Chinasian kalah di bandar bandar jenis baru seperti Lumut

Didalam isu TM Cina di Kementerian Pelajaran yang cuba di tekan oleh Dong Zong supaya mempunyai kredentsi sekolah Cina yang di jawab secara spontan oleh beliau bahawa beliau tidak perlu tahu bahasa Chinasian untuk menjadi Menteri di Malaysia, sebenarnya Malaysia telah banyak merubah persepsi megah umat Cinasian di banyak bandar bandar baru serata tempat di Malaysia.

Bahasa Cinasian tidak lagi di gunakan di signboard dan billboard di semua kedai, dan ini terbukti kejayaan dengsn nyata di Lumut, dan banyak bandar bandar baru di seluruh Malaysia.

Dari banyak signboard Cinasian satu masa dulu kepada keseluruhan nya dalam bahasa Malaysia pada masa ini di semua jalan jalan besar Lumut.

Satu kejayaan besar bagi Malaysia. Mengatasi apa yang di capai oleh Dong Zong, dimana gerak kerja Malaysian menolak bahasa Cinasian yang sudah tidak ada nilai komersial untuk di pamerkan, sebaliknya ianya hanya untuk kaum Cinasian bermegah megah dengan bahasa ketinggalan zaman dan juga pengaruh dari masyarakat tempatan dan dunia.

Terima kasih kepada petugas di Majlis Perbandaran dan Dewan Bandaraya yang telah memastikan bahasa Cinasian di buang terus dari di guna pakai dalam negara ini.

Tinggal hanya di beberapa bandar bandar lama seperti Ipoh dan Penang yang masih megah dengan bahasa Cinasian.

Walaubagaimana pun penolakan kepada kegunaan bahasa itu amat ketara pada zaman moden ini di mana kedai kedai yang masih bermegah dengan bahasa Cinasian sudah tidak mendapat sambutan dari penguna melainkan hanya dari kaum Cinasian sahaja.

Signboard Cinasian juga adalah fakta umat Melayu menjauhi kedai kedai yang ada tulisan Cina tu mentalahan pula di musim Boikot Barang Cina di jalankan seluruh negara.

Sungguh pun demikian kita rakyat Malaysia harus menyediakan brochure dan phamplets untuk di edarkan di kedai kedai yang di boikot supaya pengguna mendapat maklumat tepat kedai yang di boikot kerana masih ada Malaysian membeli barangan di kedai kaum Cinasian.

Syabas Malaysian, anda telah buang tulisan Cinasian di banyak bandar di Malaysia.

Kita rakyat Malaysia tolak Cinasian di mana mana.

20130604-211530.jpg

One thought on “Chinasian kalah di bandar bandar jenis baru seperti Lumut

  1. SYUKUR ALAHAMDULILLAH! Tetapi sekarang si DAP/PKR durjana sekarang kuat berkempen nak ganti kat sekolah kebangsaan dengan bahasa Inggeris. Jadi janganlah kita terperangkap dengan tunduk kepada gertakan tak habis-habis mereka, yang juga mahu menghapuskan sifat Nasionalis Melayu dan Bumiputera lain (dari sebelum dijajah British durjana dan di zaman Kemerdekaan lagi), melalui bahasa. Biar terus belajar bahasa Inggeris hanya sebagai bahasa kedua, itupun kerana ia bahasa antarabangsa).

    Dan juga lihatlah betapa makin kurang ajarnya golongan Bukan Bumiputera yang makin RASIS – Pulau Pinang, digambarkan diasaskan mereka dan penjajah British durjana/Kristian; macamlah orang Melayu/Islam tak pernah wujud, termasuk dengan sawah padi dan kampung-kampung nelayan yang amat indah, pusaka nenek moyang berzaman Melayu dan Bumiputera lain (Bumiputera juga bemaksud Indigenous/Native/Tribal/Aboriginal/Orang Asal)!

    Bahkan artikel di NST ini juga menggambarkan yang kononnya Australia juga diasaskan oleh penjajah British sedangkan lebih satu juta Bumiputera Australia (“Aboriginal Australians”) dibunuh, perkosa, di Kristiankan, di hamba-abdikan macam anjing mereka, dan kebudayaan mereka terus dimusnahkan dengan penyakit, dadah, kebebasan seks, jenayah dan alkohol (ini juga berlaku kepada bangsa Bumiputera “Native Americans-Canadians di Amerika Utara), lansung sejarah kewujudan mereka sebagai orang asal Bumiputera terus dihapuskan. Dan selepas itu ramai Bumiputera Australia dipotong kemaluan oleh penjajah British durjana itu, supaya terhapus jenerasi Bumiputera ini contohnya di Tasmania, lansung terhapus seluruh Bumiputera ini!

    Penipuan terhadap sejarah-sejarah Bumiputera di Malaysia dan Australia ini, ini adalah angkara durjana yang halus tetapi ganas oleh Bukan Bumiputera rasis, terutamanya diwakili DAP. Dan kerana itulah juga sebab rakyat Melayu dan Bumiputera lain yang miskin terutamanya makin TERHALAU dari bumi sendiri, termasuk di Pulau Pinang, terutamanya oleh penyokong-penyokong DAP/PKR dengan sekutu kuat penjajah Barat-Zionisnya serta pelabur dan pembeli rumah di bawah program “Rumah keduaku” yang dari pro Barat-Zionis, Singapura/Jepun/Korea Selatan/Taiwan!

    Oleh kerana itulah Kementerian Pendidikan mesti memastikan sejarah yang benar diajar, terutamanya di dalam teks dan tidak pula difitnahkan oleh cikgu-cikgu ganas dari Bukan Bumiputera yang RASIS. Sila baca artikel tersebut di
    http://www.nst.com.my/nation/general/we-had-a-eurasian-kampung-and-sang-together-1.291579, We had a Eurasian kampung and sang together, By Predeep Nambiar, 02 June 2013:

    HERITAGE: Penang’s pioneer inhabitants, the Eurasians, seem to have been forgotten by many after being assimilated into Malaysian society….

    Captain Francis Light — often known as Penang’s founder — married a Eurasian, Martina Rozells, who was of Portuguese-Siam descent, and their son, William, founded Adelaide, Australia….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s