Majlis Syura Pas satu jawatan kuasa jaga jamban dan tempat berak ahli Pas, tidak sama dengan Majlis Syura Iran.

Angan angan Pas mewujudkan satu jawatan kuasa menjaga hala tuju Pas supaya mengikut syariat Islam dengan mencontohi Iran dimana ulama di kumpulkan didalam sebuah jawatan kuasa atau majlis perundangan di lihat gagal memperkukuhkan kedudukan atau kekuatan dari inspirasi tersebut, malahan di tolak hidup hidup oleh Dap.

Aku berpendapat, pengerusi Dap, Karpal Singh, memperlekehkan keupayaan majlis tersebut, dan memperlihat kejayaan bagaimana tanpa sesuatu Majlis serupa, organisasi Dap berteraskan CEC lebih berwibawa dari organisasi Pas di mata pengundi Cina dan India.

Dap juga memperlekeh kewujudan Majlis Syura. Dengan kata lain, mereka juga berpendapat apa yang diperkatakan oleh ulamak dalam majlis itu seiras dengan pandangan dari golongan foolamak.

Jikalau Pas ingin kepada penghurmatan ke atas majlis syura, hanya orang Islam sahaja yang akan menerima pendapat bersangkut paut dengan agama. Atau, hanya ahli ahli Umno yang akan menerima pendapat tersebut. Kesilapan Pas ialah merujuk kepada orang kafir yang tidak mengaku bahawa Allah itu satu.

Jadi dimana kekuatan majlis syura Pas didalam pakatan rakyat? Kekuatan majlis syura didalam pakatan rakyat di lihat sebagai sebuah cawangan menjaga jamban dan tempat berak ahli Pas, tidak seperti kekuatan kuasa majlis syura dalam kerajaan Iran.

PS: Kedudukan Pas paling hina dalam sejarah parti itu setelah menolak Umno yang di pelopori oleh ahli ahli terdiri dari 100 % penganut agama Islam. Menolak penganut agama Islam dan bersekongkong dengan penganut agama Kristian, buddha, dan lain lain agama, adalah jalan cepat kepada kehancuran. Dan itu lah yang menimpa Pas sekarang ini. Idea dari politik Nik Aziz adalah idea kemusnahan parti itu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s