bersangka baik dan buruk sangka, isu nama Allah.

Umat Islam di arah supaya bersangka baik di dalam semua perkara, termasuk di dalam isu pengunaan nama Allah olih penganut agama Kristian menganti kan God dengan perkataan Allah didalam kita Injil versi Melayu, walaupun perkataan God jikalau di terjemahkan kedalam bahasa Melayu hanya bolih bermaksud sebagai Tuhan dan bukan Allah.

Allah adalah perkataan dari al-Quran dan tidak pernah ada dalam kitab Injil atau Bible, jadi dengan itu, perkataan Allah adalah sebutan nama yang amat terasing kegunaan nya dalam kitab agama Kristian.

Dengan fakta demikian, iaitu fakta bersangka baik dan fakta nama asing dalam bible, pemimpin pemimpin tertentu membuat andaian yang berbelah dua. Satu bersetuju dengan membenarkan penganut agama Kristian mengunakan nya, dan satu lagi menentang.

Asas kepada persetujuan dari para pemimpin yang membenarkan nya ialah memberi keluasan kepada penganut agama Kristian didalam proses mendekati Islam, dan sudah tentu antara fakta tersembunyi dari pandangan umum ialah hasil kepada pengaruh politik semasa pilahan raya.

Manakala para pembahas menentang pula bertekat bahawa terdapat unsur atau tanda-tanda dimana kaum Kristian ingin memgembangkan agama Kristian kepada masyarakat Muslim dari kalangan umat Melayu di Semanjung dengan dengan itu mencuba memperdayakan kaum itu dengan istilah Allah sebagai tuhan agama Kristian. Dengan menyebut perkataan Allah, umat Melayu akan terpedaya mempercayai bahawa Kristian pun mempunyai tuhan yang Esa, satu dan tidak ada yang lain. Sedangkan, tuhan kepada agama Kristian ialah Yehus, atau Esa, anak kepada Tuhan atau dalam Trinity.

Untuk para pemimpin kalangan pertama itu, mereka harus menilai keadaan semasa, sebelum menjuruskan diri mempercayai sesuatu isu dengan bersangka baik. Kita bolih bersangka baik, sekiranya orang yang disangka baik itu tidak pernah mencuba memperdayakan dirikita sendiri. Sekiranya terbukti bahawa mereka mempunyai perancangan muslihat, maka berpandangan dan bersangka baik menjadi sesuatu yang haram di lakukan.

Sekiranya terdapat bukti bahawa apa yang disangka baik itu sebaliknya, maka kita harus berterus terang dengan menentangnya. Dengan itu pada pendapat saya para pemimpin dalam kelas diatas sebenarnya dengan jelas memperdayakan kita supaya bersangka baik, sedangkan mereka sendiri pun tahu bahawa isu ini membawa bencana kepada umat Islam keseluruhan nya. Dan jelas pendirian mereka berunsur semaata-mata kerana politik, bukan agama.

Keadaan dunia hari ini menindas kaum Islam di merata tempat, dan salah satu sebab ialah kerana ramai pemimpin Islam mempunyai nilai bersangka baik sedangkan orang disangka baik itu adalah terdiri dari golongan melampau batas.

Umat Islam dengan bukti yang ada hari ini harus bertindak menentang sekeras-keras cita-cita DAP memterjemahkan God dengan Allah, bukan sahaja ianya merosakan terjemahan kedalam bahasa Melayu, atau apa apa bahasa sekali pun, malahan akan memberi makna yang berbeza dari maksud nama Allah itu sendiri. Perkataan Allah itu bukan perkataan Melayu, dan Bible Melayu tidak harus mengunakan nama Allah bagi makna tuhan Kristian, yang merupakan anak kepada Yehus.

Perkataan yang sesuai bagi terjemahan tuhan agama Kristian didalam kita Injil Melayu mungkin bolih di guna sebagai Yesus the One, atau Tuhan Anak, atau Tuhan Bapak atau kerabat Yesus.

PS: Nik Aziz dan para pemimpin PAS yang menyokong pengunaan nama Allah olih penganut Kristian beranggapan bahawa tindakan mereka mengikut unsur bersangka baik. Sedangkan mereka itu bertindak kerana dari unsur degil dan keras kepala serta tidak faham manusia yang mempunyai hati-hati yang melampau batas dan mencuba memperdayakan fikiran mereka bagi melemahkan mereka ini di Malaysia. Mereka adalah jenis manusia yang di tipu olih syaitan, seperti Hitler dan Stalin. Ingin anda mengundi mereka lagi?.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s