La, Bro, aku ingat UMNO tu parti Melayu, rupanya parti Cina!!!, mampus la cam nih! …

A traditional Baju Melayu worn with songket

A traditional Baju Melayu worn with songket (Photo credit: Wikipedia)

Bila aku selak kain kain yang menjadi penutup tubuh pemimpin UMNO, nampak polisi mereka ini polisi menolong China.

Baru aku tahu, dibelakang sepasang Baju Melayu ada alah tubuh menantang China.

Jadi macam mana bro?.

Ketua nya pula bernama Ah Lib Gor, penolong nya, Ah Mun Yee Lin, kaki gangster dia pula bernama Naa Ree  Jis, dan semua nya beragama MCA dan Gerakan.

Transformasi ekonomi nya adalah untuk menukar China dari kaya menjadi super kaya raya. Dan di sedekah kepada kita  BR1M supaya dok diam diam.

Kita kena sebut perkara ini acap kali. Ini negara Melayu. Bukan negara China. Jadi kenapa UMNO, parti Melayu menjadi sebuah parti China?.

Jikalau tidak tahu memerintah, berhenti lah, beri lah peluang kepada orang yang boleh.

Kita Melayu harus fikir adakah orang lain boleh ganti semua China China di dalam parti UMNO?

Harap sangat lah Perkasa, PAS dan lain NGO Melayu fikir fikirkan perkara ini, jikalau tidak 7 tahun lagi kita tidak ada sebuah negara lagi.

Ramai nya askar upahan Amerika di Libya, baru ngaku ya.

Kita boleh khawin ramai, duit commsion minyak kita terlalu banyak. Yang berjubah di Malaysia seperti kami pun boleh ikut serta. Kita allright nya ok. "Polygamy di halalkan".

“He had an opportunity during the Arab Spring to finally let loose of his grip on power and to peacefully transition into democracy. We gave him ample opportunity, and he wouldn’t do it.” – Obama said in an interview on NBC TV with Jay Leno last night. Wow, so powerful lah brother. So be careful lah Syria, Yamen and Saudi Arabia. You guys next. We have given you decades of opportunity, even before Obama is born, you wouldn’t do it. So jagalah, unless you give us your oil. Ha ha ha. Takut. Kejut.

Itu ler, baru ngaku NATO dan sekutu telah buat hal. Qatar mengaku telah menghantar beribu askar mereka ke Libya berperang bersama NTC, atas arahan barat. Jikalau tidak arahan barat, siapa lagi hendak arah.

“Kita bersama NTC, dan di setiap jajahan di Libya beratus ratus malahan beribu askar kita disana bersama membunuh orang Libya yang lain” kata Major Hamad Bin Ali Al Al-tahit-ya.

Dengan pengakuan ini, Qatar negara Arab pertama yang mengaku menjahanamkan Libya.

Sebelum ini mereka berkata mereka hanya menghantar tukang angkat bedil dan beg untuk menolong NATO di Libya dan tidak berani mengaku. Setelah menang baru mengaku dengan harapan akan dapat imbuhan besar.

Bercakap sambil diperhatikan oleh pegawai askar NTC di Doha, Major Hamad berkata mereka adalah tentera yang diarah sebagai beperanan memberi latihan dan mengawal pusat komunikasi dengan NATO dibumi manakala jet pejuang NATO diudara, mencari sasaran dimana terdapat ramai kaum lelaki Libya  untuk dibunuh.

“NTC masih memerlukan NATO dan Qatar, kerana Saif al Islam dan Saidi masih belum dapat ditangkap, dan berada diluar kawasan Libya untuk diikat, disumbat hidung dengan tahi unta, dan ditembak dari belakang” kata jeneral yang tidak bernama dari NTC. “Lagi pun mereka mungkin mempunyai hak legitimate untuk memerintah kembali”.

Sementara itu anak Gaddafi Saidi akan menfailkan saman ke mahkamah dunia di Bangsa Bangsa Bersatu bagi mendapat pengadilan antrabangsa kerana bapa beliau telah dipukul dan diliwat sebelum dibunuh. Mereka juga akan menfailkan saman keatas mereka yang terlibat termasuk NATO didalam kerja kerja tidak munasabah merampas sebuah kerajaan yang berdaulat di Libya.

Wak Say dari Kota Bahru berkata, Gaddafi telah pun menyaman mereka yang terlibat disana. Bila ditanya, beliau mengulas, telefon yang dibuat dari kertas yang dibakar di Tumpat telah digunakan oleh Gaddafi dan Gaddafi telah memberi tahu bahawa beliau amat lah maju kehadapan dengan prosess meminta mahkamah disana menjalankan siasatan terperinci bagaimana  punggung beliau disondol dengan kayu tajam yang menyebabkan punggung beliau berdarah. Para penyiasat disana telah pun memanggil beberapa ramai pejuang NTC yang telah mampus untuk memberi keterangan” kata Wak Say lagi.

Libyan leader Muammar Gaddafi (L) greets Emir of Qatar, Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani in Tripoli. Huh, dulu baik bukan main, lepas hendak duit, hantar askar lawan Gaddafi. Kawan jenis macam ini yang banyak akhir zaman bro.

Sementara itu, jeneral itu telah berdiam diri bila ditanya berapa ramai lagi askar upahan dari NATO, UK, US, Perancis dan negara Arab lain yang datang ke Libya. Beliau senyum sambil menunjukan dua jari simbol peace mengikut corak jari Hilary Klengtong semasa lawatan beliau sehari sebelum Gaddafi disondol.

Bila ditanya kepada Jenaral dari Qatar itu pula mengenai apakah yang mereka telah dan akan dapat dari penyertaan mereka menyerang Libya, beliau berkata dengan ringkas “minyak”. “Kita ini hidup dipadang pasir, dan pasir tidak boleh dimakan. Dua minggu semasa NATO mengerah NFZ, kita telah beli minyak Libya melalui pegawai NTC.

You jangan masuk lubang parit macam saya, dia orang akan tutup dua jalan masuk lubang itu, habis you. Cuba cari lubang lain ok!

“Mereka itu kan tidak berapa cerdik. Kami beli dengan harga murah, dan kami terus jual kepada Amerika dan Britain dengan harga sederhana mahal, tetapi tidak semahal bila beli dari Gaddafi.”

“Kita dapat duit dan pergi ke US untuk enjoy disana. Disana banyak buah Nen Nen, dan anda bukan tidak tahu kami bangsa Arab memang kuat makan buah Nen Nen” beliau berkata sambil tersenyum menampakan gigi beliau bersadur emas. Pada fikiran saya, sekiranya kacipan gigi itu terkena tangkal buah Nen Nen, harus lah terputus dua.

Bila di tanya tentang maksud beliau tentang orang Libya yang tidak berapa cerdik itu siapa, beliau berkata”Bukan apa saudara wartawan weh, mereka tu berlajar pandai semasa Gaddafi lagi, tetapi bodoh di dalam segala kelakuan, pemikiran dan percakapan. Bukan kah ada jenis itu di Malaysia?. Siapa tu professor, professor apa kah nama nya, lupa lah pulak, bukan kah dia tu pandai macam orang Libya tetapi tingkah laku dan perangai bodoh semacam juga kaum jenis di Libya. Mereka jenis hafal buku dan tulis semula, mana pakai otaknya brother wartawan!”.

Bila di tanya tentang enjoy di US pula, Jeneral itu terus senyum. ” Eh awak ini jenis apa huh. Cuba lihat lah semua Arab pakai jubah. Di Malaysia pun, orang bukan Arab pun pakai jubah. Bila pergi ke US kita buka jubah dan pakai kok. Mereka suka ramai isteri. Di Malaysia yang berjubah itu pun sama dengan kami, walau pun mereka bukan  Arab, itu enjoy lah bro, faham. Khawin lah banyak banyak. ”

Saya terus diam dan terus balik ke Malaysia menaiki boraq yang sedia menunggu di depan Hotel.

Memang benggung bercakap dengan orang Arab ini. Apatah lagi bila bercakap dengan orang bukan Arab di Malaysia yang berjubah itu dan tentu lah lagi lagi tersangat benggung.

Rusuhan di London, kerajaan cepat bertindak

Kerajaan Britain dibawah Mr David Cameron cepat bertindak setelah menerima lebih 100,000 tandatangan dari orang ramai supaya tindakan diambil keatas para perusuh dengan membatalkan caruman kemudahan kewangan dari kerajaan kepada mereka yang didapati bersalah melakukan jenayah mencuri dan merusuh di jalanan di Kota London dan lain-lain Bandar di Britain baru baru ini.

Kemudahan ini termasuk tempat tinggal di Council Flat disekitar London dan lain-lain Bandar utama England dimana perusuh jalanan telah melakukan jenayah social semasa rusuhan lima hari lepas.

Sesiapa yang dipenjara secara automatic terkeluar dari caruman kemudahan kewangan yang diberi kerajaan kepada semua rakyat di England.

Sekira anak dibawah jagaan mereka yang telah diberi kemudahan didapati bersalah juga akan mengakibatkan ibu bapa diambil tindakan tegas kerajaan Cemeron mulai hari ini.

Gambar dan sumber berita dari Daily Mail UK.

Kesian rakyat Malaysia parti pembangkang mereka jenis “low class”

“Tak ikut aku “shot” – berderai otak mu, mau dak?” – PKR & PAS (itik & nyamuk dlm masyarakat)

“Kah kah kah, padan muka Melayu” – DAP (ibu nyamuk dlm masyarakat)

Bukan ingin menunjuk kekecewaan. Tetapi ingin menyata kebenaran. Iaitu, perasaan kasihan kepada semua rakyat Malaysia kerana mereka sekarang ini mempunyai parti pembangkang  jenis “low class“.

Sudah lebih tiga tahun pembangkang menjadi pemerintah dibeberapa negeri dan sebelum ini mereka memerintah Kelantan. Dalam masa selama ini amat sesuai kita memberi komen tentang kejayaan atau kegagalan mereka sebagai pemimpin yang kita pilih sebagai pembangkang. Adakah mereka yang terdiri dari parti PAS, PKR dan DAP bersesuaian dengan nadi kehidupan kita dan adakah mereka telah memberi kepimpinan yang terbaik kepada kita dimasa kita ingin menuju kepuncak kejayaan membina sebuah negara yang berdaulat, maju dan makmur, tanpa pegeseran diantara penduduk dalam negara atau  di luar negara.

Dalam masa 3 tahun ini bermacam-macam kerenah telah diutarakan oleh parti pembangkang;  disogok kedalam minda dengan perasaan waswas, dilacurkan dengan rasa takut dengan persekitaran permusuhan, “pelacuran” agama yang keterlaluan, penipuan fakta dari pemimpin kelas yang di takrifkan sebagai jenis Ko-D, persekitaran alam dunia ekonomi yang dengki kerana bangsa atau rasis, membodohkan minda yang cerdik ke paras yang lemah, meletakkan asas kepercayaan keparas yang rendah, meroboh hubungan rapat diantara kaum, dan beratus-ratus cabaran yang tidak ada fungsi kepada kita  didalam mencuba membangunkan kehidupan makmur di negara yang sedang dan ingin maju.

Lihatlah bagaimana pemimpin yang diutarakan mereka membuat sesuatu keputusan penting bagi kita, dan segala keputusan mereka merujuk kepada fakta yang salah, bohong dan tidak demokratik. Lihat bagaimana Cik Gu Bud mempermainkan isu cincin memperbodohkan kewibawaan kita berfikir dengan mengunakan asas yang betul. Lihat saudara Annuar Ibrahim, dan Lim Kit Siang, serta Suhaimi dan lain-lain ketua ketua mereka. Adakah mereka dipilih menjadi pemimpin dari kalangan yang terlalu rendah qualiti nya? Sangupkah kita menerima mereka lagi. Tentu nya tidak!.

Sekiranya mereka itu mempunyai kaliber yang amat rendah, bagaimana kita boleh dipimpin kezaman yang lebih mencabar. Lihatlah bagaimana peristiwa yang diceritakan oleh Mat Sabu, dilanggar oleh sebuah truk polis, tetapi masih hidup dengan sedikit kesan terjatuh dari motornya. Adakah mereka ini mempunyai keupayaan berfikir dan memceritakan sesuatu kisah dengan mengunakan logik? Sekiranya mereka ini tidak boleh membuat kenyataan tepat dengan mengunakan fakta yang munasabah, bagaimanakah kita boleh bergantung harap kepada mereka, dari sebuah parti pembangkang yang telah dinobatkan oleh mereka sebagai parti alternatif kepada rakyat Malaysia?

Lihat bagaimana mereka berselindung dari kejahatan dengan kebaikan. Mereka sebenarnya terdiri dari pemimpin yang tidak berwawasan, para pemimpin yang chauvinist, pemimpin yang kiasu, pemimpin yang terlalu sempit didalam banyak hal; oleh kerena perkara-perkara ini lah mereka telah banyak terjebak dengan berbagai isu masaalah peribadi, termasuk masaalah sex rambang, sex sesama jenis, perbohongan fakta, memfitnah dengan memberi fakta-fakta yang tidak masuk akal, dan berbagai-bagai masaalah yang bukan sahaja kita sebagai pengundi harus membetulkannya tetapi mereka sendiri harus mengenal keburukan itu, supaya mereka boleh membawa kita ke satu destinasi yang baik dan sempurna. Jikalau mereka tidak mengenal keburukan, jadi bagaimana?.

Bagaimana kah boleh kita menerima mereka. Cukup, cukup lah, masa telah memberi kita satu gambaran yang betul tentang taraf kebolehan mereka, taraf kepandaian mereka, taraf kebaikan diri mereka, taraf kebolehan mereka memimpin kita ke alaf baru.

Mereka terdiri dari pemimpin bawahan yang bertaraf low class. Ini lah dia para barisan pemimpin yang ingin membawa kita berevolusi, berdemostrasi, berperang dengan sebuah sistem yang telah kita bina, yang telah memajukan kita selama ini?. Sungguh menjijikkan.

Sudah, sudahlah. Cukup, dan cukup lah dengan kerenah politik yang kurang memuaskan itu. Tinggal kan lah para pemimpin pakatan seperti ini supaya mereka boleh memperlajari dan menghalusi cara berpolitik dengan di sekolahkan kembali.

Berita-berita terkini di Utusan Malaysia hari ini:-

Eekaa