70 : 30 atau 40 : 60? RM200 – RM220 million Jamadul Kiram 111 dan Nur Musesallri

Ini bab semacam broker jual tanah.

“Aku pinjam kan komander aku, Malik, dan jadi askar kamu serang Sabah, aku hendak 50:50%. Alright?. Itu dok ada RM100 million diantara kita”. Nur Musesallri.

“Gini lah, hang tau, aku kena bayaq upah itu dan ini, dan lain lain hal tentang perubatan kes jantung aku, hang ambik 30% lah.” Jamadul Kiram 111 berkata selepas angkat tangan berdoa supaya adik dia di Tandaou tidak kena penggal kepala seperti yang di lakukan keatas seorang anggota polis Malaysia.

“Alla, hang ni, kedekut sangat, naik lah sikit, askar aku dah rodok perut pegawai mereka sampai terburai perut, beri lah lebih” Musesallri berkata sambil pejam mata teringat penyanyi dangdut berambut perang di Singapura.

“Okay, hang ambik 40%. Aku Sultan, hang ni jangan banyak cakap. Hang tahu aku banyak hal nih nak di buat.” Di lihat Kiram 111 menganggkat tangan berdoa sambil baca baca ayat ayat diatas surat bil hospital.

“Apa kah hal lak tu orang Suluk di Sabah bantai askar aku. Ini kes nyanya. Hang tau tak bukan senang hendak tembak polis Malaysia, mereka Islam semacam kita, bukan semacam askar Filipina. Lebih lah sikit”. Musesallri berkata.

Barua engkau ni, sultan pun engkau hendak pau. Okay lah, ambik lah 50:50 okay”. Sambil mengangkat tangan berdoa Kiram 111 menyampuk menyudahi pertemuan mereka.

Akhir episode:

Semua lanun kena tembak mampus. Askar Melayu mengambil alih peranan.

Musesallri: “Hey mana duit kita tuanku”.

Kiram 111: “Belum sampai”

Musesallri: “Ala tak baca ker, ibu tunggal Selangor, orang tua dan warga emas, wang imbuhan air, wang insuran, dan banyak lagi janji janji mereka belum di tunaikan. Macam mana hendak tunai janji RM220 million kepada kita boss”.

Kiram 111: “Ya ke, habis, bil hospital aku macam mana?”.

Musesallri: “Cakap tentang bill dia, ini waris semua askar aku yang terbunuh itu cam mana, siapa nak bayar pampasan?”

Kiram 111 sambil angkat tangan berdoa: “Alamak kita kena klentung lah ya, mampus lah sekali ini. Kemana aku hendak letak nama sultan nih. Aduh hai, engkau tukar nama aku kepada Tiram atau tolong bubuh nama Tilam okay. Aku hendak lari.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s