Lee Kuan Yew – “kerajaan benggong” jikalau melabur di Malaysia.

Lee Kuan Yew berpendapat para pemimpin Singapura harus meneliti pelaburan yang hendak di lakukan di Malaysia, terutama di Iskandar Johor, kerana ianya berisiko tinggi, dan kekayaan yang di bina beliau di Singapura akan lenyap dalam tempuh 100 tahun dengan pelaburan yang tidak memberi menafaat kepada Singapura.

“Dengan melabur di bumi Malaysia, segalanya akan hilang dengan satu tanda tangan sahaja”.

Saya berpendapat, Lee Kuan Yew 90 tahun bulan depan, yang masih hidup tetapi sudah lemah, merasa kecewa apabila Lm Kit Siang tidak terpilih sebagai DPM selepas PRU 13. Sebelum ini, anak beliau PM Lee Hsieng Loong, bersama PM Najib telah bersama menarik pelabur Singapura ke Iskandar.

Perubahan mentaliti Lee Kuan Yew, mungkn juga para pemimpin Singapura, berkait rapat dengan kegagalan politik DAP dan keruncingan mendalam antara kaum Cina dan Melayu yang sedang melanda rakyat Malaysia.

Lim Kuan Yew tidak lagi rasional didalam mengolah kepentingan kawasan pembangunan berdekatan dengan negara mereka, apablla kawasan tersebut berada didalam sebuah negara asing, berbeza dengan kawasan pembangunan wilayah Shenzen di Hong Kong, yang telah memberi kesan ekonomi yang besar kepada Hong Kong. Ini kerana kedua dua kawasan di duduki oleh orang China.

Impak dari kesan pembangunan di Iskandar ke atas Singapura adalah terlalu besar bagi mereka melupakan pelaburan mereka di kawasan ini hanya dengan kerana pertimbangan kaum atau rasial.

Tanpa pelaburan dari Singapura, peluang yang lebih besar akan tertumpu kepada lain lain sovereign funds yang lain di dunia, asanya perlaburan yang memberi kompetatif keatas ekonomi Singapura yang bergantung tinggi keatas pakar dari luar yang tinggi kos pengurusan membolehkan Iskandar menandingi Singapura di rantau global.

Iskandar harus berganding bahu dengan Indonesia dan Selatan Thailand bagi mempebaharui kegiatan asas eknonomi yang lebih baik dari Singapura tertutama didalam ekonomi add value untuk pasaran global yang semakin membangun.

Tanpa Singapura, Malaysia akan lebih maju kerana masaalah perkauman tidak akan timbul lagi.

Beranikah kerajaan Melayu Malaysia menandingi Singapura ?. Tanpa MCA dan Gerakan di dalam kerajaan saya berpendapat kerajaan Melayu Malaysia akan mebuat perancangan demikian.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s