Tamat nya sumpahan Battersea dan naik ke kepala SP Setia, EPF dan Sime Darby.

oaerial

Tamat nya sumpahan Battersea.

Untuk melihat keseluruhan projek regenerasi  di bawah pembangunan bersepadu Nine Elms di South Bank, sila lihat Peta Nine Elms interactive disini.

Terdapat 24 projek besar di dalam kawasan ini. Battersea Park Power Station merupakan salah satu dari 24 projek di dalam Nine Elms di South Bank. Manakala projek regenerasi di Battersea Park Power Station pula mesti mengambil kira kos membaikpulih dan mengekalkan stesen jana kuasa letrik termasuk peralatan enjin dan segala nya aksesori kerana stesen jana kuasa itu di klasifikasikan sebagai bangunan Listed Class 11 dan menyelaraskan laluan keretapi di kawasan berdekatan.

Bagi mereka yang tidak mengenali Battersea, terutama rakyat Malaysia, maka apa yang di beritakan dengan kemajuan rakyat Malaysia membangun satu kawasan yang malap dan di anggap boleh berjaya merubah persekitaran kemajuan paling lembab di London kepada sesuatu yang menarik adalah telahan kepada kebolehan syarikat Malaysia menjalankan sesuatu kerja yang amat mencabar dan boleh di banggakan.

Battersea, dan sekitarnya, termasuk Stockwell, Brixton, Vauxhall, dan Wansworth, terletak di sebelah selatan Sungai Thames dan kawasan yang dihuni oleh ramai penduduk berkulit hitam, penduduk kaum China, Carribean, Pakistani dan lain lain bangsa bercampur. Manakala di sebelah Sungai Thames adalah kawasan perniagaan dan kediaman separa mewah seperti Victoria, Chelsea, Kinghtbrigde dan Kensington.

Walaupun kemudahan jalan raya dan keretapi ada terdapat di kawasan ini, seperti keretapi bawah tanah atau Tube di Vauxhall, Stockwell, Battersea Park, Brixton, dan setesen keretapi di Queenstown Road Station yang boleh menghubungi kawasan ini ke West End dalam masa kurang 8 minit, kawasan ini adalah kawasan pendudukan padat dengan council flat serta perumahan awam yang dikhaskan kepada warga Britain dengan harga sewa yang rendah dan dengan itu, pembangunan dikawasan baru Nine Elms harus mengambil kira kepadatan penduduk kawasan ini yang terdiri dari berbagai bangsa.

Perumahan kelas pertengahan dan kelas atas terdapat di kawasan perumahan di Kensington serta di Hyde Park, seperti di Bayswater, Queensway, dan juga di kawasan West London seperti di Mayfair.

Battersea Power Plant adalah sebuah hartanah yang di klasifikasikan sebagai bangunan “Listed 11”, yaitu harta pembangunan yang tidak boleh di robohkan serta mesti di pelihara dengan keadaan kekal oleh pemaju. Telah terdapat 3 pembida besar bagi membangunkan Battersea Park Station sebelum kejayaan kita, tetapi kesemua menempuh jalan buntu, kerana harga yang tinggi dan ketidakpastian keatas nilaian harga unit perumahan yang akan dibina.

Pada pendapat saya, harga pembidaan keatas stesen jana kuasa ini telah mengambil kira keluasan tanah yang di bina dengan jana kuasa letrik tersebut, yaitu hampir separuh dari keluasan keseluruhan pembangunan Battersea Park Power Station.

Kekuatan yang ada dan digunakan oleh SP Setia ialah pengalaman mereka membangunkan hartanah di Malaysia, walaubagaimana pun pada pendapat saya kekuatan sebenarnya adalah wang dan dana dari EPF dan Sime Darby. Dengan kekuatan dana serta kemahiran Sime Darby, serta dari EPF, projek yang di syorkan oleh syarikat Malaysia yang di kelolakan oleh seorang China telah diterima oleh syarikat GLC tersebut.

Pada pandangan saya, SP Setia mungkin tidak mengambil kira tentang corak kehidupan kaum kulit hitam dan serta pengolakan perkauman yang bergerak didalam kawasan di sebelah sini, terutama di Brixton, dimana ramai penduduk berbagai kaum terutama kaum kulit hitam yang tidak mempunyai rumah dan merupa lodger atau squatters di kawasan tersebut. Ini adalah kerana lokasi yang amat dekat dengan kawasan pembangunan yang didiami oleh kaum majoriti di London.

Di Malaysia, SP Setia boleh berunding dengan MCA supaya orang orang Melayu di layakan hanya membeli 30% dari hasil pembangunan mereka, dan sekiranya tiada pembeli meminta memansuhkan pembelian itu secara total.

Ramai pengunjung ke London tidak akan memilih untuk hidup di kawasan ini, terutama di Battersea dan Brixton. Mereka akan memilih untuk tinggal di kawasan lain yang tidak mempunyai kerenah perkauman yang tinggi,  seperti di Queenway dan West Hamsptead. Ini seperti kaum Melayu tidak suka tinggal di kawasan orang Cina dan vice versa.

Lagi pun terdapat hampir 23 lagi pembinaan yang sama di dalam kawasan ini yang boleh di pilih oleh pembeli seperti di Embassy Garden, Nine Elms Parkside, River Light, St Geoge Whaft, South Lamberth Palace, dan Spring Mews, yang terletak jauh sikit dari Station jana letrik usang London itu.

(Lihat peta interactive di atas untuk melihat kawasan pembinaan baru di kawasan Nine Elms di South Bank untuk dipilih, dimana akan anda pilih?)

Kita tidak tahu sejauh mana kepintaran SP Setia didalam urusan ini, tetapi jikalau kehilangan besar wang EPF dan Sime Darby di dalam membangunkan sebuah kawasan lembab dengan pembangunan separa mewah, ianya seolah olah seperti mencurah garam kedalam laut, serta ianya mungkin merugikan rakyat Malaysia.

Walaubagaimana pun kita beri pertimbangan yang wajar kepada mereka untuk terus melaksanakan projek regenerasi kependudukan di kawasan South Bank dan Nine Elms dan melihat kejayaan yang dinyatakan itu dimasa masa akan datang.  lagi pun ramai berpendapat bahawa projek yang rumit ini menjadi satu kebanggaan kepada syarikat syarikat di Malaysia.

PS:

1. Walau bagaimanapun, diharap pihak berwajib bukan sahaja harus meneliti perjalanan projek disini, tetapi harus menilai keupayaan pasaran mengembalikan wang pelaburan dari EPF dan syarikat GLC tersebut diatas tanpa membuat sebarang kerugian yang besar. Kita, Melayu, selalu di gunakan oleh bangsa China, baik dahulu, sekarang dan akan juga datang.

2. Ringkasan kepada pelaburan ini ialah : Anda beli sebidang tanah untuk di bangunkan dan separuh dari keluasan tanah tidak boleh di bangunkan. Malahan tanah itu kena di jaga dan pelihara macam pelihara beruk tua. Tanah di pesekitaran tanah orang miskin. Awak kena bina rumah orang kaya kerana hendak dapat balik modal keatas harga beli termasuk harga tanah yang tidak boleh di bina. Anda dimestikan pula menandingi 23 lagi perumahan yang serupa dalam pembangunan sama. Kenapa tidak beli tanah yang lebih sesuai diantara 23 pembangunan serupa di kawasan itu?. Kenapa hendak di biayai pembinaan keretapi bawah tanah dikawasan itu? Aku rasa PM Najib pun akan berkata setelah melawat kawasan itu baru baru ini “Rupanya SP Setia memang bijak bistari”.

Updated:

Saya sudah naik haji dan hajjah, siapa kata TIDAK ?.

“Ini semua permainan jahat Ummmmnnnno, saya sudah naik haji dan juga hajjah. Siapa yang kata saya TIDAK naik haji dan hajjah itu adalah orang yang mengarut, pendek akal dan pendek punai” kata Haji Sempoi kepada wartawan semasa ditanya tentang kisah naik haji dan hajjah yang tersebar luas di negeri Sekangkang Kera.

“Saya sudah dua kali naik hajjah” jawapan beliau bila ditanya. “Satu di Ampang dan satu lagi, tak ingat lah pulak” sambung beliau lagi sambil menggaru-garu kepala!.BAWAH.

Bila ditanya tentang naik haji siapa, dia berkata “Saya pun naik haji, tidak ada masaalah, malahan banyak kali”

Cerita ini dipetik dari Haji Mat Laun semasa di bercakap di Speaker Corner, London.

Lihat Gambarajah dibawah dan ini adalah cerita cerita lain yang serupa.

Cerita Haji Dr Mat Laun Bin Naik Hajjah Hajjah dan Haji Haji ada seiringan dengan cerita yang di tulis serba ringkas disini. Sila lah baca ya.

Selingan:

Cara cara sah menunaikan haji makbrur melalui ingatan:-

Niat: ” Saya bercadang untuk terus ke Mekah, tetapi dijemput ke mesyuarat penting, jadi tak per lah saya buat dalam mimpi atau didalam ghaib atau secara diam diam”

Takbir : “Labbaika Allahum malabbaik – Menuju Makkatul Mukarramah, mengumandangkan kebesaran tuhan”.

Niat kedua sebelum masuk Mekah: “Menumpu seluruh tumpuan kini hanya untuk menyempurnakan umrah” Jikalau naik haji maka katakan naik haji, dan jikalau naik hajjah katakan lah hendak naik hajjah, ok.

Niat itu boleh dilakukan di Ampang atau di mana mana lah dan di Bangkok pun boleh, didalam condo ker atau semasa didalam hotel pun tak aper. Lepas tu pejam mata rapat rapat.

Dan apabila sampai hajjah atau haji yang dipohon dari hotel atau pengusha condo itu maka naik lah dia. Maka sempurna lah naik haji atau naik hajjah anda secara ghaib atau secara diam diam, bukan boleh heboh heboh 1Malaysia.

Huh itu dia secara ringkas bagaimana naik haji atau hajjah dari Dr Mat Laun bin Naik Hajjah Hajjah, jikalau anda belum tahu.

Nota penting : Cerita Mat Laun itu jauh terpesong dari cara naik haji dari LUTH. Sila bertanya pengawai sah LUTH untuk mengetahui cara yang betul. Ok!!!.

Kenapa British boleh control Cina dan India?

United Kingdom: stamp

Image by Sem Paradeiro via Flickr

Sebelum Perang Dunia kedua, British cukup hebat.

British mengontrol hampir 1/4 dunia, dan merupakan satu kuasa politik dan ekonomi yang amat besar didunia semasa itu.

Setelah Hong Kong jatuh ketangan Cina, kuasa itu sama sama jatuh merudum. Dan peristiwa pergaduhan kaum di Toteham London baru baru ini telah memberi isyarat bahawa British tidak lagi mempunyai pengetahuan serta ilmu yang luas didalam mengontrol orang-orang atau bangsa lain didalam dada orang orang Caucasian British.

Kehebatan British dahulu kala boleh mencandukan orang-orang Cina, sehingga Cina jatuh ketangan mereka. British juga menjadi sebuah kuasa besar memperdagangkan dan memperhambakan manusia seperti yang berlaku di Malaya, berjuta kaum Cina diperhambakan di sini semasa itu. Dan mereka menipu orang orang Melayu supaya menerima kaum Cina yang telah dicandukan untuk menjadi rakyat disini.

Semasa mereka berilmu mereka telah merogol kaum India dan menjadi maharaja di benua India. Mereka memperkulikan kaum India di estate mereka di Malaya. Mereka adalah kaum Caucasian yang amat kuat memperdagangkan manusia dizaman itu.

Balasan tuhan terhadap mereka, beratus ratus jenis kaum berada di England sekarang ini. Menuntut berbagai bagai perkara dari mereka. Dan para pemerintah terpaksa menghantar puak mereka berperang sulit di Libya supaya dapat menikmati kuasa minyak, untuk hidup. Terpaksa berperang di Falkland, Afghanistan, Iraq, dan sekarang di semua negara Arab. kerana wang.

Mereka telah meninggalkan kaum Cina dan India yang telah dirogol, dicandu di Malaysia, yang telah rosak fikiran, punah akal budi, dan sekarang ini dengan kerana kerosakan minda, akal budi, hati yang teruk ingin pula memberontak dan mengambil alih pemerintahan negara. Mereka ini dengan tanpa segan silu  mempromosikan agama mereka untuk orang Melayu. Bila akal budi telah punah. Sedangkan hak mereka sebagai kaum yang pernah rosak akal fikiran hanya lah boleh menumpang kasih sayang dari kaum Melayu. Dan setelah tirai terbuka luas memperlihatkan budi mereka kasih sayang orang -orang Melayu terhadap mereka mulai pudar.

Itu lah dia peranan kaum British merosakan sebuah kehidupan dimana mana sahaja dengan kuasa ilmu yang mereka ada semasa itu.

Ilmu adalah sangat penting, tetapi bila berilmu, jalan yang baik adalah mengunakan nya kejalan yang benar dan lurus, bukan sebaliknya.

Rusuhan di London – gambar gambar terkini

BBC News menceritakan bagaimana polis bertindak ganas keatas remaja yang berkulit hitam.

Lihat semua gambar-gambar terkini disini.

Rusuhan di London – British baru tahu dia merdeka, kah kah kah.

London adalah sebuah kotaraya yang dipandang oleh ramai sebagai kota yang bertamadun.

Sekarang selepas rusuhan terburuk di London semenjak 1985 kerajaan Tories dibawah David Cameron yang memerintah sebuah kerjaan campuran diperli kiri kanan, dari rakan dan lawan.

Russia : “Rusuhan itu satu balasan tuhan untuk memberitahu dunia bahawa kerajaan Britain sebuah kerajaan hiporkrit barat”.

Ada poskad dari kawan baik England semasa perang Iraq, Amerika, saya muaturun dibawah ini:-

Kawan baik semasa perang, pun cakap macam itu. Poskad itu ditambah dengan p.s-nya;-

Kah kah kah, Robert Mugabe pun perli David. Bukan kah dia tu asyik kena tekan habis oleh Britain kerana merampas tanah orang kulit putih. Dia berkata “Sudah, tidak usah lah ganggu kami lagi, jaga lah keadaan dalam negara awak dulu”.

Lagi hebat. Gaddafi, pemimpin Libya yang setiap hari disuruh letak jawatan sebagai pemimpin Libya oleh David Cameron, berkata, “David, rusuhan kaum di London itu menunjukan kelemahan kerajaan awak, awak tidak layak menjadi pemimpin lagi, awak harus bertaubat dan letak jawatan!”. Ini perkataan yang bunyi sama dengan perkataan dari mulut lawyer terkenal Karpal Singh.  Tentu lah Karpal Singh dan Gaddafi mempunyai tambah nilai pemikiran sama.

Orang pertama jadi mangsa era lepas rusuhan ialah Puan Maite de la Calva, setelah anak beliau, Daniel Sartain Clarke, 18 tahun, ditangkap dan mereka telah diberi notis mengosongkan rumah council di Battersea Park secepat mungkin. Bulan ini juga, tahu tak.

Kesian Mak Chik Maite, kena pindah rumah. Buat masa ini boleh numpang bilek rumah Gomo. Boleh tak Gomo?

Daniel Sartain Clarke bersama kekasihnya di Battersea, dekat Wandsworth Road, SW8 London.

England mengajar kita supaya menerima kaum lain dengan perasaan tanpa curiga tanpa batas, terutama keatas kaum Cina dan India, setelah mereka meninggalkan kaum tersebut di negara kita selepas memerdekakan kita dulu. Tetapi, David Cameron tidak dapat menunjukan bukti bahawa mereka boleh hidup tanpa curiga dan baik sangka dengan kaum pendatang. Lagi parah, suruh orang buat, boleh, dia sendiri, tidak boleh buat perkara sama. Kah….kah….kah…..

Betul kata Russia, kah….kah……kah, England itu sebuah negara barat yang hipokrit.

Semasa Bersit 2.00, England tidak banyak mengulas tentang perkara spin keganasan polis seperti media pro pembangkang Malaysia. Yang teruk lanyak kita ialah Marlott. Kita tunggu Amerika lah pula, nanti disebabkan kejatuhan nilai saham, ramai akan bangkrap dan rusuhan kaum akan berlaku. Baru kita bantai Marlott dari Amerika, tunggu, ok. Ada ubi ada batas.

Iran, Ahmadinejad  pula berkata “Mana boleh berkasar dengan manusia, polis awak pakai jotar dan anjing, itu bermakna awak tidak mengamal hak asasi manusia, kita tidak pernah buat macam itu dalam negara kita di Iran.”

Battersea council housing, di Wandsworth Road.

Keadaan selepas rusuhan

Itu lah dahulu apabila kaum Cina minta buat sekolah Cina di Malaya, British setuju. Sampai sekarang ramai Cina dan India tidak tahu berbahasa Melayu. Sekarang, tiba masa pula di England, semua kaum pendatang mesti lulus oral dan tulisan bahasa English. Baru tahu ya.

Tapi tidak apa, kerana kita kan semua sama-sama tengah belajar bagaimana hendak mengurus jiwa besar manusia pendatang yang cerewet.

Selamat berbuka lah friend. Makan buah jambu batu, ini asyik makan kurma. Muak lah.

Rusuhan di London – perubahan moral penduduk London

Amat mengejutkan dimana terdapat perubahan ketara sikap penduduk muda di London setelah terdapat bukti mereka ini dengan mengunakan media sosial telah menjauhi sikap nilai masyarakat terdahulu dari berlakuan lebih perihatin kepada sikap anti sosial dengan menganas dan mencuri. Sikap ini tidak pernah terjadi di England yang rata-rata amat menyanjung tinggi budi pekerti baik.

Didalam memburu para pencuri dan perusuh muda dalam rusuhan baru-baru ini, pihak polis telah menemui kanak-kanak perempuan berumur dibawah 17 tahun yang beria-ia menyuruh para pemuda dan pemudi merusuh dalam akaun facebook beliau.

Manakala seorang remaja 16 tahun telah menyatakan bahawa beliau tidak kesal dengan tindakan beliau mencuri dan melarikan barang-barang keperluan dari beberapa kedai di Clapham Junction berkali kali semasa rusuhan dan bertindak kerana ingin menolong ibu bapa mereka yang miskin.

Dia dan rakan-rakan mencuri iPads, Blacberyy tablets, consoles permainan, laptop, baju, termasuk pampers kanak-kanak, didalam masa dua hari dengan mengunakan van berulang kali. Mereka membahagikan hasil rompakan itu kepada kaum kerabat setelah mengambil untuk kegunaan mereka terutama blacberry tablet dan iPads.

“Apa yang kita hendak semua dapat, apa mahu ditunggu lagi” kata beliau kepada polis yang menahan mereka.

“Kamu berumur 16 tahun, kenapa berani buat kerja macam ini?

“Ya kami berani, dan kami dapat memberi semua barangan keperluan yang sebelum ini tidak mungkin kita akan perolehi, termasuk untuk kanak-kanak, bedak dan lain lain peralatan Johnson & Johnson” kata beliau sambil ketawa besar.

“Tidak kah kamu menyesal atas tindakan buruk kamu ini?’ polis menanya beliau.

“Tidak. Saya melihat berita dari TV Plasma baru yang saya curi diruang rumah saya, saya rasa seperti hari Christmas yang telah datang terlalu awal” jawab remaja itu.

Sementara itu seorang remaja 17 tahun berkata beliau telah merompak Comet Store di Clapham berkali kali kerana geram pihak pengurusan kedai itu gagal menjawab email beliau yang telah memohon kerja dikedai itu.

“Comet Store tidak menjawab permohonan saya untuk mendapat pekerjaan. Saya rompak kedai itu sebagai balasan tidak menjawab surat saya, padan muka dia” kata beliau semasa di tanya polis didalam siasatan lanjutan.

“Kita berharap untuk mendapat pound sterling 2,000 dalam dua hari ini, dengan tidak membuat apa-apa kerja tetapi kerja senang mencuri dan merompak” kata remaja 17 tahun itu.

“Barang barang tersebut adalah percuma. Sesiapa pun boleh ambil, kenapa hendak berdiam diri?” katanya lagi.

“Saya ke West End dengan pakaian kemas yang dicuri, sebelum ini saya tidak mampu, hanya mereka yang kaya sahaja mampu. Tetapi dua hari lepas saya sudah jadi kaya macam mereka” katanya lagi.

Cerita serupa disini.

Rusuhan di London, kerajaan cepat bertindak

Kerajaan Britain dibawah Mr David Cameron cepat bertindak setelah menerima lebih 100,000 tandatangan dari orang ramai supaya tindakan diambil keatas para perusuh dengan membatalkan caruman kemudahan kewangan dari kerajaan kepada mereka yang didapati bersalah melakukan jenayah mencuri dan merusuh di jalanan di Kota London dan lain-lain Bandar di Britain baru baru ini.

Kemudahan ini termasuk tempat tinggal di Council Flat disekitar London dan lain-lain Bandar utama England dimana perusuh jalanan telah melakukan jenayah social semasa rusuhan lima hari lepas.

Sesiapa yang dipenjara secara automatic terkeluar dari caruman kemudahan kewangan yang diberi kerajaan kepada semua rakyat di England.

Sekira anak dibawah jagaan mereka yang telah diberi kemudahan didapati bersalah juga akan mengakibatkan ibu bapa diambil tindakan tegas kerajaan Cemeron mulai hari ini.

Gambar dan sumber berita dari Daily Mail UK.

Rusuhan diLondon, mengapa Totteham London ada rusuhan teruk?

Starrish Mark - Mark Duggan

Pertenglingkahan dan rusuhan teruk yang membabitkan kaum imigran dengan Fed (Metroplitan Polis London) adalah berpunca dari salah faham penduduk disekitar bandar Totteham, Islington, Finsbury Park, Haringay  dan Hackney dan kawasan sekitar di utara London apabila Mark Duggan mati terbunuh dipercayai ditembak mati oleh polis (Fed) didalam taxi sapu di Totteham semasa beliau keluar dari rumah.

Mengikut fakta Polis Mark Duggan telah di jejaki kerana terbabit dengan kegiatan ganster di kenali sebagai North London Totteham Man Dem Gang dan taxi beliau ditahan. Semasa ditahan difahamkan Mark Duggan menunjuk tangan ala gangster seolah olah ingin menembak polis. Sebiji peluru terkena polis tetapi terselamat kerana tembakan itu mengena radio didada beliau. Dalam kejadian itu Mark Duggan telah ditembak dengan mesingun didada bertubi-tubi dan beliau menghembuskan nafas ditempat kejadian. Kaum keluarga mengatakan beliau mati dibunuh dengan kejam oleh Metropolitan Polis London atau dikenali sebagai Fed.

Hasil siasatan polis pula mendapati peluru yang dianalisis dari radio polis itu  adalah peluru dari pistol polis, bukan dari Mark Duggan.

Peranan yang dimainkan media alternatif menyemarak kemarahan dari kaum imigran di Totteham setelah mereka menemui beberapa rencana yang mengatakan polis berbohong dengan menuduh Mark Duggan, 29 tahun, menembak polis. Polis masih belum mengeluarkan fakta sepenuhnya hasil siasatan pihak mereka mengenai insiden itu.

Mengikut kekasih Mark Duggan , Sennome (mereka belum berkahwin), beliau adalah pemuda yang berjiwa besar dan saorang bapa (empat orang anak) yang berdisiplin.

Seramai lebih 100 ahli keluarga dan sahabat handai mengadakan tunjuk perasaan secara aman di balai polis Totteham yang kemudian menjadi rusuhan dan pembunuhan termasuk polis. Terkini lebih dari 55 orang dikuatiri mati dari rusuhan yang telah merebak keseluruh kawasan yang banyak diduduki oleh kaum pendatang, seperti di Birmingham.

Keadaan ekonomi di England yang parah kerana berkecimpung didalam peperangan di Iraq dan Afghanistan serta kejatuhan sistem kewangan bank bank di Europah, menyukar penduduk imigran menjalani kehidupan mereka.

Kenaikan mendadak yuran pensekolahan di kolej dan universiti menyukar kaum miskin ini memasuki kolej dan universiti. Sistem kerajaan yang anti-imigran juga dilihat sebagai faktor menyumbang kepada ketidakpuasan hati kaum imigran dan ini telah dimainkan oleh parti puak berhaluan kiri di London.

Semenjak sekarang semua kaum imigran dikehendaki lulus ujian bahasa Inggeris sebelum dibenarkan masuk menduduki England. Juga ramai kaum ini mencerugai keiklasan pihak polis yang kebanyakannya berkulit putih.

Parti pemerintah telah cuba mengambil langkah berjaga-jaga dari rusuhan yang telah masuk kehari 4 hari ini dan telah merebak keseluruh England termasuk Bristol dan lain -lain wilayah.

Di Malaysia, kaum imigran hidup mewah. Tetapi mereka masih mahu mengadakan Bersit 2.00 bertujuan ingin mengambil alih tompok kerajaan kerana mereka berfikiran bahawa mereka lah lebih pandai bagi mengepalai kerajaan. Tetapi ingat kaum yang menderita adalah kaum Melayu, selagi tidak ada huru hara, tidak mengapa. Tetapi setelah menjadi huru hara seperti ini, bagaimana?. Kaum imigran di England adalah kaum yang amat rendah bilangan nya tetapi mampu mengoncang sebuah negara. Apatah lagi sekiranya orang Melayu penduduk majoriti yang berdemostrasi. Kemana DAP ingin mencari kedamaian sekiranya tindakan mereka ingin menjadi hero di Malaysia dibenci oleh semua Melayu seperti sekarang? Saya benci DAP, kerana DAP agama Islam kelam kelibut, kerana DAP saya susah mencari makan di Selangor. Tunggu.

Ingin mengetahui butiran lanjut? baca lah di Independent UK atau WSJ disini.

Value is a problem, or Valuer is a problem?

Let us see the magic in property valuation, how a value of land can be different from one angle to another angle.

I have just read some versions of the story behind the failure in Free Trade Zone Pulau Indah, where there were disputes over the value of the land between seller Kuala Dimensi Sdn Bhd and the buyer, the government.

First of all, from what I remember the land in the above case was an alienated land to the Pualu Indah fishermen association (500 acres for co-op), which was later sold to Kuala Dimensi Sdn Bhd, and then subsequently sold to the government.

The land was a vacant land and no development had taken place before it was sold to Kuala Dimensi. The transacted value could be at a small fraction of the amount sold to the government. It had taken into consideration of the status of the land as well as it’s existing condition when sale happened. Kuala Dimensi probably had carried out leveling work and later sold to the government as improved site.

Probably with government backing the land was later turned into industrial use and approved by the local authority as a free trade zone. That was one of the reasons why land value had been appraised to reflect the special condition or right over the land use from Rm13 psf, to RM18 psf, to RM21 psf and later at  RM25 psf. But we must remember Pulau Indah is a Malay area and there was no industrial land in the vicinity, thus choosing the comparison to value the land for similar land use were probably a bit more difficult. Furthermore the land was a swampy land.

Therefore there was a vast different opinion from the government and the private valuer. It entirely depends on a lot of assumptions, assumptions such as; is there any road leading to the site, if there is who is responsible to build the road, and what about water, and the nature of the land, whether it is sinking, or whether it need special treatment making it suitable for the industrial building use. All these works involve cost, and who shall burden all these costs and who pay for the works. What is normally happen is that all costs are lumped into the land value or sale price. And that include interest which according to the government valuer was at 6%. This cost is only for land, what about the buildings?

So why do we have a private valuer who valued the land at RM29 psf.  It was certainly done due to the use of assumptions which were not yet realized.

Read God’s written statements everyday, if you must.

The only one religion in this world that has a written statement from creator of the universe is Islam, and that written statement is Koran.

Read it everyday if you must, and that makes you “faith literate”. In the current turmoil of the world politics, where lies are abundance, the politicians surely in dire need of a constant touch on the reality, and that surely isn’t available from the mouth of the people from next door, to be safe it must be a God given statement.

Once a reluctant debater on religion, and co-spinner Alastair Campbell famous “”We don’t do God”, Mr Tony Blair has become increasing open about the impotance of religion. Mr Blair said reading the Islamic religion‘s holy book – considered by Muslims to be the exact words of God – ensured he remained ‘faith-literate’.

He was Prime Minister when the July 7 suicide bombers attacked London in 2005, murdering 52 innocent people.

Not only does reading the Koran support his peace envoy role, it also gives him something in common with sister-in-law Lauren Booth.

Journalist Miss Booth – Cherie Blair’s half sister – raised eyebrows after announcing last October that she had converted to Islam after what she described as a ‘holy experience’ during a visit to a shrine in Iran.

In 2006 he said the Koran was a ‘reforming book, it is inclusive. It extols science and knowledge and abhors superstition. It is practical and way ahead of its time in attitudes to marriage, women and governance’.

If people of other religions believe in the Koran, words from God, who are we if we still make reference to other written statements which are not realistic?

Read more here: Mail Online .

Chinese educated Singaporeans need pyschoterapists

Psychotherapists believe Singapore Chinese educated elderly are going crazy by days. They are biased against color, such as Bangla or Indian, or other migrant workers from SEA countries. They think they are smart people in this tiny island state.

Some of the mums and dads who had the kind of working pressure in this little island state behave irrationally since few years ago when aplenty of foreigners of different color enter Singapore’s job market. Either they are born racist in their own blood or think that they are the force in the whole region that earns respect.

Note: This lady in the film above converses irrationally and giving racial slurs against Bangla, the colored immigrants. Word such as “lancau ah, pregnant sits here, lancau ah,” are words from the mouth of less affluent and hardened chauvinist Chinese educated Singaporeans. Singlish at its best. They have lost their bid to stay afloat among the professionals from various countries that Lee Kuan You had allowed in the Singapore job market. They also are being ushered into the big city gambling den in Sentosa Island. She might have lost thousands in the gambling den. Their distant cousins here too have a similar trait in the blood when harassment of foreign maids or colored  is concerned.

They think they are the Jew of the South East Asia countries.  And, let us see how these Jews performed in the next two decades.

Plenty of youtube films that give evidence of anti social behavior  among the less affluent Chinese educated citizen of Singapore. The citizens with English education background have little of this nonsense on  racial slurs in the public area, such as in trains and the underground LRTs.

Don’t send these people into this place, here. No one wants anyone who is racist and prejudice against colored people. They are worst than “gagak” in the London metropolitan underground.

Singapore is beginning to be a bad place to live in from now on. It isn’t safe and don’t feel safe sort of place.

Yusof Qadrani #eekaaworpresscom

Easter weekend weather: Temperature hits 25C in as 4-day mini heatwave begins | Mail Online

Read more here : Easter weekend weather: Temperature hits 25C in as 4-day mini heatwave begins | Mail Online.

Sinbab #eekaawordpresscom

After 27 years, is a day of justice finally approaching for murdered WPC? – Africa, World – The Independent

Moving sand dunes, rocks and mountains in Tadr...

Image via Wikipedia

Perkara ini kah menjadi sebab utama Britain ingin menakluki Libya iaitu mencari keadilan keatas pembunuh PC Tvonner Feltcher atau ada kah lagi dendam kesumat mereka kepada Col Gaddafi?

After 27 years, is a day of justice finally approaching for murdered WPC? – Africa, World – The Independent.

Sinbab #eekaawordpresscom.

“Tak tahan Kot Road” – Tottenham Court road

Kota Bharu Central Market

Pasar Besar Kota Bharu (Image by phil.lees via Flickr)

“Bandar masih kotor. Tetapi kita telah buat apa yang patut, belum mencapai sasaran”. Kata Datuk Takiyuddin Hassan, Exco Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan Negeri Kelantan semasa mengadakan gerak tempur kebersihan di Kota Bahru, semalam.

Semasa berjalan-jalan di West End setelah habis kuliah dan sedang dalam perjalanan ke flat, saya acap kali bertemu “Ore Kelantee”. Mereka adalah kaum Melayu yang peramah. Serius tetapi suka berjenaka. Acap kali saya dengar mereka menyebut “Tottenham Court Road” Station sebagai “Stesen Tak Tahan Kot Road“. Station LRT bawah tanah itu terletak ditengah-tengah bandar West End. Malahan bila malu mereka terus berjenaka lagi sambil bertanya “what’s time the train goes Tumpat?”. Padahal Tumpat berada di Kelantan, bukan di kota raya London.

Apa yang saya timbulkan ini bersangkut paut dengan kekotoran di Kota Bharu. Bandar kotor. Orang Kelantan, setahu saya adalah orang paling cerewet tentang kebersihan. Kebanyakanya. Mereka yang paling bersih. Lawatan saya kerumah sebahagian besar “ore Kelantee” disini dahulu melihat bagaimana rapinya mereka menjaga kebersihan rumah mereka. Tempat sembahyang dan tempat makan dalam sebuah bilik kecil itu amat nyata garisan tempat letaknya. Tidak seperti  “ore-ore” dari negeri lain, kelam kelibut.

Sekarang ini mengapa Kota Bharu masih kotor dan Exco mereka sendiri mengakui Kerajaan negeri belum mencapai matlamat “Kota Bharu BRI Bersih”.

Saya rasa lah, menjaga kebersihan itu memerlukan perbelanjaan yang tinggi kerana kerja-kerja pembersihan ini kerja “manual”, perlu ramai kakitangan. “Feet  Hand” perlu di bayar gaji dan peralatan membersih, loji sampah, kawalan selia urus, kawalan “kompaun” dan lain-lain lagi. Bila “Feet Hand” berkerja kuat, ianya akan menjadi satu budaya yang akan dinilai oleh masyarakat untuk bersama menjaga kebersihan.

Ekonomi membangunkan budaya itu juga harus berasaskan kemampuan ahli masyarakat. Semakin tinggi keinginan ahli masyarakat kepada kebersihan, semakin tinggi keinginan mereka membayar kearah kerja-kerja pembersihan.

Cukai pintu yang masih di tahap lama dengan kutipan dibawah paras kos semasa adalah salah satu sebab ekonomi membersih kawasan di Kota Bharu tidak terkawal baik.

Walaupun Kerajaan Islam Kelantan tidak mahu membebankan ahli masyarakat dengan kutipan cukai pintu melampau batas, tetapi kebersihan itu asas kepada agama. Ini memerlukan peruntukan besar dengan kiraan kos semasa.

Oleh itu, masyarakat yang perihatin harus membayar nilai semasa kepada segala kerja-kerja itu dan ini dapat dibuat melalui penilaian semula hartanah-hartanah di kawasan bandar. Jikalau takut hilang pengaruh kerana kadaran baru akan menaikkan tarif bayaran bulanan cukai pintu di Kota Bharu, maka kos perbezaan diantara harga semasa dengan kutipan harus ditanggung oleh kerajaan negeri. Dengan sedikit kebijaksanaan, amaun kompaun yang dikumpul juga boleh diguna pakai bagi menanggung kekurangan kutipan sekiranya berlaku.

Jikalau ini tidak berlaku, maka, setiap tahun Exco yang bertanggung jawab akan tetap berkata “kami belum mencapai matlamat Kota Bharu BRI Bersih” setiap awal tahun. Silap haribulan mereka akan terlepas kata “mana dia stesen Tak Tahan Kot Road” dan terus berjenaka dengan kata-kata “what’s time the train goes Tumpat“.  Bagi menutup malu terus bantai kita pula dengan perkataan ini ” Wait a minute, why you jalan kekcok ni?.

Kelakar “ore Kelantee” semacam boss dia lah.

eekaa # eekaawordpresscom

Libya Moammar Gadhafi pun kena “ngap” Bro, abee Nicky pasni arr!,

Tripoli, Libya

Tripoli, Libya (Image by gordontour via Flickr)

Kahirah – 16 Februari, 2011

Beratus ratus rakyat Libya merusuh dalam protes menukar regim kerajaan Libya dan bergelut dengan para militari polis hari ini Rabu di bandaraya kedua terbesar Libya mengikuti cara kejatuhan regim di Mesir terhadap kerajaan pimpinan Moammar Gadhafi.

Ashur Shamis, pembangkang Libya yang hidup di London, dan beberapa orang saksi berkata rusuhan ini bermula pada hari Selasa dan berakhir pada awal pagi Rabu di Bandar Benghazi, sebuah bandar pelabuhan terbesar di Libya.

Moammar Gadhafi, Presiden Libya

Kebanyakan pedemostrasi melaungkan “tiada tuhan melainkan Allah, Moammar adalah musuh Allah” dan “hapuskan rasuah dan perasuah.” Polis anti rusuhan dan kumpulan pro kerajaan telah cuba mencegah rusuhan tersebut dari merebak dengan menembak peluru getah kearah perusuh, kata Shamis.

Merebak protes jalanan di Tunisia, Mesir, Yemen, Bahrain dan Iran telah mengegarkan politik di Timur Tengah dan ini menyebabkan tekanan politik parah kepada ketua pemerintah seperti Gadhafi yang telah memerintah negara negara masing masing tanpa had serta tanpa di adili oleh rakyat berabab abab lamanya.

Protes yang tidak di dugakan ini menjadi satu cabaran baru kepada Amerika Syarikat, yang mempunyai kedudukan perhubungan strategik di negara negara terbabit. Barrack Obama menyatakan pada hari Rabu lepas, keadaan kesetabilan di negara tersebut harus di utamakan dan kerajaan mereka harus keluar dari masaalah pemerintahan corak lama dengan membuat pembaharuan dengan segera.

Semenjak kemuncak protes yang telah menjatuhkan ketua kerajaan autokratik di dua negara bersebelahan Libya – Mesir dan Tunisia, rakyat Libya telah menguna media baru seperti Facebook dan Twitter untuk mengempur rusuhan di negara mereka.  Mereka telah berhimpun dan mengadakan rali anti-kerajaan terbesar pada hari Khamis lepas.

Agensi berita Libya  tidak menghebahkan apa apa berita tentang rusuhan ini. Agensi itu,  bagaimana pun, hanya memberitahu bahawa ada beberapa perhimpunan menyokong Gadhafi pada hari Rabu di bandaraya Tripoli, Benghazi dan lain lain bandar di Libya.

JANA, agensi berita rasmi Libya menyatakan bahawa para penyokong Gadhafi berhimpun untuk “mempertahankan kerajaan dan revolusi Libya.” Mereka menyebut perusuh anti kerajaan sebagai “mereka yang penakut dan petualang negara.”

Gadhafi, pemerintah yang di geruni oleh pihak barat, telah lama mencuba membawa Libya keluar dari pengasingan antarabangsa, bermula pada tahun 2003 dengan menyatakan tidak akan meneruskan rancangan program membangun senjata kimia (weapons of mass destruction), menolak keganasan dan telah membayar gantirugi kepada mangsa bom di La Belle disko, di Berlin, dan dalam tahun 1988 menbayar gantirugi kepada mangsa letupan bom kapal terbang Pan Am Lockerbie, di Scotland.

Dengan pemansuhan dan bayaran gantirugi itu telah membuka ruang hubungan dua hala dengan barat dan telah di keluarkan dari sekatan ekonomi oleh Bangsa Bangsa Bersatu (UN), tetapi walaupun demikian Gadhafi masih dianggap melanggar hak kebebasan kemanusian negara negara di Utara Afrika.

Protes bermula pada hari Selasa dan berakhir awal pagi Rabu itu berpunca setelah pihak perusuh yang mewakili beratus ratus tahanan yang telah mati terbunuh apabila pihak polis menembak mereka didalam satu rusuhan di penjara Abu Salim, dalam tahun 1996, sebuah penjara yang dikawal ketat, gagal dalam rundingan dengan pihak kerajaan. Walaupun pihak kerajaan telah pun membayar imbuhan kepada keluarga yang terlibat, para perusuh yang terdiri dari mereka mereka in masih menuntut supaya mereka yang bersalah semasa pembunuhan itu dihukum.

Para demostrasi di lihat cuba membawa isu isu lain selain dari tuntutan gantirugi keluarga mereka yang terlibat, dan berpaksikan kepada kejatuhan kerajaan Tunisia dibawah pimpinan Presiden Zine Al Abidine Ben Ali, dan Presiden Hosni Mubarak, meminta pertukaran kuasa kerajaan mengenai ekonomi dan politik dengan segera.

Pedemostrasi melaung slogan anti Gadhafi, dan Perdana Menteri, Baghdadi al-Mahmoudi, sepertimana yang disiarkan di dalam vedio yang telah di muat turun ke dalam internet.

Kerajaan telah pun bercadang untuk membebaskan seramai 110 penganas Islam, yaitu diantara ahli kepada kumpulan yang ingin menjatuhkan Gadhafi, walaupun demikian, status pembebasan itu mungkin terbantut angkara dari protes anti-kerajaan berlaku pada hari ini.

Pengawai keselamatan Libya menyatakan, seramai 14 orang, termasuk 10 anggota polis, telah cedera di dalam kejadian itu. Kebanyakan pedemostrasi mengunakan pisau dan batu sebagai senjata, manakala polis telah mengunakan jet air bagi menyelerai para pedemostrasi dari merebak.

Lihat Peta Libya disini

Beberapa lapuran menarik dari agensi berita internet terkenal dan terkini mengenai rusuhan di Libya di kempilkan di bawah ini untuk perhatian mereka yang ingin mengetahui berita protes itu sepenuhnya. Selamat membaca. Salam.

Mat Ell #eekaawordpresscom.

IDEAS – Institute of Democracy and Economic Affair

Anak muda Tony Pua

Tony Pua, MP PJ North (Image by __earth via Flickr)

Jikalau melihatkan tranformasi yang baru di olehkan PM Najib melalui TERAJU, aku memang suka betul kerana, orang orang semacam TONY PUA ada membuat soalan pada perkataan Malaysia dan setelah mengunakan perkataan Milik Melayu ada huruf ? Baca otak Tony Pua disini.

Apa Malaysia bukan Melayu kah?.  Perkataan Melayu ada didalam perkataan Malaysia, wahai TONY PUA.

Zombie PAS, Wan Saiful Wan Jan, Ketua Institute Demokrasi dan Ekonomik Affair, IDEAS, telah menekan gigi dia kepada tengkok orang besar besar NEAC, termasuk Dr Zainal Aznam MohdYusuf . Dah tetiba NEAC tuduh PERKASA yang jadi penekan kepada pilihan kerajaan didalam mengubal idea tranformasi kearah negara Malaysia maju. Orang yang kena gigit Zombie PAS ramai terbaru baca disini.

Idea kanan atau kiri, aku tidak peduli sangat, tetapi kalau tuduh PERKASA sebagai grombolan kanan penekan kepada kebangkitan ekonomi Melayu, aku cukup cuak. Ini kerana mereka tidak tengok gambar gambar orang kaya kaya Malaysia makan makan malam dihari tahunan merka. Mana ada muka Melayu. Jangan lah hendak jadi tali barut orang yang mahu lesen, tetapi bila dapat lesen, dia perkena Melayu pulak.

Aku ingat orang orang ZOMBIE PAS ini telah mengigit Datuk Seri Idris Jala, PEMANDU. Dah apa apa di pandu nya, dan padan lah Datuk Seri Najib tidak terikut ikut kata kata mereka untuk meliberalisasi kan ekonomi kaum Melayu, jadi sama rata. Hendak kah dia orang semua bagi sama rata. Duduk makan besaq pun asyik dia orang saja, heh, tak kan lah kita hendak diajaknya makan bersama. Rumah bungalow dia orang pun penuh dengan anjing besaq, mahu anjing dia orang gigit kita jikalau mahu pergi tumpang tidur masa susah.

Aku semakin risau dengan ZOMBIE ni, ramai betul dia orang sudah gigit. Kalau di PTA, banyak betul ZOMBIE jadi pensyarah. Biar betul, kerajaan harus bertindak mencari paku besar, paku kan hati mereka ini. Bukan apa, takut nanti, bangkit dari tidur, ada gigi panjang keluar mulut, dan mata tidak boleh tenggok matahari, asyik tunggu bulan purnama, berat ini

Banyak betul dia orang ini menipu Melayu, hendak hisap darah Melayu. Ini orang orang IDEAS ini, jaga sikit, bukan apa jikalau dah kena jilat dek Drakula semasa belajar dekat London, oarng orang macam Dr zainal Aznam pun terpalit hendak naik kan idea bahawa Melayu kaum bodoh. Hey, aku pun duduk lama di London, sudah kenal benar dengan Dracula. Baca tentang mamat  ini disini,

Mat Ell #eekaaworpresscom