Bandar bandar baru di Trengganu, bandar yang menyeleweng harapan bangsa Melayu

Pembangunan bandar bandar baru persisir pantai di Trengganu adalah bandar menyeleweng harapan bangsa Melayu Trengganu dan Melayu Malaysia kerana tercemar dengan hasutan China agar mereka terus di beri kuasa menguasai perdagangan dan perniagaan dengan memperbodohkan UMNO.

Ini adalah kesilapan besar UMNO yang berkongsi pandangan dengan MCA dan Gerakan dalam kerajaan Melayu.

Dari jumlah penduduk China yang kecil di Trengganu dua puluh tahun yang lalu, kini dengan dibenarkan mereka mencengkam kesemua kedai kedai komesial di bandar bandar baru di luluskan kerajaan UMNO penduduk China telah bertambah 300 peratus, sedangkan peratus pembiakan kaum ini di Malaysia adalah yang terendah mengikut data resmi statistik.

Pertambahan penduduk China di Trengganu serta kebiadapan mereka untuk menguasai kegiatan perniagaan sahaja mengundang bahaya didalam dua bentuk, iaitu bahaya cengkaman kuasa politik dan bahaya terancang kaum Cina untuk melemahkan usaha kerajaan mempergiatkan keusahawan kaum Melayu di negeri mereka.

UMNO tidak harus menerima pandangan dari kaum Cina terutama dari MCA atau Gerakan, pertama nya pandangan umum bahawa MCA dan Gerakan menjadi pak turut didalam mengubal polisi negara, sedangkan apa yang berlaku seperti yang berlaku di semua bandar bandar baru di Trengganu, UMNO lah yang sebenarnya menjadi pak turut MCA dan Gerakan yang tertipu dengan memperkasakan perpindahan kaum cauvanist China secara skala besar, dan keduanya, MCA dan Gerakan masih berusaha berhabis habisan memperkasakan bangsa mereka di serata tempat di negeri Melayu, tanpa peduli kesamarataan dalam berkongsi kuasa ekonomi. Ini seperti berkata, kita kongsi bandar baru tetapi bidang ekonomi serta komesial kita tak payah kongsi, beri pads China sahaja!.

Kita sudah jelek dengan perkembangan ini, dan UMNO harus sedar diri bahawa mereka yang berkuasa telah lama di cucuk hidung oleh CHINA MCA dan GERakan. Perkembangan membenarkan Cina menguasai bandar bandar harus di lenyapkan di muka bumi Malaysia apa tah lagi di negeri negeri Melayu. Bangga kah bangsa Melayu di dalam bandar negeri Melayu yang telah di penuhi dengan parasait China?. Melayu selalu lupa masa depan kaum mereka.

PS| PAS Kelantan, jangan buka bandar baru untuk China seperti UMNO yang tidak sabar sabar membangunkan bandar bandar untuk Cina chauvinist di Trengganu. Mereka ingat mereka pandai rupa rupanya ditipu oleh China bangsat dalam MCA dan Gerakan.
.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s