Betul kah Melayu tidak pandai berniaga? Akhbar Cina cakap. Bullshit lu

Pergi kemanamana di dunia ni, semua bangsa pandai berniaga.

Pergi India, kaum India berniaga, pergi Mesir, orang Mesir berniaga. Malahan pergi ke Zimbabwe, orang orang Zimbabwe berniaga.

Apabila pergi ke Malaysia, China palat sua ini yang berniaga dan cakap puji dia pandai berniaga. Bull lah you punya shit.

Kenapa? . Mereka bolot semua dari bawah kaki, pelir, perut, mulut hingga ke rambut.

70 tahun mereka dirikan gangster berniaga dalam persatuan. Sesiapa dari bangsa lain masuk berniaga di sabotaj dengan beberapa jenis sabotaj yang zalim.

Kerajaan perlu hentikan pembukaan bandar bandar baru kepada kaum Cina. Semua perniagaan di bandar baru harus di kendalikan oleh orang Melayu. Dan di haramkan Cina dari memasuki pasaran bandar bandar baru seperti mereka lakukan keatas kaum Melayu semenjak 70 tahun dahulu dengan sabotaj kita semua.

Tanpa China kita pun boleh berjaya.Seperti di Melaka sebelum Cina sengket datang merempat ke kawasan kita.

ps: Sekarang in Cina pulak minta rasuah. Lu tahu tak? Lu Cina minta rasuah sama peniaga Melayu. Lu ingat Melayu bodoh ke ?. Sekarang ini kompani korporate Cina terbesar di Malaysia tidak boleh bayar hutang berbelas million kepada syarikat Melayu konon nak bangkrap kan kompani Melayu. Selepas berjanji hampir 3 tahun kena saman boleh bayar pulak. Tak bangrap pun kedai orang Melayu, dan kompani dia masih kena order barang barang dgn orang Melayu. Harga sudah naik 100% kerana perangai Cina buruk.

Dahulu semasa aku bertugas di sebuah bank, aku di arah oleh boss aku untuk memulihkan berbelas belas koporasi Cina yang di usahan oleh Cina MCA.

Alang terkejut aku lihat perangai orang Cina berniaga terdiri ahli koperasi mereka ini. Selepas dapat wang enjoy lebih, rasuah lebih. Dalam seribu ahli, 900 kaki enjoy. Kalah orang Melayu. Dalam seribu Melayu 100 kaki enjoy.

Tidak suka jelas hutang, lari bila orang minta, last last aku lelong semua asset mereka dan kembalikan wang modal kepada koperasi itu supaya bergerak dengan ahli baru. Siapa kata aku tak tolong MCA. Tetapi Cina sememangnya kaum yang tak sedarkan diri.

3 thoughts on “Betul kah Melayu tidak pandai berniaga? Akhbar Cina cakap. Bullshit lu

  1. Apa yang mereka nak cakapkan sebenarnya adalah, melayu TAK PANDAI MENIPU DALAM BUSINESS macam mereka ni…dalam bab ni mereka lah pakar terulong…

  2. melayu hanya pandai berniaga jual ubat kuat, melabur dalam saham cepat kaya, MLM dsb.
    Yang bijak pandai akan buat seminar bagaimana nak jadi cepat kaya.
    Aku setuju melayu memang pandai berniaga. Sebagai contoh caya cuba korang pergi warung melayu dan bandingkan dgn warung mamak. Neskepi melayu manis taruh gula manakala neskefi mamak manis susu. Dengki punya pasal melayu akan kata mamak guna sihir

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s