The Pirates of Sulu Sea

Bagaimana Sultan Sulu ketinggalan dengan zaman megah mereka dahulu kala, setelah Sultan Brunai pada tahun 1600’s memberi pinjam Sabah untuk di jaga, dan kini tidak terjaga.

Laut Sulu, dan tanah pulau yang dipisah dengan lautan luas, di Selatan Philipina, memerlukan Sultan yang kuat pengaruh dan kuasa.

Malang nya armada laut mereka terdiri dari lanun lanun tua yang merampas anak anak dara dan di rogol. Barang rampasan di kongsi dengan ketua lanun tanpa pengetahuan pihak berkuasa.

Perahu perahu kecil di ketuai oleh beratus ratus ketua lanun bermaharajalela. Islam yang tidak mengenal Allah. Seperti lanun lanun Somalia zaman sekarang.

500 tahun kemudian, lanun yang kuat di antara mereka menyerang Lahad Datu.

Dan mempersoalkan perjanjian West Hindi, dua dua lanun zaman dahulu kala bagi mendapat wang rampasan.

Hanya Sultan Brunai berkuasa menarik balik pinjaman itu keatas lanun Sulu. Menyerang Sabah telah mengabaikan pemberian hidup aman damai asas pemberian pinjaman ke atas penjagaan Sabah. Dengan penarikan itu Sultan Sulu jikalau masih ada, mesti menjadi manusia yang mengenal Allah, bukan bangsa lanun seperti lanun Somalia.

Lanun adalah lanun. Mereka adalah kaum di laknati Allah. Sampai kiamat. Kecuali bertaubat. Dan mereka tidak akan bertaubat.

Mereka telah lama jauh meninggalkan Allah. Seperti kebanyakan pemimpin pemimpin Pas.

PS: Rakyat Kelantan. Jikalau pemimpin jauh dari Allah kerana perbuatan salah laku menjaga hal ehwal penduduk, Kelantan akan menjadi seperti kerajaan Sultan Sulu. Hilang dari dunia dan tidak di iktitaf oleh manusia, malaikat dan seluruh dunia serta alam ghaib. Jadi lah sultan sulu satu pedoman yang mana hanya boleh mengaku diri nya sultan tetapi kuasa yang tiada serta diri nya yang hampir buta dan hati yang di keraskan bagai batu kerana jauh di tinggalkan Allah.

Tukar pemimpin Kelantan segera dari kita rakyat Kelantan menjadi sebagai sebuah contoh sebuah kuasa seperti sultan sulu yang dibawa oleh tok tok guru anda. Menjadi musuh Allah dan lanun Somalia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s