Inikalilah adalah untuk kita, bukan DAP

meinkampf

Buka mata, semenjak DEB di lancarkan, segala perancangan untuk membangunkan bangsa Melayu didalam urusan perniagaan dan aktiviti komersial di dalam negara ini tidak tercapai. Dari anggaran agar kaum Melayu memegang syare 30% didalam kesemua aktiviti perniagaan tinggal sebagai satu kenangan mengusik jiwa.

Kita harus faham dasar sedemikian tidak akan tercapai walaupun di ulang kali dengan pengesahan itu dan ini oleh para pemerintah Melayu, akhirnya, percapaian yang ingin di perolehi untuk bangsa Melayu ketidak kesampaian.

Kita mesti faham pokok utama nya dengan pengkongsian kuasa antara Melayu dengan kaum China dan India di dalam urusan politik memerintah Semanjung Malaysia ialah bererti berkongsi menduduki negara ini, dan sebahagian besar wilayah di Semanjung Malaysia adalah wilayah wilayah atau kawasan kawasan negeri negeri Melayu.

Ini bermakna, kita berkongsi kuasa politik untuk memecahkan belah kan negeri negeri Melayu kepada bangsa China dan India. Pekara pengkongsian tanah tanah negeri negeri Melayu dengan bangsa lain adalah hasil dari politik pengkongsian kuasa politik yang dicipta oleh UMNO, dan disokong oleh MCA dan MIC. Sudah tentu mereka sokong, kerana boleh menduduki tanan tanah dan wilayah wilayah kediaman kaum Melayu di negara ini.

Sedangkan pada awalnya setelah merdeka, kerajaan Melayu memberi peluang besar kepada kaum China dan India mengambil alih peranan yang telah dimainkan oleh British didalam urusan perniagaan dan komersial, dimana sepatutnya ini tidak terjadi dengan sewenang wenang nya. Sepatutnya, walaupun kaum Melayu merupa kalangan petani dan nelayan pada masa itu, para pentadbir dimasa ini harus diberi peluang memegang 90% dari urusan komersial dan aktiviti perniagaan dalam negara Melayu, dan mereka ini adalah setanding dengan kebolehan para pengurus yang lain. Dari situ, setelah merdeka, kaum Melayu betul betul menikmati kemerdekaan negara mereka yang telah di jajah oleh kerajaan British.

Kenapa percaturan ini tidak terjadi dan hanya selepas 40 tahun, keraajan Melayu melihat bahawa ada kepincangan dengan polisi yang di terbina dari asas perkongsian kuasa tersebut.

Mereka yang memegang kekayaan tidak akan menyerah kembali harta yang dikumpul kepada hak empunya walaupun di paksa dengan dengan perkongsian sama rata dengan kumpulan mereka.

Peranan yang di mainkan oleh semua pemimpin Melayu telah terpesong dari tujuan asal sebuah kerajaan Melayu iaitu membangunkan anak bangsa Melayu, tetapi hakikatnya telah mengadai bangsa ini kepada kumpulan yang diberi hak membolos harta di Malaysia yang sepatutnya di beri kepada bangsa Melayu setelah kerajaan British meninggalkan negara ini. Bila keadaan ini berlaku, kita bangsa Melayu telah tertingal dari kemerdekaan sepenuhnya, atau belum merdeka.

Peranan kaum China dan India di negara ini ialah berperanan sebagai penjajah British, dan dasar ekonomi baru yang di umumkan oleh kerajaan Melayu kepada negara adalah seolah olah memohon satu bentuk kemerdekaan dari bangsa imigran China dan India, dan sudah tentu mereka seperti penjajah yang lain tidak akan memberikan kemerdekaan dalam erti kata membolot hasil negara dan aktiviti komersial yang lain yang ditinggalkan oleh British itu kepada kaum Melayu.

Sebagai contoh, pernahkah kita melihat percapaian kaum Melayu melebihi 30% pegangan asset negara?, Kita masih memegang di sekitar kurang dari 10% dari kesemua asset asset penting negara. Mengapa kaum Melayu sehina ini sedangkan kesemua asset negara adalah kepunyaan mereka pada haknya selepas diberi kemerdekaan oleh British?

Jikalau sedemikian rupa, bila kah kita masa nya orang orang Melayu telah Merdeka?.

Dan yang penting nya, adakah pemimpin Melayu yang di pegang oleh UMNO telah betul betul merdeka, walaupun mereka ini memegang bendera dan kibarkan nya semasa perayaan kemerdekaan. Adakah senyuman mereka itu sebuah senyuman kemerdekaan palsu atau merayakan hari perayaaan kemerdekaan olok-olok setiap tanggal 31 Ogos setiap tahun sebagai pamiran bohong bohongan kepada umat Melayu?.

Sekarang kita perlu memerdekakan diri kita dari di jajah bangsa asing semenjak bertahun tahun lama nya dengan menukar para pemimpin yang belum merdeka dalam kalangan kita. Ingat inikalilah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s