah wey. Aku ingat agama aku serupo dengan agama dia.

Rupa rupanya tak!!!!!.

Sebab kebanyakan orang kafir tidak reti gapo benda tentang Islam. Semua tak reti Islam. Buat buat pandai reti Islam sahaja.

Itu Belebongwa number ONE pada bulan pilihan raya nih.

Di Kelantan nih, banyak dah tokong yang tidur, bersila dan berjalan, kerana Firaun mula hidup balik di sini. Takut wey, banyak nya yang sudah berdiri di merata tempat. Sikit lagi patung berlari pulak wey. Islam begapo lagu tuh mek wei? Jikalau Umar al Khatab masih hidup di penampar nya muka Nik Aziz nih. Kenapa, bukan senang hendak runtuhkan patung patung tuh. Lima enam ratus tahun pun bukan boleh main roboh dia. Dah tu mu dok ajar anak kamu sembah tokong pagi pagi hari. Tak sembah pun tengok tiap hari. Tuhan beri mata, maka tengok lah. Masjid pun dia tak bina macam mana nak tengok masjid. Tentu tengok dan sembah tokong tepi jalan semasa hendak ke sekolah.  Tuhan bagi otak tak guna, asyik guna mulut sahaja.

 

Silap Fatwa – zap benda lain, la…

Muammar al-Gaddafi's signature.

Muammar al-Gaddafi's signature (Image via Wikipedia)

Engkau orang tengok sendiri, sana sini kelam kelibut. Dunia berpusing anti-clockwise, la, biar betul arr.

Tup-tup meletup gegaran bawah laut di dataran “cincin api” (ring of Fire), bergerak kebawah dasar bumi dengan kadar 8.9 Richter, 8,000 kali lebih kuat dari benda sama yang berlaku di New Zealand baru baru ini. Kalau kauorang hendak tahu apa kah bendanya “Richter” tu, engkauorang pergi baca benda itu di sini.

Hangpa boleh tengok melambak-lambak vedio-vedio menunjukkan kejadian dari perkataan Jepun “tsunami” yang telah berlaku keatas negara Jepun itu. Salah satu nya disini.

Terdiam semua alim ulama Islam dunia. Dia orang ini “fening lalat” – “wak kenapa pula negara di Asia Pasific yang kena godam oleh tuhan tak kan kut silap doa dan doa mereka ter “zap” keatas negara dekat sebelah timur oleh penganut-penganut Kristian atau Islam? “.

Selama ini semenjak Muammar Gaddafi sibuk hendak jaga negara dia ulama tersohor “Syeikh Yusof Al Qadhawi” bagi fatwa katanya “engkau zap jer maklaun ini, habis ceriter. Kiot lah dia, dan komer semua jadi lah pemerintah baru “.

Mulanya otak mereka semua sujud kepada tuhan mohon pertunjuk macam mana nak gerak kan “pertubuhan demokrasi Islam” di negara Asia Tengah. Bertahun-tahun tunggu berita bagus, sampai lah ke hari ini. Putaran doa yang dibawa oleh malaikat berpusing di hemsiphere Kaabah di alam atas langgit membawa berita baik kepada yang faham-faham dengan pertadbiran tuhan semesta alam.

Salah satu file doa itu ialah file “doa pecah perut”, serta masih ada bertimbun-timbun file “doa dari sembahyang hajat” yang masih dicop “work-in-progress” atau “ilot” (I’m looking into this).

Itu belum masuk doa orang-orang “Shiah” di Arab Saudi dan di Bahrain, minta kaum mereka pula menjadi “boss” di negara itu, kurang-kurang nya mereka boleh belasah belakang mereka sendiri pada hari maulud Nabi bagi mengingati Husain cucunda Nabi Muhammad SAW.

Jikalau diambil kira doa dari golongan Taleban, Al-Qaeda, kaum Moro, dan lain-lain lagi, termasuk orang-orang Islam Yemen, la, aku ingat berlori file itu. belum campur doa dari kaum lain tu, sampai ke Tuhan juga, itu kaum Tibet, Nepal, Somalia, kaum gay, kaum lesbian, dan banyak lagi ler, termasuk lanun Islam di laut Somali. Jikalau Jabatan Perangkaan atau firma swasta yang dilantik buat kerja memproseskan benda ini, minta maaf, sure nya bertahun baru boleh siap. Itulah kuat nya kuasa Allah, tak der nya komer semua sangup buat kerja itu. Kun fayakun, selesai.

Ramai sudah menjadi sesat kerana “agama Islam berpolitik” seperti kaum Shiah membenci jiran tentangga. “Imam masjid berdua, sembahyang berbeza-beza, “doa-doa” macam kena virus kuat payah hendak “diuploadkan” kealam “langit-langit”.

Kita semua tak boleh nak fikirkan kenapa dan bagaimana benda ini boleh berlaku, tetapi kita berhak berdoa. Kepada kita yang tidak “sesat agama” mari lah kita sama-sama berdoa beramai-ramai, ampun lah dosa-dosa umat Islam sedunia, ampun lah dosa-dosa umat manusia yang lain, selamatkan mereka yang baik-baik di Jepun itu, dan sekiranya tuhan ingin menunjukkan “sesuatu kebenaran” berilah ilham itu kepada kami yang tenang dan iklas. Amin.

Mat Ell #eekaawordpresscom