Penang hanya “brand name” bagi Lim Guang Eng dan DAP sahaja, orang lain tidak boleh guna. Habis Chow Kwe Teow Penang, Rojak Penang, Laksa Penang, kena minta kelulusan kerajaan negeri bila pakai nama Penang.

Apa kena Lim Guang Eng ni.

Penang itu perkataan yang di gunakan oleh orang ramai untuk merujuk kepada negeri Pulau Pinang.

Semenjak tahun 2009, Lim Guang Eng berkata brand name Penang khas untuk DAP dan untuk mengunakan nya orang ramai perlu memohon untuk mengunakan nya dari kerajaan beliau.

Bila ada beberapa penganjur seperti penganjur larian semasa hari cuti Taipusan nanti, menamakan hari tersebut sebagai Larian Penang 2013, beliau terus membantah dan meminta supaya penganjur memohon kelulusan kerajaan dia, kerajaan DAP.

Tidak pernah berlaku perkara seperti ini, dan saya ingat, ini lah pertama kali nya situasi seperti melarang mengunakan nama Penang sebagai nama acara apa apa bentuk aktiviti di negeri itu.

Sepatutmya beliau menumpang dan memuji keatas keperihatinan rakyat menganjur sesuatu event untuk kebaikan orang ramai serta menaikan nama negeri itu di mata dunia, tetapi dengan arahan supaya nama Penang tidak digunakan sebagai nama acara tersebut menunjukan bagaimana DAP telah merubah landscape politik negara ini kepada sebuah negeri diktator seperti di Myanmar.

PS: Peniaga kecil chow keow teow Penang, laksa Penang, Rojak Penang, harus memohon untuk mengunakan nama Penang, sekira ingin menukar menu jualan. Jikalau gagal anda berkemungkinan menghadapi saman RM100 juta dari kerajaan Penang kerana mengunakan sewenang-wenang nya perkataan Penang. He he he. Wo Wo Wo. Habis orang Penang. Lantak.

5 thoughts on “Penang hanya “brand name” bagi Lim Guang Eng dan DAP sahaja, orang lain tidak boleh guna. Habis Chow Kwe Teow Penang, Rojak Penang, Laksa Penang, kena minta kelulusan kerajaan negeri bila pakai nama Penang.

  1. Ntah le dia diamanahkan untuk mentadbir Penang sahaja, jangan terlebih pulak sampai nak kacau perihal sejarah Penang pulak, rasa macam Penang tu mak bapak dia punya ke? Yang orang Melayu Penang bodo sangat bagi Penang kat DAP apa pasal? bodo sungguh le hampa ni….

  2. Guaneng sepatutnya sedar bahawa dia berasal dari Melaka.Mak bapak dia juga dari sana. Dia juga tidak digemari di sana. Entah disebabkan tsunami PRU 2008 orang P.Pinang tergamak mengangkat dia sebagai KM. Di bawahnya timbullah berbagai-bagai masalah seperti Kampung Buah Pala dan kampung-kampung Melayu yang dirobohkannya, gerai-gerai penjaja yang di sodok tampa apa-apa pampasan atau tempat niaga lain yang patut disediakan. Kini timbul pulak penjenamaan P.Pinang. Bukankah ini hanya menyusahkan rakyat. Kebebasan rakyak sudah mula disentuh.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s