Britain menyediakan squad pembunuh untuk membunuh Assad di Syria

Mat Ell . Eekaa.Wordpress.Com. 12 November 2012

FSA dan rangkaian pengganas al-Qaeda, yang di biayai oleh Arab Saudi dan Qatar, sedang dilatih untuk menjalankan pembunuhan Presiden Syria Bassar al-Assad dan para anggota tentera beliau, berita dipetik dari the Daily Star, hari ini.

Harian tersebut melapurkan, para anggota SAS, SBS dan Regiment Unit Khas Reconnaissance, telah berada di Syria menjalankan aktiviti melatih didalam pengunaaan senjata moden dan bom, serta melatih para pemberontak cara membunuh yang di halakan kepada Presiden Assad dan para anggota tentera beliau.

Ketua Turus Angkatan Tentera Britain, General Sir David Richards, menyatakan beberapa pelan awal telah di persetujui termasuk mengerakan tentera secara tertutup dimana Askar Bristish berada bagi memberi pertolongan kepada FSA dan anggota penganas al-Qaeda yang dipilih, seperti yang diberitakan oleh Press Association.

Britain beranggapan bahawa negara itu berperanan penuh di Timur Tengah. Britain telah menjadi negara yang pertama didalam campur tangan kuasa luar di Libya melibatkan kematian lebih dari 30,000 orang penduduk tempatan. 

The Telegraph melapurkan Sabtu lepas bahawa Amerika Syarikat telah berbincang dengan David Cameron mengenai cadangan Britain untuk membantu anggota FSA dan para penganas al-Qaeda setelah menerima laporan mengenai para pemberontak membunuh orang awam. FSA mengaku membunuh orang awam dan menawan askar Syria.

Mengikut lapuran CIA, campur tangan ketenteraan Amerika di Syria diperlukan memandangkan terlalu ramai kumpulan pelampau Islam memainkan peranan besar di Syria.

“Kuasa pemberontak di Syria, semakin berpihak kepada kumpulan radical Islam yang di lihat mempunyai kewangan untuk membeli senjata dan menjadi kuasa dominan pembangkang, oleh yang demikian tidak menberi keuntungan kepada Amerika” kata Dennis Ross.

Ross adalah anggota CFR and Trilateral Commission.   Beliau bertugas di Washington Institute for New East Policy, sebuah organisasi Think Thank Israel berpengaruh di dalam American Enterprise Institute dan lain-lain organisasi neocon.

September lepas, al-Qaeda dan FSA menawar $25 juta kepada sesiapa yang membunuh al-Assad. Agensy berita Turkey, Anadalou menyatakan, Ahmad Hijazi berjanji wang imbuhan itu akan dibayar di luar negara menerusi “peniaga dan para penyokong” mereka.

Saudi Arabia dan Qatar telah membelanjakan berpuluh juta dollar didalam usaha menguling dan membunuh al-Assad. Bantuan ketenteraan di wujudkan di Turkey dan “satu kumpulan para anggota tentera rahsia” telah diwujudkan di Istanbul, bagi menyediakan peralatan ketenteraan, kewangan dan lain-lain bahan bekalan dan dihantar kesempadan Syria oleh para tentera perisik Turki kepada pemberontak FSA dan pengganas al-Qaeda.

Pada Oktober lalu, Tukey telah menembak tentera Syria di sempadan setelah tentera Syria  membedil para anggota FSA dan unit berani mati pengganas al-Qaeda.

eekaawordpresscom.

Politik NTC Libya sama dengan politik pembangkang, parti kangkang rakyat

“Kita sudah memberitahu NTC, jangan gunakan kuasa luar untuk mencari populariti semasa memberontak dan melawan kerajaan dibawah pimpinan Muammar Gadafi. ”

Jibril, bekas Ketua NTC, semasa ingin melawan Gaddafi, telah memohon kuasa besar US, Nato dan Qatar. Mereka menjual minyak secara borong kepada Qatar.”

“Bila mereka membunuh Gaddafi, dan cuba menubuhkan kerajaan baru, tentangan masih ada dari pejuang Gaddafi sampai sekarang dengan pertempuran kecil kecilan.”

“Mereka masih dibantu oleh kuasa luar, dan Qatar sunguh berminat menolong mereka sampai ke hari ini.”

“Bila mengunakan kuasa luar, kuasa itu akan mencampuri urusan didalam kerajaan, bila mereka sudah berjaya.”

“Punaisihat PKR selalu mengunakan kuasa politik luar untuk memohon bantuan didalam perjuangan mereka disini, sama dengan cara NTC.”

“Sekarang duta Libya ke PBB menuduh Qatar membantu pejuang Islam di Libya, dan menjadi dalang didalam memberi bantuan kewangan dan senjata kepada puak Islamist di Libya dan menjadi batu penghalang bagi penubuhan sebuah kerajaan baru di Libya.”

Perang gorila masih berlaku di Tripoli sampai sekarang.

Duta Libya ke PBB berkata Qatar adalah dalang yang telah membantu gorila Islam di Libya.

(Eh, dulu minta Qatar hantar kapal terbang jet serang orang Libya, sekarang tuduh Qatar pula, kenapa brother?. Qatar tidak mahu beli minyak dengan harga pasaran ke?

“Itu lah, jikalau kuat pengaruh guna kan akal sikit, jangan guna hati yang kemaruk hendak memerintah sebuah negara sehingga sebuah kerajaan walau pun dianggap teruk di hancurkan. Cuba bangun lah sendiri sebuah negara baru. Ingat senang ke, semacam buat goreng pisang?.”

“Bila sudah dapat memerintah dengan pertolongan kuasa luar, sudah mengata mereka macam macam. Memang orang Libya kena telanjang dengan NTC. Jangan ikut perangai mereka ya, jenis semacam NTC ini ada bertempat disini.”

Tak pasal pasal Mat Sabun buat orang ini telanjang bulat.

“Bila Mat Sabun kata komunis jadi pembela rakyat, terkejut sakan kawan kawan diseluruh dunia termasuk orang Mesir.”

“Bila ke masa nya komunis jenis buat perangkap samar dan tembak pokok getah tu pembela rakyat, kata Aliaa al Mahdy.”

“Jikalau tembak burung gagak, atau rusa adalah juga faedah nya; gagak buat bising macam Mat Sabun patut dihalau, rusa boleh dimakan orang miskin papa kedana di Kelantan, sambung Aliaa lagi.”

 

“Dia terus bertelanjang bulat didalam blog beliau bagi memprotes Mat Sabun, dan menjadi heboh di Mesir kerana sebelum ini mana ada jenis orang Arab bertelanjang bulat bulat di dalam internet, semua bentuk badan boleh dilihat oleh peminat setia beliau yang sebelum ini tidak terfikir dia boleh bertindak demikian.”

“Bila ditanya siapa Mat Sabun, Aliaa berkata dia tu orang yang ingin mengerjakan gerakan Tahrir Square di Malaya, tetapi tidak jadi buat kerja itu kerana beliau mengalami kecederaan pecah tempurung lutut sebab dilanggar oleh sebuah treller tayar 12. ”

“Hendak tahu apa hubungan mereka ini, satu di Mesir dan satu di Qatar (orang Arab banyak di Qatar, jenis kung kali kong) baca lah sendiri blog Aliaa al-Mahdy. Semoga anda tengok tengok dulu isteri anda dimana sebelum buka blog Aliaa ni, mana tahu pecah kepala nanti kena pelengkung.”

“Itu lah sebabnya Mat sabun, bila bercakap cakap tu fikir dulu, mana ada komunis Malaya baik. Pokok getah pun hendak ditembak, kan rugi peluru sahaja, kenapa kata komunis baik. Tak faham aku.”

 

 

Kuasa tentera di Timur Tengah.

Dibawah ini disenaraikan jumlah kelengakpan ketenteraan negara negara bergolak di Timur Tengah, dan sebagai perbandingan kekuatan ketenteraan Malaysia juga di nyatakan dibawah ini.

Iran (No. 12): penduduk = 77.8 million, sesuai untuk tentera = 39.55million, aktif dalam servis =545,000, peralatan senjata tentera darat = 12,393, jet dan kapal udara = 1,030, budget ketenteraan = USD9.174billion, Reserve =USD75.06 billion, kuasa membeli = USD818.7billion, peralatan tentera laut = 261, kapal selam=19, MLRS =200.

Israel(10): penduduk =7.4 million, sesuai untuk tentera = 2.96million, aktif dalam servis =187,000, peralatan senjata tentera darat = 12,552, jet dan kapal udara = 1,964, budget ketenteraan = USD16billion, Reserve =USD66.98 billion, kuasa membeli = USD219.4billion, peralatan tentera laut = 64, kapal selam=3, MLRS =138.

Saudi Arabia (No 26) : penduduk = 26.13 million, sesuai untuk tentera = 13million, aktif dalam servis =233,000, peralatan senjata tentera darat = 8,574, jet dan kapal udara = 1,200, budget ketenteraan = USD39.2billion, Reserve =USD456.2billion, kuasa membeli = USD622billion, peralatan tentera laut = 77,  kapal selam=0, MLRS =65.

Syria (35): penduduk = 22.5million, sesuai untuk tentera = 9.9million, aktif dalam servis =304,000, peralatan senjata tentera darat = 25,406, jet dan kapal udara = 830, budget ketenteraan = USD1.8billion, Reserve =USD17.9 billion, kuasa membeli = USD107.4billion, peralatan tentera laut = 19, kapal selam=0, MLRS =1,200.

Qatar (55): penduduk = 845,000, sesuai untuk tentera = 426,000, aktif dalam servis =11,800, peralatan senjata tentera darat = 760, jet dan kapal udara = 92 budget ketenteraan = USD816million, Reserve =USD22.4billion, kuasa membeli = USD150.6billion, peralatan tentera laut = 86, kapal selam=0, MLRS =7

Malaysia (27): penduduk = 28.7million, sesuai untuk tentera =12.4million, aktif dalam servis =124,000, peralatan senjata tentera darat = 2, 465, jet dan kapal udara = 258, budget ketenteraan = USD3.56billion, Reserve =USD106.5billion, kuasa membeli = USD414.4billion, peralatan tentera laut = 65, kapal selam=2, MLRS =36.

Ada ura-ura Israel akan menyerang Iran, dan penganalisis ketenteraan dan juga ahli politik ramai yang menyatakan bahawa Israel hanyalah ingin mengertak Iran.

Walau bagaimana pun, jikalau itu berlaku, negara negara yang bergolak akan menerima tempias dari tidakan Israel adalah Saudi Arabia dan Qatar, dan kesemua negara negara Arab akan terus dilanda kerusakan kemasyarakatan. Iran akan menyerang Israel serta kesemua asset US di Timur Tengah.

US tidak ingin melihat Saudi Arabia terlibat secara langsung kerana Saudi Arabia mempunyai asset serta budget yang besar dan akan menguntungkan US didalam semua urusan pembelian senjata. Walaubagaimana pun, pertentangan diantara Wahibi dan Syiah semakin jelas dan Iran akan mengambil kesempatan untuk melanyak Qatar dan Saudi Arabia.

Israel mungkin mempunyai asset nuklear dan ini membimbangkan keseluruhan negara Arab.

Dengan jatuhnya Syria, yang telah dikelamkelibut oleh pihak CIA, maka Israel mempunyai peluang besar untuk melanyak Iran tanpa sekutu kuat mereka di Syria dan Lebanon. Lebanon bergantung hidup dengan Syria didalam ketenteraan. Dengan jatuhnya Libya, Israel di lihat semakin berani tetapi masih meragui kekuatan mereka untuk menghadapi Mesir, Syria, Lebanon dan Iran.

Syria walaubagaimana pun menpunyai asset tentera darat yang kuat, dan CIA telah memainkan psychology dengan menyatakan ramai tentera darat Syria berpaling tadah, dan berharap dengan itu melemahkan kekuatan asset tentera darat Syria serta menjatuhkan Assard.

Itu lah US sedang berusha menimbulkan masaalah yang sama di Syria sebagaimana di Libya supaya kawan rapat Iran di Syria di jatuhkan, dan akan memberi lampu hijau supaya Israel menyerang Iran.

Tetapi yahudi tetap yahudi, belum di beri lampu hijau mereka sudah pun bertindak untuk menyerang Iran.

US menduduki Afghanistan, Iraq, Qatar, Saudi Arabia, dan sekarang melalui Qatar, Libya. (Qatar dilihat cuba mendalangi pemerintahan baru di Libya).

Bila penduduk minoriti Timur Tengah (Israel 7.4 million) membuli penduduk besar (Iran 77.8 million) jelas memperaksikan cara DAP (CMBI) ingin menjatuhkan kuasa dan perniagaan Melayu di Nusantara. Kedua dua fael manusia buruk di alaf ini.

Ramai nya askar upahan Amerika di Libya, baru ngaku ya.

Kita boleh khawin ramai, duit commsion minyak kita terlalu banyak. Yang berjubah di Malaysia seperti kami pun boleh ikut serta. Kita allright nya ok. "Polygamy di halalkan".

“He had an opportunity during the Arab Spring to finally let loose of his grip on power and to peacefully transition into democracy. We gave him ample opportunity, and he wouldn’t do it.” – Obama said in an interview on NBC TV with Jay Leno last night. Wow, so powerful lah brother. So be careful lah Syria, Yamen and Saudi Arabia. You guys next. We have given you decades of opportunity, even before Obama is born, you wouldn’t do it. So jagalah, unless you give us your oil. Ha ha ha. Takut. Kejut.

Itu ler, baru ngaku NATO dan sekutu telah buat hal. Qatar mengaku telah menghantar beribu askar mereka ke Libya berperang bersama NTC, atas arahan barat. Jikalau tidak arahan barat, siapa lagi hendak arah.

“Kita bersama NTC, dan di setiap jajahan di Libya beratus ratus malahan beribu askar kita disana bersama membunuh orang Libya yang lain” kata Major Hamad Bin Ali Al Al-tahit-ya.

Dengan pengakuan ini, Qatar negara Arab pertama yang mengaku menjahanamkan Libya.

Sebelum ini mereka berkata mereka hanya menghantar tukang angkat bedil dan beg untuk menolong NATO di Libya dan tidak berani mengaku. Setelah menang baru mengaku dengan harapan akan dapat imbuhan besar.

Bercakap sambil diperhatikan oleh pegawai askar NTC di Doha, Major Hamad berkata mereka adalah tentera yang diarah sebagai beperanan memberi latihan dan mengawal pusat komunikasi dengan NATO dibumi manakala jet pejuang NATO diudara, mencari sasaran dimana terdapat ramai kaum lelaki Libya  untuk dibunuh.

“NTC masih memerlukan NATO dan Qatar, kerana Saif al Islam dan Saidi masih belum dapat ditangkap, dan berada diluar kawasan Libya untuk diikat, disumbat hidung dengan tahi unta, dan ditembak dari belakang” kata jeneral yang tidak bernama dari NTC. “Lagi pun mereka mungkin mempunyai hak legitimate untuk memerintah kembali”.

Sementara itu anak Gaddafi Saidi akan menfailkan saman ke mahkamah dunia di Bangsa Bangsa Bersatu bagi mendapat pengadilan antrabangsa kerana bapa beliau telah dipukul dan diliwat sebelum dibunuh. Mereka juga akan menfailkan saman keatas mereka yang terlibat termasuk NATO didalam kerja kerja tidak munasabah merampas sebuah kerajaan yang berdaulat di Libya.

Wak Say dari Kota Bahru berkata, Gaddafi telah pun menyaman mereka yang terlibat disana. Bila ditanya, beliau mengulas, telefon yang dibuat dari kertas yang dibakar di Tumpat telah digunakan oleh Gaddafi dan Gaddafi telah memberi tahu bahawa beliau amat lah maju kehadapan dengan prosess meminta mahkamah disana menjalankan siasatan terperinci bagaimana  punggung beliau disondol dengan kayu tajam yang menyebabkan punggung beliau berdarah. Para penyiasat disana telah pun memanggil beberapa ramai pejuang NTC yang telah mampus untuk memberi keterangan” kata Wak Say lagi.

Libyan leader Muammar Gaddafi (L) greets Emir of Qatar, Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani in Tripoli. Huh, dulu baik bukan main, lepas hendak duit, hantar askar lawan Gaddafi. Kawan jenis macam ini yang banyak akhir zaman bro.

Sementara itu, jeneral itu telah berdiam diri bila ditanya berapa ramai lagi askar upahan dari NATO, UK, US, Perancis dan negara Arab lain yang datang ke Libya. Beliau senyum sambil menunjukan dua jari simbol peace mengikut corak jari Hilary Klengtong semasa lawatan beliau sehari sebelum Gaddafi disondol.

Bila ditanya kepada Jenaral dari Qatar itu pula mengenai apakah yang mereka telah dan akan dapat dari penyertaan mereka menyerang Libya, beliau berkata dengan ringkas “minyak”. “Kita ini hidup dipadang pasir, dan pasir tidak boleh dimakan. Dua minggu semasa NATO mengerah NFZ, kita telah beli minyak Libya melalui pegawai NTC.

You jangan masuk lubang parit macam saya, dia orang akan tutup dua jalan masuk lubang itu, habis you. Cuba cari lubang lain ok!

“Mereka itu kan tidak berapa cerdik. Kami beli dengan harga murah, dan kami terus jual kepada Amerika dan Britain dengan harga sederhana mahal, tetapi tidak semahal bila beli dari Gaddafi.”

“Kita dapat duit dan pergi ke US untuk enjoy disana. Disana banyak buah Nen Nen, dan anda bukan tidak tahu kami bangsa Arab memang kuat makan buah Nen Nen” beliau berkata sambil tersenyum menampakan gigi beliau bersadur emas. Pada fikiran saya, sekiranya kacipan gigi itu terkena tangkal buah Nen Nen, harus lah terputus dua.

Bila di tanya tentang maksud beliau tentang orang Libya yang tidak berapa cerdik itu siapa, beliau berkata”Bukan apa saudara wartawan weh, mereka tu berlajar pandai semasa Gaddafi lagi, tetapi bodoh di dalam segala kelakuan, pemikiran dan percakapan. Bukan kah ada jenis itu di Malaysia?. Siapa tu professor, professor apa kah nama nya, lupa lah pulak, bukan kah dia tu pandai macam orang Libya tetapi tingkah laku dan perangai bodoh semacam juga kaum jenis di Libya. Mereka jenis hafal buku dan tulis semula, mana pakai otaknya brother wartawan!”.

Bila di tanya tentang enjoy di US pula, Jeneral itu terus senyum. ” Eh awak ini jenis apa huh. Cuba lihat lah semua Arab pakai jubah. Di Malaysia pun, orang bukan Arab pun pakai jubah. Bila pergi ke US kita buka jubah dan pakai kok. Mereka suka ramai isteri. Di Malaysia yang berjubah itu pun sama dengan kami, walau pun mereka bukan  Arab, itu enjoy lah bro, faham. Khawin lah banyak banyak. ”

Saya terus diam dan terus balik ke Malaysia menaiki boraq yang sedia menunggu di depan Hotel.

Memang benggung bercakap dengan orang Arab ini. Apatah lagi bila bercakap dengan orang bukan Arab di Malaysia yang berjubah itu dan tentu lah lagi lagi tersangat benggung.

Libya terkini: “Dulu serang, sekarang serang, apa yang anda mahu? -Aisha Gaddafi”

"Mereka ini "Gangsters" dan Barat melindungi "penduduk awam" seperti ini, kami semua ini penduduk jenis apa?"- Aisha Gaddafi.

"Mereka mengunakan senjata moden dan Barat melindungi mereka, mengapa tidak melindungi penduduk Palestin yang mengunakan batu batu melawan gangster Yahudi?

"Barat memang senggit kepala, dan mereka ini gemar main bontot awak semua, tahu tak" itu kut Gaddafi cakap semalam, saya tidak berapa dengar lah semasa beliau bercakap semalam.

Aisha Gaddafi: Dulu serang, sekarang serang, apa yang anda mahu?

Anak prempuan Gaddafi, Aisha Gaddafi menentang keras tindakan barat mengesa bapanya berundur seolah-olah cuba mempermainkan Negara Libya.

“Dalam tahun 1911, Italy telah membunuh datuk saya dengan serang udara, dan sekarang mereka mencuba membunuh bapa saya. Semoga tuhan membalas kejahatan hati mereka,” Aisha berkata didepan pengikut setia Gaddafi di Bab Al-Aziziyah dibandar Tripoli.

Perjumpaan itu merupakan ulangtahun ke 25 serangan udara Amerika keatas kompleks tersebut yang menyediakan penempatan tentera.

“Dimasa serangan saya berumur 5 tahun, “ kata Aisha. “Mereka menjatuhkan bom dan peluru berpandu dan cuba membunuh saya dan telah membunuh ramai kanak kanak Libya,” beliau berkata disambut dengan tepukan gemuruh dari semua pengikut setia Gaddafi.

“Sekarang setelah suku abad kemudian mereka menghujani kita dengan bom dan peluru berpandu juga, cuba membunuh anak-anak saudara semua dan saya.”

Perjumpaan di Doha semalam, barat dan sesetengah Negara Timur Tengah mengesa Gaddafi supaya meletak jawatan.

“Bertindak menyuruh Gaddafi meletak jawatan merupakan tindakan membuli dan tidak menghormati perlembagaan Libya, kerana, Gaddafi bukan di Libya, tetapi di hati semua penduduk Libya,” kata nya lagi.

Berucap membahas tindakan barat menyerang Libya mengikut resolusi PBB sebagai bertindak bagi menyelamat penduduk awam Libya, beliau berkata “Siapa penduduk awam yang dilindungi oleh anda?, adakah mereka itu yang menggunakan senjata automatic dan bom tangan? Adakah mereka itu penduduk awam yang tidak bersalah yang anda semua ingin menyelamatkan mereka semua, bagaimana penduduk awam Tripoli?”

Seorang penyokong pemberontak di Misrata berkata, ucapan Aisha itu merupakan ucapan seorang yang amat kecewa.

“Gaddafi memerintah Libya secara kuku besi selama 41 tahun, membunuh sesiapa yang cuba melawan beliau,” Marwan, 22, berkata.

“Apa yang beliau nyatakan itu merupakan kekecewaan bagi pihak keluarga Gaddafi, dan dari para pengikut setia mereka. Mereka tahu masa tidak menyebelahi mereka” kata beliau kepada wartawan Reuter dari bandar ditepi pantai itu.

Sementara itu, TV Arab Al-Arabiya, melapurkan Musa Koussa ingin menetap di Qatar, sebagai tetamu khas keluarga di Raja Qatar setelah dibenarkan keluar dari Britain.

Britain telah membenarkan Koussa meninggalkan Britain untuk menghadiri persidangan di Doha mengenai masa hadapan Libya.

Tetapi di lapurkan para pemberontak tidak ingin berjumpa dengan beliau kerana mengikut mereka dia mempunyai rekod buruk dan para pemberontak mempunyai rekod yang baik kerana mereka memberontak melawan Gaddafi “mengunakan bom dan peluru berpandu”.

Semalam EU telah membenarkan Koussa mengunakan asset beliau di luar Negara.

Britain menjangka Koussa akan kembali ke negara itu setelah menghadiri persidangan di Doha, tetapi dari apa yang di lapurkan, Koussa mungkin tidak akan kembali ke UK dan ini mengecewakan Britain kerana mereka ingin mendakwa Koussa kerana dituduh terlibat dengan keganasan.

Semalam, tentera Gaddafi telah mengebom bandar Misrata dan membunuh beberapa orang pemberontak.

Gaddafi dilihat berjalan di Tripoli meninjau kerusakan di bandar itu dari serangan udara oleh tentera barat.

Sementara itu, juruterbang Typhoon tidak dapat menerbangkan jet tersebut kerana kekurangan alat ganti. Penduduk Britain mengutuk kementerian pertahanan Britain kerana telah mengunakan wang rakyat membeli jet yang amat mahal bagi kepentingan kroni kroni mereka didalam kerajaan.

Cara mudah menutup tuduhan dari orang ramai adalah dengan mendapat hasil mengunakan kepakaran tentera menyerang negara yang melawan pendapat barat.

Sinbab #eekaawordpresscom

Libya terkini: “Gaddafi, kita bincang?” kata Mustafa Abdul-Jalil “rebel jenis moden Libya”

Libya terkini: “Apa kata kita adakan genjatan senjata, dan runding?” Mustafa Abdul-Jalil  ketua pemberontak moden Islam Libya.

Pemberontak bersetuju untuk mengadakan genjatan senjata dengan tentera Gaddafi sekiranya pihak kerajaan mengeluar tentera dari bandar-bandar yang di tawan oleh mereka, dan membenarkan protes aman terhadap Gaddafi, mengikut kata seorang ketua pemberontak dari Benghazi hari ini.

Mustafa Abdul-Jalil, ketua pemberontak di Benghazi memberitahu didalam satu pertemuan dengan Abdeliah Al-Khatib envoy dari PBB yang telah melawat Tripoli untuk mencari solusi politik keatas krisis di Negara Afrika Utara itu.

Abdul-Jalil berkata pemberontak bersetuju dengan genjatan senjata dengan syarat “tentera Gaddafi berundur dari dalam dan luar bandar-bandar di Libya untuk memberi kebebasan kepada rakyat memilih dan dunia boleh melihat bahawa rakyat Libya akan memilih kebebasan”.

Abdul Jali berkata regim Gaddafi mesti mengeluarkan tentera mereka dan dari membuat sekatan. Beliau bagaimana pun menegaskan bahawa mereka masih mahu Gaddafi di jatuhkan.

Hasrat kami adalah memliberasikan Libya dan kuasa Negara Libya yang terletak di Tripoli,” dia sebagai berkata.

Envoy dari PBB sampai di Tripoli hari Khamis.

Pemberontak telah berjanji bermacam-macam perkara penting dan ini bukan pertama kali mereka berkata sudah bersedia untuk membuat rundingan politik atau perbincangan penyelesaian dengan Gaddafi.

Permerhati politik berpendapat mereka ini berada didalam persimpangan untuk membuat pilihan, kerana mereka telah kehabisan peralatan senjata yang telah berkurangan, tiada mempunyai bekalan air, api dan bekalan ubat.

Walaubagaiman pun pemerhati di kawasan perang melihat para pemberontak telah menjadi lebih kukuh dengan peralatan baru seperti alat alat telekomunikasi, bom-bom dan pelancar roket dan dipercayai hasil dari penjualan minyak Libya yang dibiayai oleh Qatar.

Sinbab #eekaawordpresscom

Libya terkini: Tentera Gaddafi menghala ke Benghazi, walaupun di bedil tentera pakatan barat

Tentera Gaddafi menyesuaikan bala tentera mereka dengan serangan udara “tentera pakatan” barat.

Tentera darat Muammar Gaddafi telah menawan kembali bandar pinggir laut semalam dan mengambil alih bandar strategik minyak itu dari pihak pemberontak, dimana keadaan ini telah terbalik kepada asal setelah para pemberontak dengan megah menawan bandar itu dua hari lepas dan berikrar akan menjual minyak dari telaga minyak dibandar itu melalui agen mereka didalam pakatan Negara barat, Qatar.

Pemberontak bersenjata telah mengarah Perancis dan Amerika supaya membedil tentera Gaddafi dari udara supaya mereka boleh menawan balik bandar Raj Lanuf dan dapat menjual minyak tersebut melalui Qatar bagi membayar upah perang kepada Amerika dan Perancis dan tentera barat yang telah menyatakan mereka menghabiskan sebanyak lebih USD360 juta sehari, ini belum diambil kira harga “tomahawk” dan bom-bom moden lain.

Kuasa barat masih memberi tekanan supaya tentera Gaddafi hancur lebur dengan menyediakan serangan “ala hantu raya atau hantu Mak Limah” iaitu menyerang orang lain pada waktu malam hari dengan pesawat jet tidak dapat dikesan dan mereka berhasrat untuk menghantar peralatan tentera yang moden kepada pemberontak suapay pemberontak dapat membunuh orang awam lain di bandar kawalan Gaddafi. Nato semalam menyesaki beberapa ahli pemberontak terdiri dari kumpulan al-Qaeda dan tidak dapat membuat keputusan tepat sama ada ingin membantu kumpulan para pemberontak moden Libya.

Pihak CIA telah membuka cawangan mereka di Benghazi diatas arahan presiden Amerika bagi menguatkan lagi pemberontak tersebut, sebelum ini CIA telah dihalau keluar Libya oleh Gaddafi.

Sungguhpun  Gaddafi dapat menawan balik bandar bandar penting itu, kerajaan mereka menerima tamparan hebat setelah Moussa Koussa melarikan diri ke London dan menyatakan akan meletak jawatan.

Ini adalah perletakan jawatan pegawai kerajaan tertinggi Libya semenjak serangan udara dari pakatan tentera barat, sebelum ini menteri dalam negeri dan kehakiman meletak jawatan pada seawal tarikh pemberontakan.

Serangan udara melemahkan kekuatan tentera udara Libya, walaubagaimana pun tentera udara Libya memang lah terkecil didunia setelah Libya dihalang oleh PBB dari mendapat persenjataan tentera udara moden. Kapal terbang jet pejuang mereka diibaratkan sebagai sebuah kereta “Volkswagen lama” dan tidak menyumbang kepada kekuatan tentera Libya. Kekuatan sebenar tentera Libya adalah dari kumpulan tentera darat yang berdisiplin jika di bandingkan dengan tentera pemberontak moden Libya.

Persoalan timbul diantara ahli pakatan tentera barat bila dan bagaimana mereka boleh menamatkan pemerintahan Col Gaddafi dan mendapat balik kos serangan mereka dari pemberontak.

Tentera Gaddafi telah menukar taktik dengan mengunakan senjata moden diatas pick up dan minivan seperti kelakuan para pemberontak, membuat kekeliruan keatas tentera udara barat. Tentera Gaddafi seolah-olah seperti pemberontak menyukar pihak risikan menentukan kedudukan pihak pemberontak bagi tujuan serangan udara.

Kekuatan tentera Gaddafi masih utuh, kerana tentera udara tidak menjadi satu kepentingan dimasa ini, dan tidak ada saorang pun dari kalanagn pegawai tentera Gaddafi membelot semenjak kebelakangan ini.

Kekuatan ini telah digunakan untuk menghalau pemberontak sejauh 100 km didalam masa dua hari. Pemberontak hampir menawan Sirte, setelah berjaya menawan Bin Jawaad dan Ras Lanuf, walaubagaimana pun mereka telah melarikan diri ke Brega dimana hari ini dibedil dengan hebat oleh tentera Gaddafi.

Mereka menjangka akan menawan balik Brega pada malam ini, kata Col Abdullah Hadi, ketua pemberontak yang berpaling  tadah dari pihak tentera Gaddafi.

“Saya harap NATO tembak semua tentera Gaddafi ini, biarlah hancur lebur dan lumat dengan serangan baru dari udara supaya kita dapat menguasai bandar Brega itu, kalau tidak dimana kami hendak cari bahan berharga membayar kos operasi NATO, dan ini lah peluang barat menolong kami  supaya kami menjadi kerajaan baru di Libya, kos operasi “no problem, we settle later,” Col Abdullah Hadi mungkin sebagai berkata menguatkan semangat jati diri beliau sebagai pemberontak jenis baru didunia ini.

Mereka dari barat membuat kesimpulan bahawa pemberontak moden Libya ini terlalu mengharapkan bantuan mereka, tidak berdisiplin dan tidak boleh melawan Gaddafi kerana mereka bukan cerdik dan tidak mempunyai pengalaman dalam perang walaupun semangat mereka besar seperti “Laut Mediterranean”.

Ketua penyiasat CIA James Clapper berkata para pemberontak seperti satu kumpulan basketball bervan atau pickup yang tidak berotak.

Tentera Gaddafi juga telah meletakan jerangkap samar serta bom di banyak tempat di Ajdabiya semasa mereka menawan bandar itu dulu sebelum serangan udara, menyukar lagi pihak pemberontak yang degil di Benghazi.

Ramai penduduk di Ajdabiya telah melarikan diri balik ke Benghazi membawa semua peralatan mereka seperti alat tidur; seperti bantal dan tilam, peralatan memasak, dapur  dan lain lain peralatan seolah-olah mereka ini dipimpin oleh seorang pemimpin yang tidak berwawasan dan seperti kelakuan orang yang hilang akal.

Ketua pemberontak di Benghazi, Col Ahmed Bani, menyatakan mereka telah membuat “pengunduran dalam tektik perang” dan akan menyediakan kuasa ahli tentera baru dengan semangat jitu dan akan mengambil balik bandar bandar ini dan berjanji akan mengeluarkan hasil minyak untuk membayar segala kos mereka yang menolong mereka, dan mereka akan menang besar sikit masa lagi.

Tentera Gaddafi dengan kekuatan tentera dari Chad seramai 3,200 hingga 3,600 orang telah menghala ke Benghazi dan telah merisaukan tentera pakatan barat kerana mereka perlu melakukan serangan besar besaran dengan kos lebih USD 1 billion, sedangkan para pemberontak tidak mempunyai apa-apa imbuhan dimasa ini. Negara barat masih kesuntukan kewangan kerana mereka mengalami kemerosotan ekonomi yang parah didalam negara mereka sendiri.

“Kita tidak boleh memberi pertolongan peralatan tentera kepada pemberontak,” kata jurucakap Rumah Putih.

Cina menentang keras tindakan barat.

Sinbab #eekaawordpresscom

Which college should I enroll to qualify for a private army commander?

Iraq–Kuwait locator map.

Image via Wikipedia

My ambition.

My ambition is to become a new army commander for the world who will employ army assets of all types,  department with people who know to “kow tim” the head of the Security Council of the United Nation, such as Mr Ban ki-Moon, and starts or wages a war against a country like Iraq, Libya, Syria or who or which ever deemed fit, and then use the resources available in that country for sale to other countries.

Which university should I attend for such an ambition?

I should also know how to explore or to “outsource” military capability from countries such as France, USA, Britain, Australia, Italy, Canada, Qatar, Saudi Arabia, Israel, and the same kind of “feathers of same birds”- countries who might want to participate for a sharing in the “profit and income” from sale of all resources of the country that I will win to wage a war against it from the Security Council of the UN.

I will store my military  assets on the moon. (Not that Ban ki-Moon, but the Moon). Reliable resources of a potential country that a war could be taken include all oil exploration rights,use all human “right”, such as the right sell all “beautiful women” and “beautiful men” of the country to any one or country that is interested for “sex” or “human slave”, “right” to kill anyone who does not obey my command, and rule the country for certain numbers of years that is agreed by the Security Council of the UN so that I will get back my “investment”.

Tell me where I will learn all those?

Mat Ell # eekaawordpresscom.