Berkenaan Jefrey Kitingan Negara Sabah

Sabah ingin di keluarkan dari Malaysia dan akan mempunyai 7 negeri berkeupayaan memberi alternatif kepada rakyat Sabah berdikari seperti Singapura, begitu lah perancangan parti STAR atau parti bintang bawah kelolaan Jefrey Kitingan.

Kita tidak perlu lihat benda yang susah susah untuk faham angan angan Jefrey Kitingan.

Kita lihat rakan kita berniaga. Tiba tiba dia ingin buka kedai dia sendiri. Boleh, mengapa tidak boleh. Go ahead, no problem.

Bila buka negeri sendiri, tentera dan polis mesti di beri peranan penting menjaga keselamatan. Buat permulaan untuk menubuh sebuah angkatan tentera dan pastikan keselamatan untuk negeri Sabah sebesar Semanjung memerlukan RM150 billion. Boleh pinjam bank tak ada masaalah.

Kos mengurus akan menjangkau lebih RM30 billion, kos infrastructure, RM700 billion. Kos pembelajaran akan melebihi RM100 billion.

Boleh pinjam, kalau bank percaya kepada Jefrey Kitingan. Dan hendak gadai apa?

Ok, gadai lah projek projek di Sabah, dan oleh kerana demographi belum sesuai, Sabah negara baru memerlukan penduduk baru dari Sulu. Dan dari pengalaman saya, membawa masuk mereka yang tidak berpengalaman dan tidak berperlajaran, akan merusakan imej Sabah yang telah maju dan akan tidak menjadi pilihan para pelabur luar untuk melabur dalam negara Sabah.

Susah. Bukan senang. Dan Sulu akan serang Sabah manakala askar yang baru di tubuh tanpa pengalaman akan kojol. Sabah di rampas raja Sulu.

So, nak masuk balik Malaysia. Boleh, kentut dan berak habis habis dulu baru boleh. Atau sudah jadi Zimbabwe, bila beli teh tarik kena bawa duit sebanyak Zimb 790 ribu secawan, gaji guard Zimb 3 juta sebulan, baru kena lelong murah murah, okay lah boleh Malaysia beli cheap sale.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s