Ramai nya askar upahan Amerika di Libya, baru ngaku ya.

Kita boleh khawin ramai, duit commsion minyak kita terlalu banyak. Yang berjubah di Malaysia seperti kami pun boleh ikut serta. Kita allright nya ok. "Polygamy di halalkan".

“He had an opportunity during the Arab Spring to finally let loose of his grip on power and to peacefully transition into democracy. We gave him ample opportunity, and he wouldn’t do it.” – Obama said in an interview on NBC TV with Jay Leno last night. Wow, so powerful lah brother. So be careful lah Syria, Yamen and Saudi Arabia. You guys next. We have given you decades of opportunity, even before Obama is born, you wouldn’t do it. So jagalah, unless you give us your oil. Ha ha ha. Takut. Kejut.

Itu ler, baru ngaku NATO dan sekutu telah buat hal. Qatar mengaku telah menghantar beribu askar mereka ke Libya berperang bersama NTC, atas arahan barat. Jikalau tidak arahan barat, siapa lagi hendak arah.

“Kita bersama NTC, dan di setiap jajahan di Libya beratus ratus malahan beribu askar kita disana bersama membunuh orang Libya yang lain” kata Major Hamad Bin Ali Al Al-tahit-ya.

Dengan pengakuan ini, Qatar negara Arab pertama yang mengaku menjahanamkan Libya.

Sebelum ini mereka berkata mereka hanya menghantar tukang angkat bedil dan beg untuk menolong NATO di Libya dan tidak berani mengaku. Setelah menang baru mengaku dengan harapan akan dapat imbuhan besar.

Bercakap sambil diperhatikan oleh pegawai askar NTC di Doha, Major Hamad berkata mereka adalah tentera yang diarah sebagai beperanan memberi latihan dan mengawal pusat komunikasi dengan NATO dibumi manakala jet pejuang NATO diudara, mencari sasaran dimana terdapat ramai kaum lelaki Libya  untuk dibunuh.

“NTC masih memerlukan NATO dan Qatar, kerana Saif al Islam dan Saidi masih belum dapat ditangkap, dan berada diluar kawasan Libya untuk diikat, disumbat hidung dengan tahi unta, dan ditembak dari belakang” kata jeneral yang tidak bernama dari NTC. “Lagi pun mereka mungkin mempunyai hak legitimate untuk memerintah kembali”.

Sementara itu anak Gaddafi Saidi akan menfailkan saman ke mahkamah dunia di Bangsa Bangsa Bersatu bagi mendapat pengadilan antrabangsa kerana bapa beliau telah dipukul dan diliwat sebelum dibunuh. Mereka juga akan menfailkan saman keatas mereka yang terlibat termasuk NATO didalam kerja kerja tidak munasabah merampas sebuah kerajaan yang berdaulat di Libya.

Wak Say dari Kota Bahru berkata, Gaddafi telah pun menyaman mereka yang terlibat disana. Bila ditanya, beliau mengulas, telefon yang dibuat dari kertas yang dibakar di Tumpat telah digunakan oleh Gaddafi dan Gaddafi telah memberi tahu bahawa beliau amat lah maju kehadapan dengan prosess meminta mahkamah disana menjalankan siasatan terperinci bagaimana  punggung beliau disondol dengan kayu tajam yang menyebabkan punggung beliau berdarah. Para penyiasat disana telah pun memanggil beberapa ramai pejuang NTC yang telah mampus untuk memberi keterangan” kata Wak Say lagi.

Libyan leader Muammar Gaddafi (L) greets Emir of Qatar, Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani in Tripoli. Huh, dulu baik bukan main, lepas hendak duit, hantar askar lawan Gaddafi. Kawan jenis macam ini yang banyak akhir zaman bro.

Sementara itu, jeneral itu telah berdiam diri bila ditanya berapa ramai lagi askar upahan dari NATO, UK, US, Perancis dan negara Arab lain yang datang ke Libya. Beliau senyum sambil menunjukan dua jari simbol peace mengikut corak jari Hilary Klengtong semasa lawatan beliau sehari sebelum Gaddafi disondol.

Bila ditanya kepada Jenaral dari Qatar itu pula mengenai apakah yang mereka telah dan akan dapat dari penyertaan mereka menyerang Libya, beliau berkata dengan ringkas “minyak”. “Kita ini hidup dipadang pasir, dan pasir tidak boleh dimakan. Dua minggu semasa NATO mengerah NFZ, kita telah beli minyak Libya melalui pegawai NTC.

You jangan masuk lubang parit macam saya, dia orang akan tutup dua jalan masuk lubang itu, habis you. Cuba cari lubang lain ok!

“Mereka itu kan tidak berapa cerdik. Kami beli dengan harga murah, dan kami terus jual kepada Amerika dan Britain dengan harga sederhana mahal, tetapi tidak semahal bila beli dari Gaddafi.”

“Kita dapat duit dan pergi ke US untuk enjoy disana. Disana banyak buah Nen Nen, dan anda bukan tidak tahu kami bangsa Arab memang kuat makan buah Nen Nen” beliau berkata sambil tersenyum menampakan gigi beliau bersadur emas. Pada fikiran saya, sekiranya kacipan gigi itu terkena tangkal buah Nen Nen, harus lah terputus dua.

Bila di tanya tentang maksud beliau tentang orang Libya yang tidak berapa cerdik itu siapa, beliau berkata”Bukan apa saudara wartawan weh, mereka tu berlajar pandai semasa Gaddafi lagi, tetapi bodoh di dalam segala kelakuan, pemikiran dan percakapan. Bukan kah ada jenis itu di Malaysia?. Siapa tu professor, professor apa kah nama nya, lupa lah pulak, bukan kah dia tu pandai macam orang Libya tetapi tingkah laku dan perangai bodoh semacam juga kaum jenis di Libya. Mereka jenis hafal buku dan tulis semula, mana pakai otaknya brother wartawan!”.

Bila di tanya tentang enjoy di US pula, Jeneral itu terus senyum. ” Eh awak ini jenis apa huh. Cuba lihat lah semua Arab pakai jubah. Di Malaysia pun, orang bukan Arab pun pakai jubah. Bila pergi ke US kita buka jubah dan pakai kok. Mereka suka ramai isteri. Di Malaysia yang berjubah itu pun sama dengan kami, walau pun mereka bukan  Arab, itu enjoy lah bro, faham. Khawin lah banyak banyak. ”

Saya terus diam dan terus balik ke Malaysia menaiki boraq yang sedia menunggu di depan Hotel.

Memang benggung bercakap dengan orang Arab ini. Apatah lagi bila bercakap dengan orang bukan Arab di Malaysia yang berjubah itu dan tentu lah lagi lagi tersangat benggung.

NTC di dalam BN, semacam menunggu Hari Raya Aidifitri

The leader de facto of Libya, Muammar al-Gaddafi.

Image via Wikipedia

Suka atau tidak, ramai ahli politik dalam BN merupakan grombolan NTC (National Transitional Council) yang menunggu masa untuk belah dan membedek UMNO sampai kojol, mampus, dan hancus seperti NTC Libya membunuh puak Gaddafi.

Manusia jikalau sudah membenci, orang baik pun ditembak dengan senapang automatik bila tiba masanya, terbujur di depan hospital Tripoli, bergelimpangan disana sini.

Apa benda dia orang ini membenci sampai begitu sekali.

Bidang Politik didalam negara membangun adalah Politik mencari makan, dan bila sampai kesitu, semua ahli politik mencari rakan untuk mendapat peluang mencari makan. Semasa memerintah semua kekawan dapat habuan besar.

Huh ini lah dia. Mereka yang berpelajaran semakin ramai, dan mereka yang berpolitik itu bukan lah pandai sangat. Tetapi bual kuat dan mendapat kuasa. Semasa berkuasa mengunakan kuasa untuk mendapat ganjaran besar bagi diri dia dan kekawan. Orang lain mampus lah tidak merasa.

Polisi yang dibuat pun tidak menjadi bagus sebab otak kureng, lemah dan tidak bergeliga. Orang pandai ramai lihat ini, bukan semua orang bodoh ya tak?.

Ini orang yang mampus tidak dapat apa apa lah jenis yang bijak. Sekarang dia orang sudah digolongkan sebagai NTC Malaysia. Tunggu masa. Macam tunggu hari raya.

Apa yang kerajaan buat sekarang. Cakap. NKREA, pemandu, teraju, kepala hotak nya sampai sekarang tiada benda.

Jual Mas, Jual serba serbi, jikalau aku pun hendak kan duit, aku jual juga. Bukan perkara susah hendak menjual barang.

Puak NTC ini akan mengunakan DAP. Bukan hang tak tahu. DAP bukan cerdik sangat, otak kerbau juga. Mereka akan bertanding diatas tiket DAP. Cina suka, Melayu yang kena konar dek kerajaan pun suka.

Dua tiga negeri akan jatuh ketangan DAP. Negeri sekarang yang diperintah mereka akan tetap dalam tangan mereka. Apa akan jadi?, Sure haampa tau nya, ya tak.

BN, kena potongpelir bergilir gilir. Lepas satu satu.

Dengar lah keluhan orang bijkasana dari bawah bawah. Duit tidak menjadi sandaran lagi. Bagi orang susah, tidak ada duit biasalah. Bagi yang berduit, hmmm, tengok lah bila sudah tiada kuasa dan duit, berpeluh didalam bilek berairkon, menggigil bila berjalan dipadang lapang walaupun cuaca panas, terkial kial hendak beli top up fone. Main ler. Buat perangai lagi.

Cuba lihat semua professional yang berada didalam pegangan BN, mereka  adalah hantu raya. Bagaimana kita hendak angkat martabat professional yang real dinegara ini. Mereka ini jenis balun duit rakyat dan duit orang awam.

Rupa nya kerajaan tidak boleh tolong orang susah. Mereka tolong orang senang dan kaki penipu.

Saya sungguh kecewa bila dengar cerita ini.

Patut DAP tak der masa demo bershit 2.00, dia tahu negara Cina tembak mati penunjuk perasaan, main.

BEIJING—China’s state-run Xinhua news agency said that police had “gunned down” several rioters who attacked and set fire to a police station in the mostly Muslim northwestern region of Xinjiang, in what appeared to be the most serious unrest there since ethnic rioting in 2009.

Two security personnel and two hostages were killed, and one other security officer was injured in the attack, which began around midday Monday in Hotan—a small and remote oasis city on the edge of the Taklamakan desert—Xinhua said. It didn’t say how many attackers were killed or injured.

Armed police rescued six other hostages and regained control of the situation by around 1:30 p.m., Xinhua said, adding that China’s National Counter-Terrorism Office had taken charge of the operation.

Baca lah member bershit 2.00 kuning semua kat sini.

Meninti hari sebagai sasterawan kecewa kurang wang!!

Bukan sahaja di Malaysia, malah diserata dunia, mencari makan dengan menjadi sasterawan atau puitis mahu pun novelist terlalu amat perik.

Mentalahan pula, disanjung kerana menyandang anugerah sebagai sasterawan negara lagi memeritkan sekiranya wang tidak ada.

Menjual sebuah novel yang baru di pasaran Malaysia amat rumit. Rintangan besar kerana 90% rakyat Malaysia tidak mahu membaca puisi atau novel. Puisi- puisi baru seperti “Unggun Bersih” tidak dikenal orang sekiranya bershit 2.00 tidak ada. Seterusnya “Peludah Warna” akan diludah oleh 90% rakyat yang tidak begitu berminat dengan puisi didalam kesasteraan Melayu.

80% rakyat Cina Malaysia belajar bahasa Cina tidak ada selera membaca puisi Melayu malahan tidak pernah mengerti bahasa kiasan tetapi faham bahasa kiasu. Dan Melayu di anaktirikan oleh pemengang anugerah kerajaan kerana puisi dan bahan sastera telah menjadi bahan yang tidak laku dipasaran Melayu. Ini satu phenomena biasa diseluruh dunia, kerana bahan cetak seperti surat khabar dan buku-buku telah mengalami perubahan struktur pengedaran yang besar. Dari hardcopy kepada e-book, e-mail, e-poetry, dan sebagainya. Sesiapa yang telah ketinggalan didalam perubahan ini maka akan ketinggalan peluang ekonomi dan akan memiskinkan kehidupan para sastrawan sendiri. Murdoch kecewa telah menjual the World News, kerana cara berkerja berbeza dari yang baik kepada yang tidak baik dengan mengambil peranan hacker memintas panggilan telefon.

Perubahan struktur didalam semua bidang ekonomi sedang rancak dan kencang berlaku. Ia meliputi semua bidang profession. Dahulu nya gabungan professional memunggut keuntungan besar dengan menubuhkan satu konglomerate, sekarang sesiapa yang berilmu boleh menyediakan benda yang sama dengan beroperasi di rumah. Peguam-peguam sudah menjadi pengerusi NGO, kerana ramai lagi peguam yang mahir di kalangan mereka.

Budaya kerja sudah berbeza, dan keinginan untuk berkaria dan cara menjual produk sastera itu pun sudah berbeza.

Many other very fine poets will perhaps not even tip over the 300 mark in sales. And a big part of the problem lies simply in how difficult it is for the audience to find them in the first place. Publishers have to make very special pleading to buyers to get poetry stock in the bookshops – even if they’re the London-based commercial big hitters like Picador and Cape. Contemporary poetry as a whole has slowly disappeared from the field of vision, increasingly limited to no more than a few shelves. What there is of poetry stock represents the major sales in the market: anthologies and works by very great but very dead poets.

Sedutan dari Creative Writting.

Sekiranya jalan yang diambil demi mencari keuntungan dari jualan puisi dengan merusakan negara, maka pilihan seperti itu bukan satu keputusan yang bijak. Puisi dan kesustrawanan adalah bidang yang amat luas, malahan merangkumi kesemua bidang penulisan; blog, e-mail, e-book, dan lain-lain produk baru, termasuk iklan, latihan, dan berbagai bagai usaha yang boleh memberi keuntungan kewangan kepada mereka yang minat didalam kesasterawanan. Selitan kata-kata bermadah jenis baru yang mudah dan jelas telah menjadi jenis puisi baru yang akan mengecewakan para artis zaman dahulu kala. Mereka harus bertindak memperlajari kaedah baru didalam pemahaman sastera anak muda yang telah jauh lari dari paksi lama, seperti perubahan kepada lirik lagu-lagu baru; hip-hop, contemporary country, soft rock, dan sebagainya.

Berubah bukan bererti melawan paksi lama. Dan bukan pula mengunakan kreativiti memfitnah pemimpin negara untuk mendapat anugerah dari luar negara. Unsur-unsur negatif yang dibawa ini hanya lah untuk mendapat wang segera seperti mee goreng maggee segera.

Kerajaan boleh membuka peluang kepada para kreatif sasterawan, pelukis dan novelist dengan membuka semua jalan-jalan di Tasik Titiwangsa , misalan nya, sebagai satu tempat mereka yang terlalu kreatif menjual bahan-bahan mereka disetiap hari minggu bagi mengurangkan tekanan keatas para perpidato, puitis,  novelist, pelukis dan lain-lain para giat kesasterawanan mereka sambil memberi peluang kepada mereka mendapat pendapatan sampingan.

Sastera masih wujud tetapi dalam jenis baru, melawan perubahan merosakkan minda dan pegangan. Perik menjadi saorang sasterawan, apa tah lagi sebagai saorang penulis puisi dan pelukis kartun!. “No money”, atau “bo luit”.

Pelik tapi benar, haram tapi tidak haram – bershit

The Perpustakaan Negara Malaysia or National L...

Image via Wikipedia

Macamana ini, bila kerajaan BN mengharamkan Bershit, dan polis sudah tangkap ramai penyokong bershit, tetiba menjadi tidak haram, dibenarkan menjalankan aktiviti haram dalam stadium?.

Semacam cerita rasuah dari Australia mengenai hal hal mencetak duit polymer ini. Ada tetapi tidak ada.

Saya tidak faham mengenai perkara ini. Saya sudah pas habis darjah,(Phd), tetapi tentang isu atau subjek ini, saya masih tidak faham. Anda semua fahamkah?

Kita cuba try acu test situasi.  Besuk kita pakai baju kuning bersih, adakah polis akan tangkap kita?

Jikalau tidak tangkap, apa sudah jadi dengan arahan sebelum ini, terbatal kah?

Keadaan ini telah menjadi tidak menentu, sehingga ada yang berkata, Datuk Najib kalah teruk dalam isu ini. Dan mereka mengambarkan keadaan wajah-wajah malu didalam pentadbiran Datuk Seri Najib, walaupun, apa yang beliau telah lakukan adalah kerana bertujuan untuk menyelamatkan pertenglingkahan diantara kaum dan penduduk Kuala Lumpur.

Sehingga kan Nik Aziz memberi pesanan kepada Agong jikalau ada pertukaran kerajaan semasa ini beliau berjanji tidak akan berlaku pergaduhan. Wow.

Sunguh berat para pemikir yang masih bersama dengan mengunakan kuasa perdana Malaysia dahulu kala.

Walau bagaimana pun, mari kita lihat sepenuhnya episode akan datang yang dicanang oleh Ambiga dengan pertolongan mereka yang rapat dengan Istana.