Gerakan terkejut cadangan RCI sebelum merdeka. Melayu sudah lama terkejut bila Cina melampau batas tidak bersyukur.

Bila Cina DAP, dahulu nya di jadikan rakyat Malaysia tanpa syarat, memohon RCI keatas penduduk Islam di Sabah yang telah di beri kerakyatan, Dr Mahathir telah bersuara meminta supaya perkara yang sama, yaitu diadakan RCI keatas sejuta rakyat tanpa izin Cina sebelum merdeka yang telah diterima tanpa syarat sebagai warga negara.

Aku rasa permintaan Mahathir itu fair, kerana memberi kerakyatan kepada makluk asing harus di siasat dan disemak. Mentalahan pula apabila penerimaan kaum ini sebagai rakyat Malaysia tanpa syarat membawa padah kepada umat Melayu pada masa ini maka seharusnya perkara ini disiasat dan diambil tindakan memperbaiki sistem pengambilan rakyat asing itu seperti meletakan beberapa syarat penting agar kerhamonian dan kedamaian diantara penduduk tempatan dengan mereka yang diberi kerakyatan, seperti mana yang di lakukan di Sabah dapat di pertahankan..

Kita mengesorkan supaya tindakan segera diambil untuk menubuhkan suruhan jaya diraja mengkaji dan menyiasat kesilapan lampau dalam isu mengambil lebih sejuta kaum Cina sebagai warga negara tanpa syarat dan segera mencari jalan menyelesaikan kemelut warga negara yang tidak bersyukur dimasa masa akan datang. Dengan tindakan itu diharap generasi akan datang tidak akan lagi menghadapi sitiuasi serupa dimana kesalahan sikap sebagai warga negara yang tidak berterima kasih kepada penduduk tempatan tidak lagi timbul yang boleh membawa kepada perbalahan kaum yang kronik.

English: Signature of Mahathir Mohamad. Españo...

English: Signature of Mahathir Mohamad. Español: Firma de Mahathir Mohamad. Bahasa Melayu: Tandatangan Mahathir Mohamad. Русский: Подписани Махатхир Мохамад. (Photo credit: Wikipedia)

Advertisements

2 thoughts on “Gerakan terkejut cadangan RCI sebelum merdeka. Melayu sudah lama terkejut bila Cina melampau batas tidak bersyukur.

  1. Cina sengkek sepatutnya sedar dari mana mereka datang. Janganlah pula menunjuk besar kepala menuntut dan membuat tuduhan yang bukan-bukan. Mereka sentiasa borok kepala dan cuba menyalahkan kerajaan atas satu-satu perkara latar belakang mereka sendiri tidaklah sebersih mana pun. Kalau tak berpuas hati berada di sini mengapa tidak berhambus ke negeri asal mereka. Negara ini lebih aman tanpa mereka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s