Boikot Kedai Cina DAP, serius atau main main

Serius atau tidak serius!.

Berapa ramai mahu boikot. Siapa yang mesti menjadi ahli untuk boikot kedai mereka?. Berapa banyak kos kempen untuk boikot. Adakah boikot melanggar undang undang negara?. Kenapa perlu boikot. Ada kah perbuatan boikot ini hanya atas dasar hangat hangat tahi ayam. Siapa dan kompani mana layak di lantik menjalan aktiviti aktiviti penyeliaan memboikot dan berapa kos. Adakah memboikot kedai kedai Cina DAP akan memboikot produk dari umat Islam. Sampai peringkat mana kegiatan memboikot harus di lakukan. Sampai mereka menutup kedai? Atau bila.

Adakah usaha memboikot berterusan ke jangka masa panjang.

Apa tujuan penting memboikot dan apa kah hasil yang kita ingin dapati dari kerja kerja kerja memboikot. Ada kah kerajaan akan kerugian cukai dari kerja kerja memboikot itu. Apa alternatif kepada kerja kerja memboikot yang juga memberi hasil yang sama kepada pemboikot.

Ada kah kita bersedia memproses dan membuat barang barang yang di boikot supaya pengeluaran bahan atau produk itu di ganti dengan barangan hasil dari pengeluaran kumpulan kita atau kumpulan pemboikot.

Di harap kerja kerja memboikot ini betul betul serius bertujuan baik untuk kepentingan awam. Jikalau main main mengikut hati geram tidak ada guna menghebohkan perkara ini. Kaum lain telah lama memboikot produk dan perhidmatan dari kalangan umat Melayu dan telah berjaya menegelamkan kebolehan dan kebaikan produk dan perhidmatan dari umat Melayu sejak berpuluh tahun.

Tanya diri anda, almari dulu siapa yang buat dan reka, sekarang siapa ? Tukang rumah siapa pada masa dulu kala dan sekarang siapa? Banyak lagi produk dan perhidmatan kita yang telah di boikot oleh kaum pendatang dan di bolos oleh mereka tanpa heboh, buat lah kajian.

Advertisements

4 thoughts on “Boikot Kedai Cina DAP, serius atau main main

  1. Tidak diketahui tahap keseriousan cadangan ini. Amat bergantung kepada diri sendiri secara individu. Bagi saya… pilihan boleh dibuat. Setengah2 produk ada pilihan pembuat atau pengeluarnya….dalam kualiti yang sama…. Ada setengah2nya tiada pilihan sebegini. Jadi terpulang kepada selera dan citarasa individu. Bagi saya selamanya saya mementingkan kualiti barangan/perkhidmatan yang dibeli/diperoleh…

  2. Kenapa harus melemshkan semangat kami semua. Saya dengan bangga mengistyiharkan semenjakmsehari lepas pengundian saya sudah memulakan dsn alhamdulillah perbelanjaan harian saya makin terancang.

    Kini keluarga Abang serta ibu saya turut sama. Jika dahulu mereka berbelanja di Pasaraya Family Store kini mereka lebih suka ke Mydin.

    Saya harap adanya kesedaran bagi Orang Melayu,

  3. yang penting orang melayu islam mesti membeli dari barangan melayu islam. memang benar kualiti barangan/perkhidmatan penting tapi kepentingan ummah lebih penting. kalau kita dapati kualiti barangan/perkhidmatan yang diberi oleh melayu islam rendah, tolonglah tegur mereka untuk perbaiki mana yang patut. kalau tak mahu tegur boleh saja cari alternatif peniaga melayu islam yang lain. ekonomi adalah satu bentuk jihad umat islam dan satu caranya adalah dengan memastikan produk yang digunapakai dan dijual seboleh-bolehnya dikeluarkan umat islam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s