Kong He f@@@ Choi Liziz, Nga and Ngeh

Allah, raya Cina hari ni weh.

Aku rakyat Kelantan nak ucap beraya Cina Liziz, Nga dan Ngeh. Aduh, mu gi mano raya ni. Mu beli kasut, baju dan seluar di Hong Kong ke? Berapa ekor babi mu sembelih raya nih heh?.

Kita tak apa lah. Raya tak raya, kita serupa jah. Makan hok mana ada.

Mu hadiah gapo ke boss weh?. Jangan hantar daging babi, dia tak makan. Ho mu tahu, berapa banyak sampul mu bui?. Benda dalam sampul merah gitu dia makan lah.

Pas tu mu buat gapo lagi?.

Ni aku nak beroyat ke mu nih. Orang niaga di kedai kawasan mu jual tu dih, nak naik bangkrap dah. Niaga tapi tidak ada orang gi beli. Mu kena bui ampow lah jugak. Bakpa lah mu ni tipu. Kata ramai orang gi situ. Masjid mu nak buat tu bila siap? Jambatan, jambatan? Stadium tak payah buat lah, UMNO akan bina. Mu nawak jah. Basa beruk mu nih.

Tapi tak apa lah. Mu gi raya lah. MAKAN BESAR. Tak apa.

Mu tunggu neh. Raya tahun depan kita bagi condominum dengan sekurity ketat pada mu. Tak apa mu boleh main internet dalam condo tu, kita tak kisah. Buah limau dan nasi pun kita bui. Okay neh, hak lain tu NP.

PS: This action arises from political propaganda that smears hatred in DAP Ubah. The Malays are now “berubah” They hate Chinese DAP.

 

Murdoch nyaris kena plentong dengan kek, nasib baik ada bini muda Wendi Deng!!

I KNOW NOTHING ABOUT PHONE HACKING – MURDOCH

Murdoch nyaris kena plentong dengan “kek pie foam putih” kemuka beliau hari ini semasa menghadiri penyiasatan didepan ahli jawantankuasa parlimen British berkenaan mencuri maklumat telefon melalui “hacking”.

Jonnie Marbles orang yang bertanggung jawab melontar kek pie itu nyaris di tampar oleh Wenni Deng, isteri Murdoch yang cuba menyelamat suami beliau dari kena taburan kek itu.

Dalam twitter Jonnie Marbles berkata: It is a far better thing that I do now than I have ever done before #splat”

Sumber berita: Huffington Post.

dan apabila pelipurlara berpolitik Gandalf versi Melayu muncul

Nikmat

Segala yang dihasrat
tapi tak didapat
adalah nikmat
yang paling padat.

“Gandalf the grey” atau “Gandalf the kuning” akan bertukar warna menjadi  “Gandalf the white” atau “Gandalf the putih”. Tetiba muncul, mak oii.

Gandalf Melayu telah muncul secara tiba-tiba. Di tanah gersang Middle Malaysia Kingdom, sebuah negara rebutan para solehin dan para ambia, dipenuhi para pejuang dari roh jahat dan roh baik, atau separa jahat, separa hidup. Berjuang menghadapi Dumbledore. Kata nya.

Hobbit yang bekopiah melayang-layang bersama penyapu terbang, merayap-rayap kedalam bandar di Middle Malaysia Kingdom.Perang sedang bermula, diantara Gandalf Melayu dengan Gandalf Original di panggung Golden Screen Cinema disini.  Book tiket cepat, takut habis. Ingat ambik yang original sahaja.

Oh gerunnya.

Berita terkini dari Shanghai Daily:-

Ambo

That wasn’t a poet in Hong Kong’s 1st July rallies, but they went havoc too.

Poets by very nature of their linguistically dominance in use of words are able to divide the line between the extreme left or right as to lay influences for either political cause or survival instinct. Whatever class they may be, Oxford poets or poets of Apocalypse, each plays a useful role in the society of today where literature materials fill up every corners of a man’ home.

Nevertheless, we haven’t heard of anyone with linguistic dominance, a poet, in Hong Kong’s July 1, a 200, 000-strong demonstration against the Sir Donald Tsang’s government. Neither do we hear anyone of that caliber marched the streets of Syria, Tunisia, Egypt, and Bahrain. Here in Kuala Lumpur a poet calibrated a special rhyme of words inciting a freedom walk for a free and fair election. However, words alone do not bring in crowd, the politics of Oxford poets; the leftists, the communist’s ideologists, do. At least, it’s in the eyes of the government.

A Samad Said, a naturalist, a novelist, a poet, bestowed with ASN (Anugerah Sasterawan Negara)  in 1985 and later in 1999, ASN (Anugerah Sasterawan Nusantara). Wrote a number of books that include Adik Datang, Bulan Tak Bermadu, Dosa Pejuang, and Dirgahayu Dr Mahathir, resembles his many creative littérateur thinking in the country, nevertheless none of the above books describes him as a leftist class. Perhaps his short poet here brings some signs into his inclination to be a revolutionist; failure and frustration in the material world, a lot of it :-

Segala yang dihasrat
tapi tak didapat
adalah nikmat
yang paling padat.

All we ever have hoped for, but none was obtained. It is an unadulterated blessing.(sigh! literally)

Hong Kong’s demonstration too is turned into an affair of Tahrir square’s similarity. “This is a Bauhinia revolution,” James To, a Democratic Party lawmaker, told AFP, referring to the floral emblem of the southern Chinese city.

Looking at how Ms Yingluck had won the heart and mind of poor people of Thailand, in her latest democratic struggle against the rich of Bangkok’s elites, we’d conclude that words alone couldn’t bring that support in winning the “yellow shirts” over her own “red shirts”. Color may be a strong divisive factor in politics that spreads who on whose side.

However, work brings people together, that is the proven records of accomplishments, that turned the poor moving up the scale of, destroyed the enemy of state in the north busying destroying the soul of young people with dope and formulating the economies of scale. These have bought Yingluck’s modest skill in politics to the helm of Thailand’s new elected government. Those are her brother’s leftover. Words, by themselves, in the form a poetry, are possibly useful means to bring people together in the newly founded South Sudan. They aren’t useful in peaceful countries as we are in, Malaysia.

A novelist or a poet turned revolutionist is a history. Certainly, not in a country developed with a successful democratic system. I would think he would be a leftover by some political leftists, sooner or later.

Today’s headlines in Bloomberg:

Sinbab:

Mak Nyah Malaysia (si bapuk) lari dari suami setelah mendapat visa Britain, kesian Young.

Penjaga  sekolah kehilangan kerja dan menjadi papa setelah menyediakan pound sterling 12,000 untuk visa isteri dari Malaysia yang telah meninggalkan beliau setelah mendapat visa tersebut.

Saorang  “bapuk” yang telah menukar jantina kepada seorang perempuan  telah meninggalkan suami beliau yang telah berusaha mendapatkan visa untuk beliau menetap di Britain dua minggu selepas mendapat visa menetap dinegara itu.

Ian Young telah menghabiskan pound sterling 12,000 untuk memohon visa isteri beliau rakyat Malaysia Fatine – dilahirkan Mohammed Fazdil Bin Bahari –  yang mengatakan beliau akan di penjara jikalau beliau kembali ke Malaysia kerana pertukaran jantina adalah salah mengikut undang-undang di Malaysia.

Beliau berkata, beliau mencintai Fatine walaupun telah dibuang kerja di semua sekolah yang beliau berkerja.

Tetapi, dua minggu setelah mendapat visa, Fatine meninggalkan beliau.

Encik Young berkata beliau satu ketika ingin membunuh diri kerana kehilangan kerja, tetapi berubah fikiran dan akan mencuba memulakan hidup baru.

Mat Ell #eekaawordpresscom

Pokemon, dah kena ketuk kecapi 20 kali, nasib!

"Hiki-otoshi" is one of Koshiki-no-k...
Image via Wikipedia

Pokemon betul, dulu sibuk seluruh dunia kata Saudara Nicky nak kena jahwi sekali lagi. Jahwi, kerat penutup punai. Tak tau, gedeber demo, nda tu pun tidak tau.

Bukan apa, sibuk kata dia naik embulan ka rumah sakit. Fening lalat. Dah tu, rumah anak menantu dia tu kena serbu pukul dua malam. Sampai pagi man, mana tak stim dibuatnya. Macam pergi mancing kat jeti Pulau Indah, ikan tak da, penat dan peluh je ada. Pokemon tul.

Tau tau dia dah bagi 1/3 harta dia kat PAS. Bersyukur kerana dah tak sakit urat lagi. Ya ker, entahlah. Kalau sakit urat lagi saya hendak syor kan khawin lah orang Lebanon atau orang Israel ke, ambik umur 18 ke atau bawah 30 ke, baru jun. Mesti urat urat tegang dah kendur sikit, itu ubat ubat pelali nya.

Ini bab khawin ni, kata member kat sini, kalau niat nak, tolong jumlah numbor umur anda dan mesti bahagi dua kalau nak khawin. Kalau 80 tahun bahagi dua dah kena ambil umur 40 tahun. Tapi, itu kena tolak berapa banyak ketuk kecapi anda boleh buat tiap pagi. Kalau 20 kali maka 40 tolak 20, jadi umur isteri muda mesti 20 tahun. Tetapi kalau main kena buat gador makna nya minta tempuh buat besuk hari kerana tak larat pada hari ini, kena campur balik lama tempuh iaitu 12 jam, maknanya 40 champur 12 dah jadi 52 tahun. Itu lah tidak jun nya kalau sakit urat badan. Itu petua petua orang tua tua di masjid Kajang tempat Neo Chee Bar sembahyang hajat politik dulu.

Saya rasa Saudara Nicky boleh ketuk kecapi pagi pagi sampai 25 kali kut. Tanpa bantuan. Hendak hendak dah bayar 1/3 nazar hilang sakit urat. He he he, berapa kali ketuk kecapi member Nicky buat di Serawak tu huh? Mesti lebih sepuluh kut. Yang susah saya, boleh buat sampai 60 kali, mana ada pengiraan nya ya. Anda berapa?.

Enhanced by Zemanta