Leceh lah, kata orang tak sembahyang.

Sebagai kumpulan kuat atau sentiasa bersembahyang tentu lah merupakan orang orang baik dan berkah dengan nikmat. Kerana tiap hari “hello hello” dengan tuhan.

Sampai hati dia kata orang UMNO tak sembahyang. Mentang mentang lah dia kuat sembahyang.

Tetapi, anak anak muda di Kota Bharu semua nya kaki pil kuda. Tiada tempat hendak beristirehat. Tiada gelanggang hendak syok syok main basikal, tiada tempat hendak belajar cara berintergrasi sesama pemuda dengan jalan sihat, tiada library untuk belajar ilmu Islam, tiada duit hendak support aktiviti sukan dan lain lain lagi.

Sebab apa?.

Sebab mereka semua tu kuat sembahyang. Terlupa hendak bina masjid. Bila terlupa hendak bina masjid, suruh orang lain bina supaya mereka boleh sembahyang. Sebab mereka sembahyang sembah benda lain, tertutup hati mereka untuk memberi keselesaan kepada semua rakyat, dari peringkat kanak, pemuda, pemudi, orang dewasa dan yang tua bangka.

Tiada seekor pun orang yang kuat sembahyang itu mereka dan membentuk benda yang berguna kepada manusia. Tak usah cakap hendak buat kereta hybrid, ler, hendak buat dan reka selipar atau seluar jean pun tidak ada.

Apa lagi orang orang mahir membina prasarana bandar, jalan jalan yang baik, bersih, building line dan jarak dengan jalan yang sesuai untuk manusia dan kegunaan kereta, malahan hendak bina beca tiga roda pun tak reti. Apa kuat kuat sembahyang?. Cuba cakap kaum kamu sudah bina apa yang mashur untuk kegunaan golongan yang tersebut di atas?

Aku kesian hendak mengata kau orang ini. Bandar Kuala Lipis lebih bersih 500% dari bandar raya Islam orang kuat sembahyang Kota Bharu. Hey tak sangka ya, orang tak sembahyang di beri ilham oleh tuhan untuk membersihkan bandar dari dalam hati mereka. Hati semua kamu ini kosong kah? Jadi apa sembahyang sembahyang?

Seluar jean, Siam mari. Selipar dan kasut,  Jepun mari. Kain dan lain lain, Siam mari. Proton Saga, Shah Alam mari. Itu Shah Alam, UMNO yang bina. Orang yang hang kata tak sembahyang. Hey, jubah yang semua orang kamu pakai itu, kamu buat sendiri kah, atau beli dari China?

Kuat sembahyang lah hang. Habuk pun tak berguna kepada manusia. Ini tentu lah selepas bersembahyang mereka gotey pelir. Jenis Islam katun. Jikalau orang kata, hendak marah orang pula.

Jadi aku hendak tanya, hang semua sembahyang untuk kebaikan akhirat sahaja ke?. Dunia biar mampus.

Kamu semua ni sembahyang sembah siapa ya, hey, kut kut hanya sembah benda lain jer.

Engkau orang bersembahyang pun tak ada guna dan kebaikan langsung. Lupakan lah untuk mengata orang lain tak sembahyang. Kepala hotak mu sembahyang.

Vigalante – prowling in the town for anyone annoying Islam in the social media

IMG-20130715-WA0039

IMG-20130715-WA0038

Saya hina agama Islam.

And Vigalante hina you.

Okay lah.

Bagi tulis atas perut saja. Supaya ingat jangan suka suka letak kepala babi di surau dan hina Islam dalam twiter, facebook dan lain lain media, ya.

seterusnya baca.

Chicken farming is a lucrative SME enterprise.

At the outset of the Ramadan month, like a few days ago, we, the Muslim, were normally confronted with a higher cost of chicken meat.

As if Ramadan is a festive time of year. The fact is that Muslims eat very little during the whole month of Ramadan as they are fasting during the daytime.

I don’t go into details about the poultry farming business in this country. I don’t know who are the farmers or what kind of race they are. Looking at a constant increase in prices of the processed meat of the whole chicken during important month for Muslims, it is about time we the Muslim going into the business of poultry in raring chicken, or other kinds of fowl, including turkey, for meat and egg.

The following links are a few known studies on chicken farming and poultry, which may apply to some of you the idea of how the business of poultry is done.

  1. Other sources of information.
  2. Other useful information included

In the hope of increasing the supply of chicken meat, the government has approved the import of chicken meat from China. Perhaps, the birds from China are also in talking terms with the birds in Malaysia, or perhaps their flock in a group of birds who talk the same language, Mandarin. That’s before they are being slaughtered.

Joke aside, large Muslim’s GLCs such as Tabung Haji, or JAIS, and all other Religious Departments in the states should consider investing in chicken farming or poultry in a big way. By investing into chicken farming in the region the halal food price on chicken meat and egg can be stabilized during the whole season as well as exporting the products to other Islamic nations.

.

Endot runsing, amalan spin buruk dan bohong tipu amalan PR menyukarkan dalam bulan puasa

Boat to Perhentian, Kuala Besut Jetty

Boat to Perhentian, Kuala Besut Jetty (Photo credit: Achilli Family | Journeys)

Ya. Memang merunsingkan.

Amalan bohong dan tipu muslihat digunakan PR menyukarkan kerana pada bulan puasa objectif berbohong dan menipu fakta boleh membatalkan puasa yang di amalkan oleh penganut Islam seperti Endot.

24 haribulan nanti, pasti BN akan memenangi PRK Kuala Besut tanpa ragu ragu kerana sikap atau aturcara meraih undi di kalangan pengundi Kuala Besut pasti didorongi gerak kerja tanpa bohong atau tipu tipu muslihat.

Bila bohong, batal puasa. Bohong lagi batal lagi. Kita tahu PR tidak dapat tidak mesti berbohong, dan dengan harapan untuk memang, mereka tidak ada jalan lain selain dari berbohong dan menipu dengan mengunakan fakta tidak benar untuk meraih undi bagi memenangi PRK Kuala Besut.

The Fasting month, it’s a Malaysian Tsunami.

That’s a Malaysian tsunami. When each day everyone is working on a full day without lunch. Except Chinese, Indian and Non Muslim. They go for lunch and back after that at 2 pm.

I heard someone from a member of a DAP party that he too will skip lunch and stay in the office until 4.30 pm, and go home to buy foods at Ramadan stores before opening fast he would perform it during the whole month. I pity him, for the hunger he would have felt during his working’s time, and in return he would never get the reward in doing so. I can say with a 100% certainty, as he is a DAP man, definitely he is a non-Muslim‘s guy. So then, what the heck is he trying to proof?.

Is he trying to proof a Malaysian Tsunami instead of a Chinese Tsunami?.

There are also blokes who are trying a spin on the Tsunami thing. Now they have come out with several reports saying it was a Malaysian tsunami instead of the famous Chinese tsunami. With so many strings and links to various websites in the hope that the Chinese tsunami thing vaporizes from the whole country’s record of events.

What the spin can do then?. Does it erase the memory that thousands Chinese in the black shirts brouhaha in the streets in Kelana Jaya?. Or does it erase the memory that gangsters were around polling stations questioning Indian voters whether they were truly Malaysian voters?.

It will never do such a thing. Those innocent Indian voters too felt it was a Chinese tsunami instead. And those Chinese in black shirt banging the flag poles on the streets in Kelana Jaya, had caused traffic jams and a proof beyond doubt it was a Chinese tsunami.

Now he is trying to cover up the Chinese tsunami thing with something more special, by fasting during the fasting month.

The fasting month is the Malaysian tsunami. Not the Chinese tsunami. He hopes by doing that he would be rewarded as a hero in the Chinese tsunami turned the Malaysian tsunami episode. You’re not so clever, bro. I can always read your mind.

Christian akan menangi hati umat Islam, tetapi Allah tetap Allah.

Allah tetap Allah.

Melayu Islam tetap Melayu Islam.

Dan Islam tetap Islam.

Dan Christian akan menang perang psychology dengan Islam Melayu.

Tetapi hanya Islam akan menang akhirnya.

Dan bukan Islam Melayu.

Cinta sejati

Dingin. Bila ku tanya dia, dia tidak merasai kedinginan malam. Hanya aku, dan diriku sahaja merasa kedinginan malam.

Jumaat 27 Ramadan. 26 Ogos.

Seperti biasa ku ambil jaket lembut dan menarik basikal kebawah bukit kecil.

Dari situ, aku menuju kearah depan, satu jalan besar, yang disekelilingi oleh pokok pokok besar.

Biasanya. Tiada apa apa kewangian. Dimasa itu, daun, dahan, dan ranting-ranting dan angin membawa kewangian bunga, dari pokok pokok yang tiada bunga.

Aku sudah mengerti. Dan ku pohon kesenangan hati. Dan ku pohon kemewahan budi pekerti.

Hanya kepada mu cinta sejati ku tempat aku mencurah segala perasaan.

Dan aku kesaorangan. Dan itu lah asal usul diriku. Disitu aku kembali dengan ketenangan dan kegembiraan.

Alhamdulillah.

SELAMAT BERPUASA KEPADA SEMUA TETAMU.

PENGERTIAN PUASA
Puasa ertinya menahan diri dari makan dan minum dan dari segala perbuatan yang boleh membatalkan puasa, mulai terbit fajar hinggalah terbenam matahari.

PUASA WAJIB
Puasa bulan Ramadan, puasa kifarat dan puasa nazar.

PUASA SUNAT
# Puasa enam hari pada bulan Syawal
# Puasa hari Arafah
# Puasa Hari Asyura pada 10 Muharam
# Puasa bulan Syaaban
# Puasa Isnin dan Khamis
# Puasa tengah bulan iaitu 13,14,15 pada tiap-tiap bulan qamaria (tahun Hijrah)

PUASA MAKRUH
# Puasa yang terus menerus sepanjang masa
# Tidak termasuk dua hari raya dan hari tasyriq

PUASA HARAM
# Puasa pada hari raya pertama Idil Fitri
# Puasa pada hari raya pertama Haji
# Puasa tiga hari sesudah hari raya haji atau hari tasyriq iaitu pada 11,12, dan 13 Zulhijjah.

SYARAT WAJIB PUASA
# Berakal
# Akhir Baligh (Cukup umur)
# Kuat atau mampu mengerjakan puasa

SELAMAT BERPUASA BRO.

Pas arr, Ramadan, also wants to play play.

Sandiwara Cina and Mak Yung – Kah kah kah

Like that arr. Today, I read Chua’s statement about  DAP and PAS‘s sandiwara Cina.

You know lah, Azizan, the MB of Kedah, said he wanted to close operation of all nightclubs during Ramandan. Aisay man, before that he would’ve had a meeting with DAP, and could’ve told the one and only big boss that he had planned to make a “wayang kulit” lah.

“You arr, when I said I will close them during the whole month of Ramadan, you make a big fuss about its closure lah, and I would reverse the closure order the next day, no problem ma!!”.

“Ahh ya, ya, ya, you arr Alilan, vely clever one, we arrr, want all Chinese in Negeri Sembilan, Malacca and Johor, think we are good one and leject MCA, and when you take over the states from UMNO we are truly a partner ma, ok, ok, I’ll play play this good one 2morrow, np. Wow, Alilan, you got blain lah in you head!!”.

Chua is right lah, that both of emms play-play sandiwara one on this closure issue.

Woo, DAP is vely sterlong lah, anything PAS does arrr, DAP can corner one, we vote DAP lah this time, and no problem if PAS becomes the head of our state. MCA arrr the cannot do like that one. It’s arrr, the afraid afraid with UMNO one.