Merdeka hasil dari kejituan budaya Melayu

Malaysia merdeka tanpa berperang dan membunuh. Dan kejituan budaya umat Melayu dan para pemimpin di zaman itu membawa kemerdekaan kepada sebuah negara berbilang kaum hari ini.

Sikap berdendam rasa membawa keruntuhan sebuah masyarakat walaupun kaya dengan budaya lama di Mesir.

Perasaan mendendam rasa yang lama tanpa segera di heningkan mengakibatkan sebuah masyarakat yang terkenal di dunia membunuh umat Coptic Christian di Mesir.

58 gereja di bakar dan di runtuhkan. Ramai pengikut Christian melarikan diri kenegara lain dari tindakan gusar masyarakat di Mesir dari di bunuh.

Dan lihat. Surau di Sedili di rubuhkan oleh pemilik sendiri. Apa akan jadi sekiranya rumah ibadat Buddha di Malaysia di bakar kerana dendam dari mereka yang berfahaman facist seperti masyarakat Mesir?

Pemimpin Melayu yang mengamal budaya Melayu faham isu ini. Para pemimpin liberal Melayu sudah di tenggelami banjir budaya, karam di lautan api yang tidak bertepi sedikit pun tidak mengerti bahana perasaan dendam kesumat yang jahat jahat.

MPAJA berdendam kesumat membunuh kaum kaum Melayu setelah Jepun menyerah diri, sedangkan mereka berperang dengan orang orang Jepun atas dasar perang (China Jepun).

Dong Zong berdendam kesumat kepada kaum Melayu dengan dasar kecinaan mereka sedangkan mereka berada di dalam negara Melayu.

DAP berdendam kesumat dengan orang orang Melayu dengan memaksa Majlis Perbandaran mengharamkan tayangan Tanda Putra, sebuah filem memaparkan kisah kisah politik sekitar tahun 1969.

Bagaimana budaya Melayu yang akan dilaksanakan?

Dalam kisah surau kontroversi, di beritahu kepada masyarakat bukan Islam bahawa perbuatan itu adalah satu perbuatan salah.

Perasaan dendam kesumat Melayu facist di padamkan. Jikalau tidak akan banyak tokong China Buddha akan di hancurkan semasa yang mendatang.

Mereka telah merubuhkan surau, bukan rumah ibadat sebuah tokong Buddha, sebagai jalan yang terbaik menyelesaikan perasan dendam kesumat. Mereka sanggup hilangkan kepunyaan kaum mereka dari membenarkan kerusakan teruk keatas kaum yang lain.

Apa lagi China mau?

Sedarlah, kongsi kuasa dari kaum Melayu adalah satu sifat kebaikan hati naluri Melayu, dan tidak berkongsi kuasa pula adalah sifat kepahlawanan mereka.

Cuba lah memerdekakan minda anda wahai kaum Cina DAP!.

Undi keluarkan Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng dari DAP. Nyata mereka mempunyai dendam kesumat ala MPAJA. Dan merdeka kan diri anda wahai kaum China.

Yusuf ECW.

3 thoughts on “Merdeka hasil dari kejituan budaya Melayu

  1. Tuan, benarlah bagai dikata, melayu amatlah baik orgnye sehingga milik sendiri pun di serahkan. almarhum usman awang dah nukilkan dlm sajaknya, melayu.namun, apapun konsesi yg diberikan oleh melayu, bukan melayu tetap tidak menghargainya. apa yg tuan gambarkan sebagai bumi melayu tidak terpikir pun oleh bkn melayu. konsepsi mereka malaysia adalah sebuah negara samarata, samarasa dan tidak lebih tidak kurang. konsep kontrak sosial dan kongsikuasa yg menjadi asas kerjasama di antara para pengasas negara malaysia moden ini (berbanding tanah melayu dulukala) tidak samasekali diambilkira. dengan pemikiran materialistik yg mengagungkan kuasa wangringgit semata-mata, mereka melayan harapan untuk mencorakkan halatauju dan dasar-dasar negara pada kesempatan yg terdekat!

  2. Tuan,
    saya faham maksud posting tuan dan saya amat setuju. namun, marilah kita hargai & peringati juga pengorbaban besar pejuang2 kemerdekaan sejak dulukala. mereka berperang berkorban jiwaraga menentang penjajah yg menindas umat melayu dgn zalim. marilah kita suburkan ingatan anakcucu kita kpd pahlawan2 melayu sejak zaman kerajaan melayu melaka yg dimusnahkan oleh portugis, kpd pahlawan2 selepas itu seperti lima pahlawan bugis bersaudara anak2 daeng rilaka, raja haji fisabilillah, dato dolsaid, tok gajah, dato bahaman, hj abdul rahman limbong, maharajala lela dan dato sagor, tengku kudin dan ramai lagi. sejarah mereka amat berguna krn sebenarnya banyak persamaan dgn apa yg kita lalui sekarang!

  3. tuan, pada tahun 1509, diogo lopez de sequeira tiba di pelabuhan melaka. dua tahun kemudian, kota melaka dimusnahkan oleh alfonso de albuquerque dan robohlah kerajaan melayu melaka selama-lamanya. tahun 2013, amerika syarikat mengusulkan urustadbir dagang tppa. kita tahu kedua2nya berniat utk mendominasi pasaran kita. apakah sejarah bakal berulang?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s