Diantara tok kong, patung dan maksiat, tarikan ke I City Shah Alam, bandaraya Melayu pertama di bawah Tun Abdul Razak

patung

Semua orang tahu bahawa bangsa Cina palat sua ini menduduki hampir kesemua kawasan bandar bandar penting di Malaysia.

Dengan tertubuhnya PKNS semasa pimpinan allahyarham Tun Abdul Razak, usaha orang orang Melayu membina bandar mereka di merata tempat terutama di Selangor, sebuah negeri yang terkaya kerana penghijrahan kaum Melayu berotak tinggi dan terror merror dari seluruh negara ke negeri itu, bergiat maju.

Dan antara bandar utama yang di bina untuk orang Melayu oleh Allahyarham Tun Abdul Razak ialah Shah Alam. Dan bandaraya ini di naik taraf kepada bandaraya atau ibu negeri Selangor, telah berkembang maju sebagai tapak permulaan orang orang Melayu menimpa sejarah menjadi tuan sebuah bandaraya yang hampir 90% penduduk nya kaum Melayu.

Syabas. Untuk semasa itu. Sekarang lain pula cerita nya.

Itu permulaan dengki kesumat bangsa Cina palat sua ini, dari tahun 1963 dimana sauadara V Antolic, seorang pakar perancang bandar terkemuka zaman itu membina bandaraya Shah Alam bermula dengan tertubuh nya pusat pengajian tinggi kaum Melayu di UiTM, telah menukar rubah Sungai Renggam, kawasan paya dan kebun kelapa sawit, kepada sebuah bandaraya Melayu dan apa yang ada pada hari ini.

Bandaraya seluas 112.1 batu persegi (290.3 km2) mempunyai segala perasarana termasuk kilang kilang untuk industri yang diceburi oleh semua kaum, terutama kaum Melayu menjadi kemegahan penduduk setempat.

Disini, kita lihat pengkongsian perniagaan yang nyata dan telus, di bandingkan dengan perkongsian berat sebelah hampir di semua bandar bandar lain yang di penuhi oleh bangsa Cina laknatullah.

Keadaan pasaran hartanah di kawasan ini sudah tentu amat stabil tanpa ada perubahan drastik keatas harga pasaran kerana tidak ada penipuan didalam urusan jual beli hartanah di kawasan itu semenjak Desimber 1978 apabila Majlis Bandaraya Shah Alam di tubuhkan dan di kuasai sepenuhnya oleh orang orang Melayu.

Malang nya semenjak 2011, bandaraya ini di ubah kepada sebuah bandaraya yang akan mempamirkan kerusakan ahlak kaum Cina palat sua keatas orang orang Melayu.

Hanya dengan keluasan 72 ekar, Sumurwang telah menterbalikan keunikan kaum Melayu dengan membina pusat pusat komersial menyaingi kawasan luas komersial Shah Alam.

Dan dengan hanya 20% kawasan ini yang telah dibina, telah membawa Shah Alam kepada bandar maksiat, dengan memperagakan patung patung lilin sebagai tempat tarikan melawat,kunjungan anak anak dara Melayu untuk berasmara di bawah lampu lampu neon, bermain didalam kawasan sejuk bersalji, dan memperkayakan budaya joget joget disco, dan ini semua bukan budaya Melayu tetapi adalah budaya syaitan dan iblis bertonggakkan patung dan tok kong yang hanya bermotifkan kepada menaikan nilai pasaran hartanah di kawasan 72 ekar I City yang di punyai oleh semua pemikir Cinabeng untuk memastikan keuntungan dari sebuah bandaraya Melayu jatuh kembali kepada kaum Cinabeng laknatullah.

Mereka gunakan kelemahan kaum Melayu untuk menaikkan harga hartanah mereka. Dan ini di persetujui olek kerajaan, majlis bandaraya dan lain lain mereka yang berkuasa yang mempunyai hati yang kecil.Semua Melayu setuju untuk menjatuhkan maruah penubuhan bandar raya Shah Alam yang telah di usahakan oleh Allahyarham Tun Abdul Razak untuk kaum Melayu yang dia sayangi.

Maka terserlah lah dalam bandar ini kawasan kawasan pendudukan baru yang dipenuhi oleh Cina palat sua di kawasan dulu nya orang orang Melayu seperti di Setia Alam dan sebagai nya.

Begitu mudah Melayu di loloskan dari dasar membangunkan bandar untuk Melayu oleh kaum bangsa Cina palat sua ini, semenjak sekarang.

Dan disini lah kita harus sedarkan Melayu kenapa lah mereka mudah lupa?.

Dan kaum Melayu akan pergi menyembah patung patung lilin dengan gembira, tanpa sedar bahawa kesukaan itu menjadi satu amalan jahat syaitan, dan menaikan harga pasaran hartanah kerana demand semakin naik kerana kesukaan mereka. Dan mereka sekali lagi akan tersisih di dalam bandar yang di bina oleh orang orang Melayu untuk mereka kerana kenaikan harga pasaran semasa yang mendadak kerana tipu muslihat Cina palat sua keatas mereka tanpa sedar.

Sedarlah.

Jikalau bandar kecil Tanjung Tualang Melayu tidak mampu ambil alih, bagaimana Cina boleh berjaya menipu Melayu mengambil alih bandaraya besar seperti Shah Alam?.

Itu sebabnya, Sultan Brunai tidak berkenan memberi kerakyatan kepada bangsa Cina di Brunai.

Dan sejahat jahat manusia ialah apabila berkelakuan baik hanya di depan tetapi jahat sejahat jahatnya di belakang manusia lain.

Dan ubahlah lah selagi ada nyawa.

PS: Star pro DAP asyik mempromotekan I City, kerana mereka nak tunjuk Cina boleh merogol bandaraya Melayu sesuka hati.

1 thought on “Diantara tok kong, patung dan maksiat, tarikan ke I City Shah Alam, bandaraya Melayu pertama di bawah Tun Abdul Razak

  1. I City ni diasaskan oleh adik angkat khalid berahim masa dia di pnb lg. Apa nak heran, abg x de duit, adik kasi la.. Tp realitinya icity tu dibangunkn oleh duit2 bangsa melayu bila pnb sanggup melabur terutama masa tokey icity ni buat barang2 letrik, yg tak lebih sekadar nak tarik duit asb/asb ke dlm temnolok masing2. Inilah pahsla kalid berahim..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s