Khir Toyo – di kambing hitam atau mengkambing hitam kan seekor kambing?.

Saya tak kenal Khir Toyo. Tapi tahu dia tu mantan MB Selangor.

Aku baca kedua dua pendapat tentang case dia, tentang beli rumah murah dari harga beli oleh orang yang ada kepentingan dengan kerajaan negeri.

Yang aku ingin ceritakan ini ada sangkut paut dengan sistem panel bank. Di sini tentang panel gila babi kesemua bank termasuk lah HSBC Bank.

Penilai professional tak perlu menjadi panel lah dengan bank. Kerajaan sepatutnya telah lama bertindak menghalang pihak bank memaksa penilai professional dari menjadi panel bank bank.

Setelah jadi panel, professional sudah jadi tidak professional. Duduk ikut telunjuk bank kerana client bank orang terkemuka. Mana pergi professionalism mereka? Masuk jamban kah?

Ini lah dia professional butoh.

Jikalau profesional persoalan yang harus di tanya berapa harga beli dulu, dan tentu lah ubah suai telah menaikan nilai pasaran.

Beli RM6.5 juta dan ubah suai RM1.5 juta, tentu lah harga nya lebih. Betul tak?. Betul.

Hang tak payah jadi professional, dengan number daftar itu dan ini, kalau betul professional tidak akan takut kepada HSBC terus cakap mana boleh harga rendah ke tahap RM3.5 juta.

Oleh kerana terpaksa untuk jaga panel, dan hendak jaga periuk nasi supaya tidak di buang dari panel, jadi penilai telah menilai harga pasaran yang rendah RM3.5 juta. Kemudian di beri syarat tidak boleh di pakai dalam makhamah!. Pandai lah tu.

Kepala hotak hang professional semacam itu.

Tak tau berapa fee yang di bayar, atau fee bawah meja, aku tak tau, dan aku tak tau berapa banyak pulak di beri kepada orang yang proses kerja ini.

Mahkamah tidak terima penilaian harga rumah yang di nilai, walaupun penilaian di buat oleh panel bank yang bertauliah. Harga di nilai tidak jadi hal penting.

Dan sistem makhamah tak cakap pun tentang professional pelacur yang di lantik kerana mereka itu panel bank.

Makhamah cukup professional. Mereka tau dengan jelas dan tak payah hendak cakap banyak.

Dengan kata lain, sistem panel bank adalah satu sistem yang tidak boleh di pakai dalam hal hal semacam ini kerana senang di gunakan oleh ramai perasuah.

Sepatutnya Khir lantik penilai bukan panel untuk tentukan harga betul supaya menjaga kepentingan awam, seperti pihak bank sendiri, kepentingan kerajaan yang terpaksa melalui kisah kisah kurang professional, dan lain lain terutama penjual yang ada hubungan dengan dia kerana dia berharap kerja dari PKNS. Dan PKNS berada di bawah pengawasan dia.

Kalau aku tentu sudah nilai ke harga yang munasabah kerana mesti lah kita seorang professional, harus bertindak untuk menjaga kepentingan awam. Bukan kepentingan untuk menjaga diri anda sebagai panel dan mengikut arahan bank!.

Kesimpulan nya, ada bukti yang Khir Toyo hendak rumah tu dan walaupun harga nya RM7 juta ingin beli murah dengan separuh harga. Ada elemen semacam pelik lah, hendak suruh orang jual murah. Lepas itu pakai seekor penilai panel bank, yang mungkin disuruh nilai rendah. Ikut selera harga dia lah.

Dia ingat hendak kambing hitam kan pembeli terdahulu, tetapi malangnya gerak kerja dia yang terlampau ingin kan rumah agam tersebut dia telah mengkambing hitamkan diri dia sendiri. Dari mula mata memandang, terus fall in love.

Saya setuju dengan hakim hakim yang telah membuat keputusan.

Lain kali jangan buat semacam itu. Beli lah kalau berduit tidak ada orang larang. Kenapa hendak sorok fakta awak ada duit. Dan jangan lah hendak tunjuk tak berduit dengan pinjam duit bank, diam diam awak sudah renovate rumah sebelum di beli dengan duit sendiri yang banyak. Dah banyak duit buat lah siapa nak marah.

Dan jangan paksa orang jual dengan harga rendah, kesian dia terpaksa bayar mahal. Awak tu seorang MB, steady lah sikit.

Dan ingat duit kita mesti duit halal dari kerja halal kita. Jangan ikut cara Cinasian, mereka tidak tahu halal dan haram.

Tak apa Khir, hang terima lah hakikat ini. Hang jawab lah esuk dengan tuhan pula. Tentang penilai hartanah tu dan untuk pilih penilai hartanah di akhirat hang tak payah cari panel berdaftar dengan tuhan, tuhan tidak pakai sistem panel. No way. Okay. Tuhan pilih panel dari semua orang orang yang taat pada Dia. Itu baru professional bro.

PS| Harga sekaki persegi tanah tak jatuh, walaupun rumah separuh di ruboh. Tujuan ruboh ada lah untuk membina baru tentu ada kerja add value. Maka kesemua kos ruboh dan kos membangun baru di campur dengan harga tanah sekaki persegi. Jadi macam mana harga jatuh?.

Pelik kan? Awak bukan penilai berdaftar pun tahu benda ni tak logik kan? betul tak.

One thought on “Khir Toyo – di kambing hitam atau mengkambing hitam kan seekor kambing?.

  1. Saya tidak arif tentang selok-belok politikus ini. Tetapi yang saya ingat amat-amat ialah Khir Toyo ni beri penyapu sebagai hadiah kerana Kerajaan Tempatan yang tak buat kerja (macam wooden spoon dalam golf tu lah). Nampaknya penyapu tu dah lawan tokey. Dia sapu Khir Toyo keluar dari tampuk pemerintahan di Selangor. Iktibar… jangan memperkecil dan memalukan orang lain. Perbuatan yang tidak baik. Takut-takut ia terkena diri sendiri. Wallahualam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s