Mengaku Diri ulamak dan tok Guru sepatutnya tidak jahil ilmu akhirat dan dunia

Mengaku diri Tok Guru, sepatutnya tidak jahil. Tetapi nampak gaya Tok Guru jahil di dalam serba serbi bidang ilmu telah sebati dengan penduduk Kelantan selama 23 tahun.

Terbaru, jahil dalam beramanah memegang geran hartanah.

Memegang amanah keatas sebidang hartanah semesti nya di jelaskan dengan pendaftaran di pejabat tanah, pada tarikh pembelian lagi. Niat beramanah mesti di sertai dengan perbuatan beramanah dari hari dimana niat itu di lafaskan.

Jikalau niat dan perbuatan itu tidak selari maka amanah yang ingin di pertunjukan itu di kuatiri akan hilang seri dan pahala beramanah kerana jiwa orang yang beramanah mesti tidak jahil dalam segi perundangan.

Sikap jahil ilmu dunia berpolitik sempit bersekongkong dengan para musuh Islam adalah satu sikap jahil yang amat besar merugikan ilmuan kita.

Sikap jahil dari perbuatan mengkafirkan orang Islam lain yang tidak berfahaman PAS melibatkan kejahilan ilmu agama yang paling ketara abad ini dimana hampir kesemua umat Islam dunia termasuk warga rakyat Islam di negara Cina di sahkan kafir dan masuk neraka kerana tidak pangkah parti PAS.

Jikalau perkara beramanah itu di anggap kecil dan tidak di lihat atau di perhalusi dengan jelas, maka apa kah anda boleh berharap kepada mereka yang ingin di gelarkan sebagai tok Guru, sebagai orang boleh di terima pegangan amanah nya?

Beramanah mesti di halusi dari sekecil kecil perkara kepada sebesar besar ilmu. Jikalau ilmu yang kecil pun tidak tahu atau jahil, boleh kah kita menaruh harapan kepada perkara yang lebih besar dari mereka yang nampaknya jahil dalam semua ilmu dunia serta ilmu akhirat?.

1 thought on “Mengaku Diri ulamak dan tok Guru sepatutnya tidak jahil ilmu akhirat dan dunia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s