Sejati,

Sejati. Ada lagu yang menghiburkan.

Dan sekarang dunia politik Malaysia di hiburkan dengan lagu lagu hiburan dan jenaka dari perkataan sejati.

Bila hati anda bukan sejati, separuh sayang Cina, separuh sayang India, suku sayang Melayu, maka bila yang separuh paruh tu minta, awak pun beri. Undang undang penting negara seperti ISA dan EO di mansuhkan.

Bila ramai kena tembak mati, diri ingin menjadi sejati. Mula fikir hendak buat undang undang baru. Itu dia bila kita tidak sejati, ambil yang baik, dari Cina, dari Melayu dan dari India. Campur jadi rojak mamak. Rojak mamak, mana sama rojak Johor. Rojak Perak. Tidak sama.

Bila Azlina hendak lawan Sharizat, isteri kepada Mat Kelantan NFC, sibuk dengan perkataan sejati. Perempuan sejati lawan perempuan tak sejati. Apa yang sejati ialah berkerja dengan hati penuh iklas dan perihatin masa depan kaum yang di pimpin. Ada kah begitu?.

Bila Maznah Omar, dog whisperer dari Bruntung Hill buat filem anjing berhari raya, mulanya kita ingat dia ini manusia sejati. Tetapi bila di siasat rupa nya bukan sejati.

Datuk Arif Sabri adalah sejati Melayu, tetapi tindak tanduk dia merupakan Melayu separuh sejati kerana tidak mungkin China DAP akan menolong Melayu walaupun dia masuk DAP.

Ini lah dia. Kita kena sejati. Tanpa sejati kita menjadi karut marut. Tidak keruan. tidak tahu yang mana satu yang baik dari China, India dan Melayu. Bila di campur semuanya dari bahan tidak sejati maka akan terjadi pontianak Gua Musang.

Jangan buat experimen mengenai perkataan sejati dengan benda bukan real. Sejati ada dalam diri kita semua.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s