Kita ini sebenarnya pahlawan, jangan lemah kan semangat Kuala Besut setelah menang. Bangkit dan tolak Cinabeng.

cropped-pru-bendera1.jpg

Sebenarnya kita tidak payah melantik konsultan untuk memeriahkan sesuatu peristiwa hari besar seperti kemenangan orang-orang Melayu mengekalkan pegangan politik di Kuala Besut.

Saya memang pun tahu bahawa BN akan menang di kawasan ini, kerana sebelum kematian Adun, semua anggota bawahan masyarakat yang saya jumpa di Kuala Besut, terutama mereka yang menjalankan usaha mengambil penumpang dari jeti ke Pulau Perhentian, dan mereka yang berniaga makanan serta sarapan pagi di Kuala Besut, kesemuanya sayang kepada UMNO dan pemimpin mereka, dan kehidupan harian mereka amat bergantung besar kepada jasa dan budi bicara UMNO.

Mereka kaum yang rajin, selepas subuh sudah berkerja mencari rezeki halal, berjual beli sarapan dan makanan tengah hari, dan mereka taat kepada agama.

Kehebatan kepada mereka ini harus diberi perhatian dengan membina kedai kedai yang lebih selesa dan bersih di kawasan tarikan pelancung. Itu harapan kepada anak cucu mereka. Dan sekiranya kekuatan mereka ini di sailang oleh kumpulan bangsat China dari luar, maka lumpuh lah kemurnian hati mereka untuk maju. Seperti bagaimana kaum China melumpuhkan industri membuat perabut kaum Melayu zaman dahulu kala dengan barangan perabut pantas automatic yang kain nya di pinkan dengan pin stapler.

Para tukang pembuat perabut Melayu di hancur orang China dengan kaum kaum ini membina perabut dalam kuantiti yang banyak dan tidak bermutu seperti yang telah dilakukan oleh para tukang kaum Melayu di zaman itu. Dan ini menjadi sejarah. Dan pada mereka yang merahsiakan butiran pertukangan mereka kepada kaum China seperti pembuat bot layar serta perahu kayu yang berkualiti, masih boleh berdiri sampai sekarang, oleh kerana rahsia itu masih di kawal oleh mereka dari jatuh kepada tangan kaum China.

Kita berharap dengan kekuatan kaum Melayu di Kuala Besut, dan peluang pelaburan hanya untuk mereka tanpa campur kaum China, kaum kita disini akan maju kehadapan dengan menjadi pusat keperibadian dan kemelayuan di dalam indusri pelancungan.

Untuk itu kita menaikan semangat kemelayuan kita dan pada hari hari yang baik, disyor kan semua para jemputan memakai baju seragam kaum hulubalang Melayu dan membawa keris dan senjata lama seperti kumpulan pembawa tombak, yang lazim nya berlaku di dalam kebudayaan kita di zaman dahulu kala.

Hari gembira seperti ini bukan sahaja menaikan semangat kemelayuan kita bahkan akan menarik minat para pelawat serta pengunjung untuk menyaksikan kebangkitan kaum Melayu di negeri negeri Melayu.

Dan Tuanku Sultan Selangor amat faham akan keunikan dari semangat kemelayuan yang ada dalam diri dan hati orang orang atau kaum Melayu semua nya. Maka mereka yang berpakaian jubah dan serban itu hanya datang dari pengaruh luar yang tidak memberi semangat ketara kemenangan kepada hati dan sanubari kaum Melayu.

Naikan semangat semangat diri dan hati kita dengan berpakaian moden Melayu lengkap bersenjata keris. Orang orang Jepun berbuat demikian, juga orang orang Itali, Britain, Sepanyol, Nepal, Amerika, dan lain lain bangsa yang kuat. kenapa kita buang kan semangat kemenangan kita dizaman dahulu kala?. Sebab PAS?. Apa yang PAS telah bina dan buat?. Mereka membuat kerja untuk diri mereka sahaja. Mengunci dan memanggakan pejabat pejabat kerajaan setelah menang?. Kerja bodoh.

blogger-image--1503451026

Ini memberi gambaran kegimbiraan kita keatas kemenangan bangsa kita didalam menjalani kehidupan harian sebagai penghuni tetap negeri negeri Melayu.

Dengan itu kita akan bersatu untuk membangunkan satu kehidupan yang ada satu hala tuju yang lebih baik. Hanya dengan bersatu dibawah budaya dan kemewahan kepahlawanan Melayu sahaja yang boleh mengeratkan hubungan antara orang orang Melayu.

Syabas diatas kemenangan itu, dan ingat lah percaturan dari kaum China akan melemahkan kita semua. Tolak Cina dan barangan mereka. Dan siapa yang akan membangunkan Kuala Besut?. Tentu nya Melayu. Dan bukan China. Ingat lah pesanan ini wahai Datuk Mohd Said, satu pesanan saya yang hina dina ini. Okay Bro.

leongpeikoe

1 thought on “Kita ini sebenarnya pahlawan, jangan lemah kan semangat Kuala Besut setelah menang. Bangkit dan tolak Cinabeng.

  1. Kuala Besut akan tetap aman damai sebenarnya antara UMNO dan PAS asalkan jangan ada puak-puak cinabeng menguasai ekonomi dan puak-puak sejenis perangai Husam Musa dan N.ajiz buat taik.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s