Haunting burial practice, could be a useful tip for the practice here too. Is it?. Naw. There’s no bird flying. Only ghosts.

Cemetery

Cemetery (Photo credit: highstrungloner)

Sometimes people living in the hills are not using a hill as a burial ground. They do a more rational burial practice than using the land on the slope of a hill, just to protect other animals from being eaten by the vultures.

Oh well, why do we always have to see the burial ground occupying a large expensive hilly land in towns?. Sickening, of a haunting ghost.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2376190/Chopped-fed-vultures-glimpse-closely-guarded-tradition-Tibetan-sky-funeral.html

Planned internal migration of Chinese to Negeri negeri Melayu

images (1)

Transformation in the economy in fact has been ineffective since 1990. The current economic transformation is in fact a continuation of the old transformation policy which was indirectly being drawn up by some people in MCA and Chinese Business Associations and Commerce.

There are two main issues in the economic transformation happening in the country, first is the transfer of capital into massive development projects around the country, which can be termed as capital investment by large corporations to recoup huge profit i.e. by rich and famous people of this country. Second is to distribute consumer good within the selected investment areas, on demography which has been redrawn through planned internal Chinese migration.

images (2)The two economic transformations above favour capital extensive for fast and quick profit, and to make sure the profit is recouped in the correct order, the projects will house consumer good operators who are mainly controlled by the Chinese. These include food and restaurant.

Both transformations in fact favour both Chinese capitalists and socialists, and in fact very little is a hope for Malay entrepreneurs succeeding in this option as the economic infrastructure within the cycle of the Malay is already a monopoly market.

We see a thousand or perhaps hundred thousand Chinese being moved into large capital investment projects around the country thus creating internal migration of Chinese into newly created new towns and commercial areas in the Malay States, especially in Trengganu, Kedah, Perak, Johor and Pahang.

So anyway the economic transformation is in fact a move by the government to create two main spots for Chinese capitalists to invest large capital and owning Malay land in the area and creating a distribution centre for the lower strata of investment by the Chinese distributors of consumer good. There is no plan to give opportunity to Malay as the group is ineffective both in supply of large capital investment or initiatives for investment in the distribution of consumer commodity as this market is already held by the socialists or communists Chinese and capitalists.

n_p23ong

By this transformation in the economy the society is still split into two racial groups I. e. The users and the investors, thus we will have a strong Chinese society of capitalists and a lower class of the society or the end users, the Malays.

These Economic transformation programs that are the basis for Negara Maju, or at 6% Yearly growth, are in fact a master plan by MCA. And by that time the government will be, in the MCA plan, a Chinese controlled government. The Chinese capitalists are in fact controlling all commercial centres which are the main investment planning used by the two groups of Chinasian.

So now where do we go from here? If you want the Malays to control stop this policy. If you are a lousy Malay then follow this policy. Or we ask the government to change big issues above, and fast. Please think of where the Malay will be with such a bias and racist program.

PS : to stay afloat Banks such as CIMB will favour Chinese who are the planned social group who will undertake a large capital and income from the policy. Not Malays. So Malays are the bastards, if there is such a word. Why banks should fend for them then. Eh, Azran is only a small nudge to show us a real truth of the policy, and I Love PM banners held by the selected rich Capitalist and investors. In fact they read, “I LOVE RM”.

Bandar bandar baru di Trengganu, bandar yang menyeleweng harapan bangsa Melayu

Pembangunan bandar bandar baru persisir pantai di Trengganu adalah bandar menyeleweng harapan bangsa Melayu Trengganu dan Melayu Malaysia kerana tercemar dengan hasutan China agar mereka terus di beri kuasa menguasai perdagangan dan perniagaan dengan memperbodohkan UMNO.

Ini adalah kesilapan besar UMNO yang berkongsi pandangan dengan MCA dan Gerakan dalam kerajaan Melayu.

Dari jumlah penduduk China yang kecil di Trengganu dua puluh tahun yang lalu, kini dengan dibenarkan mereka mencengkam kesemua kedai kedai komesial di bandar bandar baru di luluskan kerajaan UMNO penduduk China telah bertambah 300 peratus, sedangkan peratus pembiakan kaum ini di Malaysia adalah yang terendah mengikut data resmi statistik.

Pertambahan penduduk China di Trengganu serta kebiadapan mereka untuk menguasai kegiatan perniagaan sahaja mengundang bahaya didalam dua bentuk, iaitu bahaya cengkaman kuasa politik dan bahaya terancang kaum Cina untuk melemahkan usaha kerajaan mempergiatkan keusahawan kaum Melayu di negeri mereka.

UMNO tidak harus menerima pandangan dari kaum Cina terutama dari MCA atau Gerakan, pertama nya pandangan umum bahawa MCA dan Gerakan menjadi pak turut didalam mengubal polisi negara, sedangkan apa yang berlaku seperti yang berlaku di semua bandar bandar baru di Trengganu, UMNO lah yang sebenarnya menjadi pak turut MCA dan Gerakan yang tertipu dengan memperkasakan perpindahan kaum cauvanist China secara skala besar, dan keduanya, MCA dan Gerakan masih berusaha berhabis habisan memperkasakan bangsa mereka di serata tempat di negeri Melayu, tanpa peduli kesamarataan dalam berkongsi kuasa ekonomi. Ini seperti berkata, kita kongsi bandar baru tetapi bidang ekonomi serta komesial kita tak payah kongsi, beri pads China sahaja!.

Kita sudah jelek dengan perkembangan ini, dan UMNO harus sedar diri bahawa mereka yang berkuasa telah lama di cucuk hidung oleh CHINA MCA dan GERakan. Perkembangan membenarkan Cina menguasai bandar bandar harus di lenyapkan di muka bumi Malaysia apa tah lagi di negeri negeri Melayu. Bangga kah bangsa Melayu di dalam bandar negeri Melayu yang telah di penuhi dengan parasait China?. Melayu selalu lupa masa depan kaum mereka.

PS| PAS Kelantan, jangan buka bandar baru untuk China seperti UMNO yang tidak sabar sabar membangunkan bandar bandar untuk Cina chauvinist di Trengganu. Mereka ingat mereka pandai rupa rupanya ditipu oleh China bangsat dalam MCA dan Gerakan.
.

So you talk about giving home ownership to all

Bullshit, thats what I thought of home ownership to all.

Whats in place was giving whatever policy and solving whatever problems to Chinese developers in the city so that they seem to building home and make huge profit. This is so called non intervention in the market forces by the government. Free market but of course with greater help from MCA in the government to ensure Chinese in the industry come out clean with huge profit.

So you talk about giving home ownership to all

Bullshit, thats what I thought of home ownership to all.

Whats in place was giving whatever policy and solving whatever problems to Chinese developers in the city so that they seem to building home and make huge profit. This is so called non intervention in the market forces by the government. Free market but of course with greater help from MCA in the government to ensure Chinese in the industry come out clean with huge profit.

Who teach who UMNO vs MCA

Look around you brother. Whats on the ground is a reflection of the policy which the government made.

MCA in the government, for years becomes partner to transform what is today’s affluence affecting you and me.

MCA Chinese hold up the economy and vehicular schools spreading it’s wing of power within cities and towns, new or old. UMNO provides job to jobless Malays in the Chinese expanded economy. MCA provides houses, shops and shopping complexes, and but little on knowledge transfer to anyone else. MCA provides Chinese with high income job, and UMNO provides Malays with lower income job.

All towns and cities belong to MCA and the rural areas belong to UMNO.

But when Chinese want more, such as a drifted coconut fruit grown on the beach that wants more land for its siblings to grow, the cities and the towns collapse into the hands of the communist.

Now tell me who teach who? MCA teaches UMNO or UMNO teaches MCA?

UMNO gets rural whilst MCA gets urban. That was all along MCA ever wanted. All capital expenditures in cities, the money you and me contribute, the old man having surrendered his rural land to the government, and all sweats and tears of the old generation, given to the Chinese. It was MCA who did just that, so that the Chinese could drive from towns to holiday resorts in your area. And many more, and we lost our soul serving the Chinese on the land once belonged to our ancestors.

MCA is a liar to your nose. Billboards at school are still written Chinese, they speak fluent Chinese better than those Chinese of the Communist China. MCA said they only want to learn their mother tongued language, but the real thing is that MCA wants urban and gives rural to you.

MCA is a damn lousy party that you can’t trust. It eats meat and gives you bones all the time. And UMNO must learn to appreciate the kind of MCA all around it, before starting to booster kongsi kuasa. MCA is DAP in a wolf skin.

Dikriminasi China, amat melampau, China sungguh jijik dan low class

Jijik.

Amat tidak bertemaddun. Dan melampau batas. Kaum yang hina dan species low class. Boleh mereka hidup di negara ini?.

Sungguh menjijikan.

Sepuluh tahun lalu, ramai pengusha Melayu tertipu dengan generalisasi sikap kaum ini yang di gembar gemburkan sebagai rajin berkerja dan kuat beriktizam.

Setelah sepuluh tahun kita tahu apa yang sebenarnya adalah mereka ini tidak lah kuat bekerja dan taat seperti yang di gembar gemburkan.

Mereka suka mencuri masa dan berhelah untuk mempertingkatkan kekayaan mereka sendiri, dan perbuatan ini bagi orang orang Malaysian Bumiputera adalah sikap berkerja tidak beramanah. Tidak beretika. Sikap low class.

Berapa banyak syarikat Cina yang menghadapi masaalah dengan pekerja Cina mereka dan turnover bagi pekerja China adalah tinggi.

Ramai CEO Melayu yang lebih berjaya di merata tempat dan ini menjadi fakta yang di dengki oleh kaum China sendiri.

Mengapa arus baru ini berlaku?

Corak kerja sudah berbeza. Walau pun corak kuat kerja di amalkan sebelum ini sesuai pada zaman itu, tetapi apabila mereka mempunyai nilai rendah dan low class seperti suka merasuah, bermuka muka dan tidak amanah, sikap kuat berkerja tidak lagi memberi kelebihan kepada pemunya syarikat.

Dunia kerja sudah berubah dan ianya tidak sesuai dengan cara berkerja kuat sahaja, dan corak baru lebih sesuai kepada Malaysian Bumiputera untuk di ambil berkerja, yaitu beramanah, disiplin dan taat.

Para pekerja di syarikat China ada lah golongan yang di himpit dengan stress yang teruk, dan perlu untuk di lakukan sesuatu seperti di urut setiap hari.

Manakala pekerja Malaysian Bumiputera berkerja iklas tanpa banyak kerenah walaupun di dikriminasi oleh kaum China itu sendiri.

Dan mereka tidak perlu kepada gaya hidup tidak syariah compliance seperti kebanyakan kaum China yang suka kepada rasuah bukan sahaja dengan wang ringgit malahan dengan umpan sex dengan gadis gadis dan wanita China yang di bawa masuk oleh mereka.

Walaupun masih ada syarikat China yang masih berjaya, sudah banyak syarikat Malaysian Bumiputera mengambil alih peranan CeO China yang semakin berkurangan.

Oleh kerana pekerja China adalah kaum low class, saya syorkan kepada CEO syarikat syarikat Malaysian Bumiputera supaya tidak mengambil mereka sebagai pekerja tetap di syarikat anda.

Outsource kan semua mereka ini dan himpitkan mereka dengan bayaran yang rendah mengikut kemampuan pasaran.

Saya tidak mengambil pekerja China walau saorang pun kerana jenis hati budi mereka yang tidak iklas seperti mana yang di tonjolkan semasa PRU 13.

Saya tetap tidak akan percaya terhadap kebolehan mereka kerana mereka mempunyai nilai hati budi yang sememang jenis low class atau rendah. Sikap mereka tidak professional. Dan sebenarnya mereka bergantung hidup dengan syarikat Melayu seperti syarikat syarikat yang selalu di dikriminasikan oleh mereka sendiri.

Dunia sudah berubah dan sudah sampai ke tangan orang orang Melayu untuk terus maju. Ayuh bangkit kawan kawan.

PS: Lihatlah, sebuah syarikat Cina yang besar membayar hutang RM 3 juta sahaja dengan bayaran cek di dapati cek nya adalah cek tendang. Apa baik nya syarikat China ini, dan ini contoh yang baik di lihat dimana syarikat China juga merupakan syarikat low class.

Perasaan sahaja mereka itu high class.

Mereka hanya suka memberi gambaran baik keatas sikap kaum mereka, dan sebenarnya sikap kaum mereka adalah sikap low class dan tidak ada standard yang boleh di terima ramai.

Kenapa Kerajaan Pas suka mati dari membangun dan hidup?.

Ya. Tiap hari bercakap tentang mati. Ceramah, mati. Buat kerja, mati. Hidup selepas mati itu seronok. Macam dia itu sudah mati dan kembali hidup dan menjadi Adun.

Tetapi dia yang hidup, kita mati akal. Dia pakai kereta mewah kita pakai kereta tidak mewah. Tercunggak cunggak bayar ansuran.

Mereka berceramah pasal mati, dia hidup dengan imbuhan wang, kita mati akal dan mati katak cari wang.

Pasar Tok Guru, jadi Pasar Tok Garu. Hendak masuk pun tidak muat badan, apa lagi barang barang jualan. Kita di matikan. Dia hidup dapat
wang dari kerajaan.

Pasar Khadijah uzur semacam Khadijah jadi tua dan monopos. Kesian. Mana ada perancangan, tiap hari beri ceramah jangan lawan kerajaan Islam Kelantan nanti Islam hancur dan mati di Kelantan.

Kerajaan tidak pernah mati. Pemimpin jatuh dan diganti dan mereka akan mati jika jatuh. Uthmaniah, mati. Diganti baru. Islam tetap ada disitu. Bukan Pas jaga Islam, Allah jaga.

Kita buang lah orang selalu cakap tentang mati, sebab kita hendak hidup pula. 22 tahun suruh kita mati, tetapi dia bertambah kaya dan masih hidup. Kenapa dia tidak mati dulu dari suruh minta kita semua mati? Cakap tidak serupa bikin. Anda semua tunjuk teladan baik lah, awak semua mati lah dulu, kita hendak hidup pula. Ok?.

How recent budget helps lower house prices?

Recent budget as promised before tabling was to keep home prices to an affordable level however as it turned out little had been made to keep the prices from escalating in the short-term.

On the supply side the government has announced a budget of RM1.6 billion for construction of affordable homes by three agencies, PRIMA, SPNB and Jabatan Perumahan Negara, of which RM500 million for PRIMA to build 80,000 homes in Shah Alam, KL, JB, Seremban, and Kuantan.

Malaysia First Home scheme entitlement increased from RM3,000 to RM5,000 income bracket and an increase to 15% RPGT for sale of home within the first two years after purchase and 10% after 2-5 years. No RPGT after 5 years.

Innovative creation of excess demand in the local market for housing development of cheaper homes prompted when the government first announced the affordable housing scheme last year, which saw a few big developers such as MK Land gearing up in the supply of RM200,000 to RM300,000 affordable home schemes across the nation. I expect more home developers will be joining the rank to supply these affordable homes in time to come taking advantage of the excess demand in the local home property market.

In short-term, as supply of  the affordable homes remains small that keeps home prices buoyant and active. It is unlikely therefore home prices in the local market to drop favorably for middle-income group in taking the advantage of the recent budget  in buying suitable homes for family living.

My prediction is that in the next two years average home price of double storey homes will be in the region of RM400,000 to RM450,000 per unit in Klang Valley, RM300,000 in JB and RM550,000 per unit in Penang as compared to RM 550,000 – 660,000, RM390,000 to RM400,000 and RM680,000 the regions, respectively.

Kim Jong-un, kawin Hyon Song-wol penyanyi kumpulan Bochonbo Electronic Music Band.

Bapa dia tidak benarkan dia kawin dengan penyanyi pop atau cinadoll K-pop.

“Engkau jangan ikut orang, bab cari bini, jangan dok ambil penyanyi pop, atau cinadoll K-Pop. Nanti nanya nanti, tidak pasal ada gambar dalam jamban” begitulah kira kiranya apa yang bapa dia pesan sebelum mati. Dia marah marah anaknya hendak kawin penyanyi Bochonbo EMB, Hyon Song-wol dan terus hantar dia ke Switzerland.

Selepas bapa dia mati, dia diam diam khawin dengan kekasih dihati, Hyon Song-wol, bekas penyanyi band Bochonbo Electronic Music Band. Bab kawin mawin ni mana boleh ikut kehendak bapa. Bukan bapa yang hendak tidur dengan bini dia. Biar lah dia pilih kekasih dihati dia, bukan. Lagi pun mereka masih muda trang tang tang. Bukan gitu. Dah tua sikit, baru tahu macam mana rasa nya kawin.

Jikalau pula keadaan duduk berjauhan, macamana ya, boleh ke pakai mereka yang duduk dekat dekat, yang berkerja dengan kita ke. Kan power tu. Sebagai contoh, duduk Johor ke, Melaka ke, kan jauh hendak pergi ke Kedah, atau Penang, atau Perlis kan. Sure boleh nya jikalau ada minum tongkat ali power root. Yang power power lah, yang ada power, sure boleh.

Ramai anak dara nanggis ho pada masa bapa dia mati. Ingat kesian juga dekat dia orang ni. Aku dok ingat, gadis yang keluar air mata banyak sekali dapat kawin dengan dia. Rupanya bukan. Kan kesian, penat keluar air mata masa nanggis.

Ingat le pesanan bapa. Tetapi jikalau bapa pun macam itu, macam mana ya, mesti “bapa borek anak rintik”.(Note: Jangan silap eja ya, ejaan betul adalah borek).

Tetapi mereka berdua ini ok saja, tidak ada general yang membantah.

Tak tahu lah.

Berani menegakan kebenaran – ke kawasan musuh PJS 1.

Program anjuran Belia 4B, Petaling mengundang Zulkifli Nordin untuk berceramah dan telah di gertak pihak lawan dengan cara tidak bertemaddun.

Sebelum bercerita, saya ingin mengucapkan salam bahagia kepada penduduk Pangsapuri Blok-M, Taman Petaling Perdana, PJS1. Terutama kepada gangster berpakaian seperti penganut Islam PAS telah mencabar secara biadab terhadap Zulkifli dan pengurusi majlis ceramah pada malam itu.

Kawasan PJS 1 diwakili oleh PKR, Hanizar Talhar. Tidak pernah dengar apa dia buat untuk rakyat di kawasan ini.

Sebelum ini kawasan ini adalah sebuah kawasan setinggan yang terbesar Selatan Petaling Jaya. Di dalam pemerintahan BN, banyak tanah-tanah setinggan ini di bangunkan dengan rumah pangsa.

Dengan ada nya Lebuhraya Pantai, kawasan ini telah membangun dengan pembangunan baru termasuk rumah-rumah apartment separa mewah, kedai-kedai dan lain lain pembangunan untuk kepentingan penduduk.

Ianya juga di sambung secara strategik ke Subang Jaya dan Sunway, di mana terdapat pejabat dan pusat membeli belah bagi memberi peluang kepada penduduk tempatan ini mendapat pekerjaan di bandar-bandar tersebut.

Subang Jaya pula di wakili oleh DAP dan manakala Seri Setia pula di wakili oleh PKR.

Ramai penduduk di sini merupakan penduduk bertaraf miskin dan terdiri dari kaum India dan Melayu. Juga kawasan ini menarik ramai kaum pendatang haram mendiami kerana sewa murah. Corak kehidupan penduduk di sini mengambarkan satu kehidupan yang tertekan dengan berbagai isu masaalah sosial, termasuk isu jalan raya sempit, kecurian, pelacuran, perjudian, rampasan tanah oleh pemaju, ruang yang sempit yang menyempitkan fikiran, dan lain-lain lagi. Ini kerana terdapat perbezaan ketara di dalam corak kehidupan di sini dengan lain-lain penempatan atau bandar yang berdekatan seperti Subang Jaya.

Dari lagak mereka yang menyerbu Zulkifli semasa ceramah tersebut adalah perlakuan seorang penduduk yang telah tertekan dengan kekecewaan dari masaalah sosial yang di hadapi beliau dalam kawasan slum bandar. Ramai di antara mereka  adalah dari kumpulan yang tidak mempunyai pelajaran tinggi dan pekerjaan bertaraf rendah. Perkara ini sangat berbeza dengan penduduk Cina dan Melayu di Subang Jaya yang rata-rata hidup di dalam kemewahan. Ramai di antara mereka juga tidak tahu menulis dan membaca dengan fasih.

Manakala wakil rakyat mereka pula tidak pernah di lihat menyuarakan atau menyempurnakan kerenah mereka kepada pihak tertinggi kerajaan dan keadaan ini amat berbeza semasa BN memerintah. Di mana semasa itu kesemua kawasan slum di bangunkan dengan skim pemindahan setinggan yang berjaya membangunkan penempatan mampu milik untuk rakyat termiskin.

Siapa mampu menyediakan penempatan yang berjaya?.

Bersih dari jenayah sosial seperti ragut, pergaduhan kaum, kegiatan pelacuran, perjudian, tekanan dari penjenayah agama, dan lain lain lagi dan sudah tentu nya menjadi kerumitan besar kepada parti PKR yang tidak berpengalaman dalam soal ini sehingga suara mereka terus sunyi sepi tanpa bunyi.

Tindakan Zulkifi Nordin adalah satu keberanian menjual semangat bekas setinggan untuk berdaya maju dari terus di tipu oleh PKR.

Syabas Zulkifi, berani untuk menolong orang miskin seperti kumpulan ini.

PS. Cara baik hendak tolong orang macam gangster tu adalah dengan ikut cara Nik Aziz, iaitu main buat tipu bodoh, sembahyang dalam lift Blok M.


Politik dalam rumah pangsa – Malaysia style

The interior of a loft condominium at 400 Sout...

Image via Wikipedia

Suka atau tidak, dengan kepadatan penduduk bertambah dari 2 juta kepada hampir 5 juta, Bandaraya kita terpaksa menambah ruang duduk dari mendatar kepada melanggit.

Dan dengan kemudahan sistem pengangkutan, ruang duduk diatas bangunan tinggi semakin menjadi pilihan kepada ramai tidak kira miskin atau kaya, bertujuan meletakkan diri masing masing berdekatan dengan tempat kerja di pusat bandaraya.

Maka terdapat beribu ribu buah pangsapuri dan condominium yang menjadi tempat tinggal semua kaum di bandaraya.

Oleh kerana kebiasan kita orang timur, corak kehidupan kita sama sahaja walau dimana sekali pun kita duduk, di kawasan perumahan yang mendatar atau dikawasan perumahan yang melanggit.

Untuk mengenal budaya sesuatu tempat dikawasan perumahan agak senang sedikit, tetapi untuk mengenal budaya hidup di pangsapuri atau condominium itu agak sulit. Beribu apartment, condominium, atau flat bererti beribu budaya kehidupan.

Untuk menyenang kerja mengenal budaya kehidupan mereka ini kita harus lihat siapa kah majoriti mereka ini. Sesuatu tempat condominium yang diduduki oleh kaum Melayu, maka corak kehidupan mereka adalah corak kehidupan Melayu.

Mesti ada masjid, mesti ada house rules yang melarang itu dan ini, dan house rule mereka ini selalunya berdekatan sangat dengan corak dan nilai kehidupan orang Melayu. Apa dia nilai itu? senang cerita nilai itu ialah suka jaga tepi kain orang.  Semua benda menjadi bahan cerita di kawasan perumahan itu, dari kisah perempuan sehingga kisah apa apa sahaja yang tidak berfaedah tentang jiran tetangga.

Jikalau dipenuhi oleh kaum Cina, maka kawasan perumahan apartment atau condominium itu lebih tenteram dari kacau bilau kerenah menjaga tepi kain orang, tempat lebih bersih dan terjaga dengan sekuriti yang baik.

Jikalau dipenuhi dengan kaum India pula corak budaya kehidupan lebih kepada riang gembira dengan suara didengari dengan lantang dimana mana sahaja dan didalam setiap masa. Jikalau didiami oleh kaum Bangla atau lain lain bangsa corak kehidupan pun berbeza dengan kemeriahan duduk duduk bersimbang bercanggung disemua tempat lapang dengan kumpulan kaum mereka tanpa had.

Jadi, sekiranya anda inginkan corak budaya kehidupan yang berbeza beza itu pilihlah dimana sahaja dan lihat siapa kah yang menjadi majoriti disitu.

Saya rasa saya sudah bosan menjadi bahan cerita dari mulut mulut umat dari komuniti yang suka menjaga hal ehwal orang lain. Tiada faedah besar dengan menjaga tepi kain orang. Dan mereka selalu sangat suka bercerita tentang betina. Ada betina ada JAIS. Dan bila masa membayar maintenance charge bukan main seksa sampai kena potong api. Dan itu lah dia manusia yang suka benda lain tetapi malas untuk mengambil responsibiliti didalam membayar maintenance fees.

Kita kena faham politik ini supaya senang pilih tempat duduk. Bukan apa, itu saja, bro. Gua pilih ditempat majoriti Cina, kerana bersih. He he he.

Same problem but different routes

The urbanites Malay and Chinese surely face a same or a similar living and economic problem, whatever races living in any big city of the world.

As space is becoming smaller, competition for the live hood in the congested area demands greater attention now than it has been over the past years.

And so does the political mindset of each group.

Although each group differs greatly in its anticipation for change, the root to the problem does not drift that far.

A major problem faces the urban Chinese here is education. Whilst all members of their society prefer own language as medium of instruction getting job in the globalised markets such in Kuala Lumpur either requires the knowledge of English or Bahasa Melayu for job in the government services.

More than three quarter urban Chinese who attend Chinese schools do not have sufficient knowledge of Bahasa Kebangsaan or English that places them into a list of jobless person in the city. Those who achieve higher or university learning prefer to work overseas due to insufficient knowledge in Bahasa Kebangsaan. To earn a living most of these poor urban Chinese either work in Chinese establishments or enter into small business. They live in derelict flats and commune to work by public transport.

In the end, in supporting the end meet many involve in illegal trades selling copyrighted dvds, prostitutions, drug abuses, or involve in gangster related activities.

The sorry state of living condition and style of some urban young Chinese known to exist in years without special treatment from MCA, the party in BN that is supposing helping the poor electorates. Moreover, MCA too is propounding the interest of Chinese supremacy in Chinese education, which allows little or no sense toward proficiency of the local Bahasa Kebangsaan that further divides the youth from the main national stream.

As the Chinese establishments and businesses are, globalised once successful family owned businesses are beginning to adapt to the need of the international market. Players in the industry then begin to employ more professionals from elsewhere that leaves local urban young Chinese with a lesser hope to obtain new employment and upgrading living condition.

The young Malay poor too are subjective to the same syndrome. Whilst less pressure for job in the government services as they could mingle well on the work ethic among the group of Malays in the offices, the high cost of living in the city is destructing their living progress as much as the young Chinese experience.

Many young Malays who live in the city are graduates from universities or colleges, which bring them into government offices or employment, and little, are employed in the Chinese establishments.

This segregation by the nature of choice in early education really works well in the separation of each group’s inspiration and political mindset. The Malay is more for the government related services and the Chinese for other than government related services. Thus, the mindset for anti establishment exists in the society that has less relation with the government. In addition, it is not the fault of the Malay society at all.

Ahmad #eekaawordpresscom

Go here and search for the name of the politicians.

GOOGLE IT.

Sinbab #eekaawordpresscom

Casualities of War – Melayu dan MRSM

MRSM Beseri batch 10 - boys

Image by emrank via Flickr

Bila Rozita Che Wan melawan arus diatas sifat kebenaran, beliau dikecam oleh bangsa dia sendiri, terutama guru sekolah dimana anak beliau berlajar. MRSM.

MRSM adalah hasil dari pemikiran orang orang tua kita dahulu kala untuk memberi peluang kepada mereka yang miskin menghantar anak anak mereka berlajar berkumpulan diasrama penuh dibawah program yang di biayai oleh kerajaan memandangkan persekitaran masyarakat Melayu yang daif dan miskin tidak mampu memberi persekitaran yang sesuai kepada anak-anak mereka menjadi pelajar cemerlang. Begitu lah harapan bangsa Melayu didalam kerajaan yang di pelopori oleh UMNO, dan ini amat sesuai dengan fakta perlembagaan dimana Melayu adalah teras bangsa Malaysia.

Dan itu lah yang terjadi. Ramai diantara mereka yang berlajar di MRSM menjadi pelajar terbaik.

Halangan yang di lalui oleh mereka ini bukan sahaja di MRSM. Halangan seterusnya adalah diluar kampus. Hanya kerajaan yang mengambil mereka sebagai pekerja. Yang lebihnya berada di sektor swasta Melayu. Dan ada yang membuka kedai sendiri. Alah hai, produk atau services mereka juga hanya untuk kaum Melayu. Bangsa Cina di Malaysia sedikit pun tidak hingin. Begitu teruknya pukulan kaum Cina keatas anak-anak Melayu yang di “produce” oleh Kerajaan dan dianggap sebagai satu bangsa “bangsat”. Jikalau diterima, mereka hanya lah menjadi pengantara diantara kaum Melayu di dalam kerajaan dan mereka yang berada di lain-lain sektor untuk kaum Cina.

Bila hal buli dan membuli itu kedengaran di MRSM Kuantan, saya ingin menyatakan pengalaman saya. Perkara buli membuli ini sudah menjadi darah daging Melayu. Kerana, mereka ini terdiri dari orang miskin. Orang miskin berhak dibuli. Sebab orang miskin dibuli pun apa mereka hendak buat. Orang miskin ini berhak dibuli sekeras-kerasnya. Itu tanggapan kebanyakan Melayu di MRSM. Ini berlaku dari zaman dulu sampai lah sekarang. Itu sebab bila Cina membuli Melayu, “no hal”. Tiada siapa akan ambil peduli.Tengok sistem panel yang dibuat oleh kaum Cina, “No Cina No Way and No Chance”. Melayu sahaja yang berlembut beri kerja kepada orang Cina. Melayu memang bangsa bangsat. Itu tanggapan mereka. Dan itu tanggapan kaum pendidik di MRSM. Melayu boleh menjadi “driver”. Driver Cina adalah driver teksi.

Memang banyak kes yang tidak diluahkan dari MRSM. Kerana nya, Melayu tidak berduit. Bising nanti pelajar kena buang. Sedangkan “physical dan mental harassments” keatas kaum Melayu di MRSM telah berlaku semenjak dahulu kala. Guru boleh bertindak menuduh murid sebagai perokok dan atau penghisap dadah, tanpa bukti, untuk memalukan mereka di depan pelajar lain. Harrasment bersangkutan “sex” juga kedengaran. Guru boleh bertindak ganas keatas murid-murid dengan memukul sesuka hati, supaya mereka dihurmati dan kata-kata mereka di ikuti. Begitu lah Melayu satu kaum lemah, suka membuli kaum mereka sendiri. Diatas sifat kelemahan mereka sendiri samaada dari dalam hati dan sifat luaran. Boleh disimpulkan sebagai cara “Hitler” mengajar anak kaum mereka sendiri, itu kah sebabnya LGE menuduh kita ikut cara Hitler?.  Jangan harus kita bagi peluang orang kata begitu, dan ubah cara kita, jangan kuat menindas orang miskin.

Itu lah cara kaum Melayu melatih kaum mereka. “Humiliating dan humiliated, harassing dan harassed”. Kerana selepas mereka keluar MRSM, mereka di “humiliated” oleh kaum Cina dan mereka boleh hidup supaya tidak melawan.

Jikalau kita mahu menjadi satu bangsa yang kuat, seperti bangsa Amerika, ini adalah satu cara yang salah. Kita harus melawan keburukan dan kejahatan. Memukul anak murid yang berumur dari 10 hingga 15 tahun itu satu jenayah besar dan tidak harus di restui oleh pengetua walaupun demi mencapai keputusan baik. Buruk peranggai tetap satu keburukan. Keputusan baik adalah kerana anak murid yang baik, bukan dari pengalaman guru yang amat jahat. Perkara “harassment” dan “humiliating” anak murid yang tidak berdosa, satu kerja yang di kelaskan sebagai dosa besar. Kepada bangsa dan agama.  Dan ini akan merosak minda mereka. Merosak kemampuan mereka berfikir secara logik, kritikal dan “lateral”.

Saya amat teruja cara Rosita mengambil tindakan keatas MRSM itu kerana tanpa beliau, semua mereka yang kena dera ini adalah the “casualities of war” dalam senyap yang berlaku selama ini didalam kita mengejar pelajaran anak-anak kita yang akhirnya tiada siapa mahu kecuali sektor kerajaan.

"Dogs get better respect than us, the Malays, why? "

Ingat-ingat lah bangsa Melayu. Jangan terikut ikut chauvinist diluar sana. Ajar mereka kebaikan bukan keburukan. Buruk datang dari diri anda, baik itu datang dari hati yang bersih. Murid murid adalah anak bangsa kamu yang amat bersih dan naif.

Bagi saya, MRSM sudah menjadi institusi yang semakin laput, ketinggalan zaman didalam segi “cara mendidik”. Ini kerana ramai bekas pelajar telah tercicir, diluar dan didalam sistem perkerjaan di Malaysia.

Eekaa # eekaawordpresscom

Dah tua lah hang DAP, boleh ke jaga kami????

Macam sihat sangat engkau DAP, hendak bela anak kita, aduh sudahlah.

Mat Ell #eekaawordpresscom

Hey DAP aku tahu mana hang dok tengah tengok!

Tang tu jugak ler hang hendak ketok Kucing DAP.

Mat Ell #eekaawordpresscom

Chimp pun tau apa DAP buat pada kucing!!!

"DAP sungguh baik, tak rasuah, mana ada pegang-pegang bro" kata Ketua Chimp yang ditanya semasa temasha air di Kucing.

Pura pura baik lah konon, komer semua serupa!!!!.

Mat Ell #eekaawordpresscom

Hey DAP, apa hendak dibuat di Kucing?

Hey DAP, aku hendak LRT, aku hendak stesen Puduraya, aku hendak Sekolah dan Universiti Cina, aku hendak bangunan tertinggi di dunia, aku hendak seekor anjing betina, yang cun punya, tak hendak jenis macam mama-mama tuh, apa lagi heh, jap ya aku bagi tau kau karang, aku hello hello jap lagi ok!!!!.

Mat Ell #eekaawordpresscom

Nasionalisme Melayu konsep lama telah berkubur.

NYC - Bronx - Bronx Zoo: Jungle World - Crocod...

Image by wallyg via Flickr

Nasionalisme Melayu konsep lama telah berkubur.

Melayu miskin mengharapkan pemimpin Melayu merubah kehidupan mereka dari miskin kepada berada, tertipu dengan budaya nasionalisme palsu.

Melayu PKR telah menipu sebelingan besar penduduk Melayu miskin. Melayu PAS telah menipu sebilangan besar Melayu miskin supaya mengikut mereka dengan agama Islam supaya berjaya hidup sebagai manusia miskin di Tanah Melayu. Melayu UMNO menipu sebahagian besar Melayu miskin supaya membenarkan mereka berganding dengan Cina dan India memperolehi harta supaya Melayu miskin kaya raya.

Semuanya ini mebunuh Melayu miskin dengan satu penipuan besar dan sitiuasi ini telah digunakan oleh Cina dan India melanyak Melayu miskin supaya menjadi papa kedana di dunia mereka.

Melayu boleh jadi apa yang mereka mahu. Mereka boleh menjadi pemberontak Libya. Mereka boleh jadi para pengikut setia Gaddafi. Mereka boleh jadi mafia. Mereka boleh jadi apa sahaja mereka mahu dinegara mereka. Siapa mahu peduli?

Mereka boleh jadi orang Amerika. Mereka boleh jadi orang Yahudi. Mereka boleh jadi apa sahaja tanpa sesiapa menjadi ketua mereka. Mereka boleh menjadi perompak. Mereka boleh jadi pembunuh. Mereka boleh jadi apa sahaja mereka mahu. Kenapa tidak boleh?

Kerana nasionalisme yang ditunjukkan oleh ketua kita yang dahulu kala adalah nasionalisme Hang Tuah. Kerana kita disempitkan oleh agama. Kerana kita tidak faham apa kah tujuan hidup bermasyarakat. Kita dibangunkan dengan nasionalisme lemah, korup dan tidak konsisten.

Bangun orang Melayu. Jadi apa yang kamu mahu. Ubah. Jadi apa SAHAJA yang kamu mahu di dunia ini. Apa sahaja, kenapa tidak? Dunia ini bebas. Tetapi, JANGAN MENJADI PENDERHAKA MELAYU.

Mat Ell #eekaawordpresscom.