N6 Cempaka, kawasan Dun dimana jalan pun tidak terbaiki. Kerja Adun adalah beranak pinak bercucu bercicit membesar famili sendiri.

Nik Aziz BCU 1

Nik Aziz BCU 1 (Photo credit: Syed Azidi AlBukhary)

Sedikit masa dulu, beratus orang demostrasi di Sabak, dalam Dun N6 Cempaka, dari Panji ke kawasan Pengkalan Cepa, meminta Adun Cempaka memberi pertimbangan memperbaiki kan jalan raya ke kampung mereka yang selalu rusak.

Hari ini Datuk Nik Amar berkata, Nik Aziz akan tetap bertanding di N6, Dun Cempaka, bagi kembali menjadi MB Kelantan, merubishkan ramalan bahawa Nik Aziz akan bertanding di kawasan Parlimen sama.

Semalam, Islam Brotherhood di boikot orang ramai di Mesir, menyampah dengan tindakan parti Islam dibawah pimpinan Mohamad Morsi yang menjadi Presiden Mesir. Bandar Cario, Port Said dan Ismailia bergolak dengan demostrasi membantah tindakan Presiden menghantar polis , dan ramai keluar rumah menentang curfew yang di jalankan mengikut arahan Presiden. Lebih 54 orang terbunuh di Port Said, bandar yang terletak di hujung Terusan Suez.

Islam ke atau tidak, kebangsaan atau tidak, tugas menjadi wakil rakyat adalah bertujuan untuk kebaikan kehidupan masyarakat.

Nik Aziz bernasib baik sekarang ini. Dia mempunyai 57 orang cucu dan mendapat 2 cicit dan diberi masa yang luas untuk mencium dahi cicit cicit kembar beliau di dalam keadaan senang lenang dan memberi tahu kepada rakyat beliau boleh beranak pinak dengan banyak tanpa ganguan dari kesedihan dan kesusahan serta keperitan hidup. Sebab apa?. Sebab dia berkata Pas itu Islam dan UMNO itu kebangsaan. Itu lah modal dia dimana beliau berhak untuk beranak pinak begitu banyak ddidalam kesenangan, sedangkan rakyat dibawah jagaan beliau didalam kesusahan hidup. Orang lain pun perlu menjaga anak dan cucu juga, tetapi dimana wang yang harus di ambil?. Ajar lah dia pula apa itu Islam sebagaimana beliau mengajar orang lain tentang Islam.

Puan Norlida Mat, separuh buta, tinggal didalam kawasan Dun Cempaka. Lantai rumah nya pecah dan hampir roboh. Berkerja sambilan dan hidup bersendirian, tanpa suami. Hidup diatas pungutan wang sebanyak RM0.30 sen sehari, , mempunyai anak yang sedang membesar tanpa belaian, dan bagi Puan Norlida Mat, mendapat cucu pun berkemungkinan susah, apa lagi untuk mencium cicit.

Beza kan seorang Adun yang telah lama duduk disitu. Semasa dahulu kala, pemimpin Islam menyamar sebagai rakyat biasa menyelinap masuk kekawasan penduduk awam bagi mengetahui keperitan rakyat mereka. Zaman Adun Cempaka, Islam mengajar anda duduk dirumah cium cucu dan cicit serta mengajar bahawa UMNO itu kebangsaan, tidur di atas riba isteri sambil melihat perkarangan syurga yang luas dibawah kepala beliau, sedangkan rakyat jelata hidup dalam kemiskinan dan kedaifan. Nik Amar pun hendak jadi MB, you. Jadi tidak apa lah letakkan Nik Aziz tempat pengundi yang semakin benci kepada beliau sampai kepangkal usus. Ada chance lah orang lain jadi MB.

Itu baru seorang janda yang buta, dan bagaimana kah nasib ramai lagi mangsa tekanan pemimpin yang suka mengata UMNO bukan Islam UMNO itu kebangsaan.

Terdapat lima ribu orang dikawasan ini yang menghadapi kesulitan ketara. Semasa PRU 12, Nik Aziz menang dengan undi sebanyak 9,514 manakala lawan nya memenangi undi sebanyak 5, 265 dengan lebihan undi kepada Nik Aziz sebanyak 4, 249 undi. Sekiranya kesemua 5,000 orang ini tolak Nik Aziz seperti penduduk Port Said, Ismalia dan penduduk kampung di terusan Suez memboikot Mohamad Morsi Parti Islam, Nika Aziz akan terus pegang cucu dan cicit kembar di rumah beliau dan terus tidur di atas riba isteri setiap saat dan masa.

Sekiranya kebencian kepada pemimpin Islam seperti yang berlaku keatas Mohamad Morsi di Mesir timbul dari arahan hukum bunuh keatas 21 peminat bola di Port Said, kebencian kepada pemimpin PAS ialah kerana mereka itu berselindung dengan agama Islam dan berpura pura menjalankan tugas. Yang sebenarnya mereka ini adalah seorang ketua sebuah famili besar yang bahagia diatas kesusahan rakyat jelata. Mereka beranak pinak dengan banyak tanpa perlu memikirkan nasib rakyat jelata.

PS: Beranak banyak dan bercucu cicit ini samalah dengan amalan belungkas. Menanggis saya melihat Nik Aziz mencium cicit beliau, bukan kerana sedih keatas beliau, tetapi kerana sedih melihat tanggisan Norlida Mat seorang buta, mengenangkan betapa anak anak beliau mungkin terjatuh kebawah rumah kerana lantai rumah yang lusuh dan patah. Adun kawasan beliau bergembira dan dia sebagai rakyat menderita. Islam Kebangsaan. Islam untuk beranak pinak banyak dan bahagia seorang sahaja. Jatuh air mata mengenangkan perangai seorang Adun seperti itu.

Kepada Puan Norlida sabar, kepada yang lain lagi, sabar. Kita jatuhkan Nik Aziz dengan memberontak dan undi parti lain. Jatuh Nik Aziz, jatuh Husam Musa, dan jatuh Takiyudin. Dan jatuh lah Nik Amar, apa guna mereka semua ini kepada kita?. Pas tak akan jatuh kerana mereka dijatuhkan, dan selepas mereka akan timbul pemimpin baru yang lebih baik daripada mereka, kerana Allah maha berkuasa. Mari kita ajar Nik Aziz dan kumpulan dia agama suci Islam. Mereka adalah pengamal kebangsaan, apa kebangsaan, yaitu berpakat dengan orang kafir hancurkan Islam.

Saya pasti, jikalau di tanya apa itu kebangsaan?. Dia sendiri tidak tahu. Sekolah Menengah Kebangsaan kah, pasti itu jawapan dia. Jatuhkan dia sekali ini. Tak ada guna sekerat rotan pun kumpulan dia ini kepada kita semua.

Advertisements

One thought on “N6 Cempaka, kawasan Dun dimana jalan pun tidak terbaiki. Kerja Adun adalah beranak pinak bercucu bercicit membesar famili sendiri.

  1. Nik aziz tidak pernah nak ambil tau apa beza antara assobiyyah dan kebangsaan..mungkin di sendiri pun x tahu apa maknanya..kebangsaan tak sama dengan assobiyyah..tilawah alquran peringkat kebangsaan,, apakah maksudnya tilawah alquran peringkat assobiyyah.. Mungkin krn nik aziz sendiri tak pernah belajar bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan (assobiyyah?) di mana2 peringkat persekolahan…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s