Melayu Malaysia kena ikut perangai Melayu Kelantan, bijak dan berdikari

Siapa yang bijak ? Melayu atau Cina?

Soalan provokasi yang akan pecah kepala orang yang bertanya.

Tetapi, aku reda lah. Kerana politikus DAP kata, Melayu bodoh sahaja undi BN!.

Aku undi BN maka dalam istilah mereka aku bodoh.

Baiklah, bila aku ke pasaraya, aku lihat kumpulan muda anak anak Cina berkomunikasi. Mereka mengata ngata kaum Melayu perlu di tipu, kerana mereka bodoh, sedangkan perbualan mereka dalam bahasa Cina amat senang di fahami.

Bila kita dengar mereka bercakap dalam bahasa Melayu, mereka fail, dalam bahasa Inggeris, mereka fail, jadi bila mereka berkata mereka pandai, kepandaian mereka adalah kepandaian untuk menipu, dan mereka tidak akan tipu bangsa mereka tetapi akan menipu bangsa Melayu dan lain lain bangsa terutama bangsa India.

Kepincangan mereka didalam urusan berbahasa adalah kerana mereka di banggakan dengan bersekolah Cina yang bertaraf longkang. MCA harus memberi penerangan jelas tentang perlu nya bangsa Cina berubah ke arena antarabangsa dengan mengenepikan kehendak kaum mereka kepada bahasa Cina. Sebenarnya mereka ketinggalan jauh ke belakang di dalam arena keterbukaan atau liberalism yang melanda seluruh pelusuk dunia. Dan bermegah megah dengan ketinggalan itu.

Mereka tidak di terima oleh kaum Melayu di bandar bandar kerana sikap mereka bermegah dengan bahasa mereka. Mereka berpisah di semua arena di bandar bandar.

DAP bertungkus lumus merenggangkan pola perbezaan ini tetapi hampir 100 peratus peserta mereka terdiri dari kaum Cina kerana kaum Cina dan Melayu telah lama di pisahkan oleh keegoan bangsa Cina dengan bahasa mereka, tetapi kecundang di dalam pergunaan bahasa Inggeris dan lain lain bahasa.

Melayu mengunakan masyarakat Cina untuk melindungi kegiatan tidak bermoral mereka. Dan sikap tidak bermoral tidak menjadi isu besar kepada kaum Cina, seperti tidak berpuasa, kegiatan maksiat, berjudi dan lain lain perkara yang besar besar seperti merasuah.

Bagi orang Melayu Cina hanya di gunakan sebagai perisai bagi mereka melakukan kegiatan tidak bermoral dan bagi orang Cina Melayu adalah kaum yang boleh di tipu kerana mereka tidak bermoral tinggi dan berakhlak rendah.

Perbezaan nilai didalam masyarakat ini timbul apabila anak anak kecil di persekolahkan didalam berbagai bagai sekolah yang tidak baik kepada perpaduan Cina dan Melayu.

Asas pemerintahan kolonial membenarkan kaum Cina membina aset penting mereka dengan memberi tanah yang besar besar.

Kaum Cina lah yang paling ramai mempunyai tanah yang luas luas beratus ekar sedangkan anugerah tanah kepada umat Melayu hanya kepada keluasan 2 ekar kebawah kerana kata mereka Melayu mempunyai simpanan tanah Melayu.

Dengan aset yang besar besar ini lah Cina membina empayar besar di Malaysia bukan kerana pandai tetapi kerana aset yang di beri secara percuma. Hasil dari kegigihan mereka yang terdahulu maka walau pun bodoh mereka berjaya mendahului kaum Melayu.

Bersambung; ada call kena jawab dari hand phone ini.

Okay aku dah jawab phone call.

Tengok macamana orang Kelantan menundukkan masyarakat Cina di Kelantan ke taraf cucuk hidung.

Cina Kelantan tidak berbahasa Kelantan di pinggirkan, lagi lagi mereka yang bersekolah Cina.

Kedai Cina yang tuan nya ego dengan bangsa mereka di tinggalkan melain kan mereka mengamal budaya kaum Melayu dan berbahasa Melayu Kelantan.

Mereka yang sombong dan berlagak dengan bahasa mereka akan di halau atau di pinggirkan dari pergaulan harian. Kaum Melayu Kelantan tidak akan membenarkan mereka tinggal di dalam kawasan mereka jikalau bongkak sombong dengan budaya dan bahasa mereka.

Sifat Melayu Kelantan yang patuh kepada agama tidak memerlukan mereka bergantung kepada Cina untuk menyuruk keburukan mereka kerana mereka berpuasa di bulan ramandan, tidak berjudi, dan tidak melakukan maksiat.

Jadi mereka tidak perlu Cina untuk melindungi kegiatan tidak bermoral seperti Melayu di Selangor, Perak, Pahang dan Penang.

Mereka bermoral tinggi jadi keperluan kepada kaum Cina untuk melindungi kegiatan tidak bermoral mereka tidak ada.

Jadi isu isu besar dalam perbalahan umat Melayu adalah berkisar dari isu pokok ini dimana Cina berangapan mereka itu pandai dan Melayu itu bodoh. Sedangkan kita semua di anugerahkan tuhan dengan kepandaian masing masing.

Tidak ada siapa pandai atau bodoh, cuma sistem nilai yang di reka itu menyebabkan sesuatu kaum itu kata mereka lebih pandai. Sekiranya Cina itu pandai mengapa mereka buang semua keegoaan bangsa Cina mereka di Kelantan, dan terima baik Melayu Kelantan sehingga menganut agama Islam dan berumah tangga dengan orang Kelantan?.

Dengan contoh keadan sosial di Kelantan ini menunjukan orang orang Melayu Kelantan lebih pandai dari kaum Cina di negara ini didalam hal ehwal menjaga nilai kebaikan diri orang orang Melayu.

Aduh ada call lagi, aku sambung sikit lagi lah ya!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s