Aku ceritakan perasaan dalam otak aku – mengeleggak kepanasan dengan rasis Cina. Tetapi TERIMA KASIH PDRM, sekarang kurang sikit.

Engkau orang nak tau tak.

Apa yang aku nak ceritakan ini ada dalam kepala otak aku dan ianya sudah mengeleggak setiap hari semenjak 2008.

Lim Kit Siang tak tau. Karpal pun tak tau. Tian Chua pun tak tau.

Biar aku beri tahu.

Menjak 5 Mei, semakin panas.

Bila pergi kedai mamak ada di depan sekumpulan Cina minum dan makan makan. Dan bercakap cakap dalam bahasa Cina. Kemudian gelak gelak bagaikan sound microphone base besar. Sakit telinga sangat. Aku sudah fikir dia gelakan kan kekalahan BN. Atau kepada aku kerana aku Melayu.

Engkau tau, hati aku sudah suruh tangan aku jemput besi besar dekat tiang kedai mamak tu. Otak aku cakap engkau pergi ambil besi tu, engkau libas Cina keparat yang dok ketawa pakai sound besar dengan sekuat hati. Biar dia terkojol dan mampus di situ juga.

Aku punya badan tak mengapa, biar lah lawan tetap lawan, kata otak aku.

Tengok. Macamana otak aku sudah biul dengan politik jenis baru, kata mereka, dan bagi aku mereka hendak jatuhkan kaum aku dari memerintah negara ini dan tukar agama Islam kepada agama Kristian. Itu perkatan mereka setiap hari semenjak 2008. Abis engkau tidak percaya kah. Dengan bukti tiap tiap hari. Sampai ke 5 haribulan dulu. Semua Cina sokong Cina. Abis tak betul kah. Itu dia. Engkau ingat otak aku ini baik sangat ke?.

Hey, tak tau ler apa jadi. Tak pasal jadi macam si lawyer ngok yang bunuh Sosilawati tu.

Tetapi, ini hati aku kata. Kang mampus lah dia, apa aku dapat?. Dah jadi slow sikit tangan dan kaki hendak bergerak ke tempat terdapat sebatang besi sebesar baseball di kedai mamak tu. Cepat cepat aku mengucap.

Tau lah, satu masa aku ingat lah, entah entah batang besi yang lebih besar aku bawa. Dan pelentong kepala hotak orang yang ejek aku ni. Walau pun dia tak ejek. Mana aku tau dia tak ejek aku, wey, dia cakap bukan bahasa negara aku. Bahasa orang asing. Tak boleh nak marahkan aku, silap dia juga bercakap bahasa asing. Betul tak, bro?. Huh, jangan main main, aku libas tak peduli wey bila otak dah cair macam lanar gunung berapi.

Nasib baik lah Dr Hj Zahid Hamidi dan PDRM pergi tangkap semua hantu raya Tian Chua, Tamrin, Harris Ibrahim (mamak pondan) dan 18 hantu raya Cina yang telah merosakan kepala otak aku ini. Dan di rampas nya surat khabar Cina Roket, Harakah. Kalau tidak mengeleggak teruk. You. Sungguh bro. Tak percaya engkau tengok lah aku ni. Dah fening fening lalat, kata P Ramlee.

Aduh, nasib baik lah polis sudah tolong orang semacam aku. Hilang kan kegelenggakan otak yang telah hampir tersembur macam gunung berapi ni.

TERIMA KASIH PDRM. Buat aku waras sikit dari hari ini.

Thank You Bro, you in the Police Force, and those KDN. Please help people like me who are thousands in numbers around the country.

3 thoughts on “Aku ceritakan perasaan dalam otak aku – mengeleggak kepanasan dengan rasis Cina. Tetapi TERIMA KASIH PDRM, sekarang kurang sikit.

  1. Ramai Melayu yg berperasaan macam ni.Bukan salah Melayu pun,malah Melayu patut diberi pujian kerana merupakan satu2nya bangsa yg paling penyabar dalam dunia ini yg pernah wujud sampai kalau dari kacamata oranglain mungkin sudah dicop dayus atau pengecut.

    Sebab itu istilah amuk khas untuk Melayu tapi cina sudah tahu dan sudah boleh ukur setakat mana kesensitifan Melayu.Cina tak akan push Melayu sampai ke tahap itu.Mereka akan cuma usik2 di level ‘bahaya’ kemudian tarik hand brake dan uji lagi dan lagi sampai level bahaya tadi pun turut dianjakkan kerana bila selalu sangat diuji ,yg sensitif pun sudah tak lagi sensitif.

  2. Aku pun menggelegak ni…. Terima kasih PDRM, rakyat dah beri mandat, bekerjalah, asyik demo jer, bila nak tengok kawasan/masalah rakyat ni, asyik menyusahkan rakyat, kami nak hidup aman. Kami juga punya hak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s