Pemecah undi Felda – Tuan Mazlan Aliman, AJK Pusat Pas, kalah dalam semua pilihanraya. Cuba, Cuba, Cuba, Failed, Gagal. Mengapa gagal, tak tau lah, mungkin tak lulus exam kut.

mazlanaliman1

Mencuba mendapat modal isu nasional di Felda HQ Kuala Lumpur.

Strategi PAS memecahkan undi kalangan peneroka dimainkan olih Tuan Mazlan Aliman, nama yang tertera dalam senarai AJK PAS Pusat, 2011 -2013.

Lulusan dari Institute Perdagangan Kota Bharu dan bersekolah di SMK Sultan Alaudin, Masjid Tanah Melaka, dengan SPM pada tahun 1983, memainkan peranan besar memecahkan undi setia peneroka Felda diseluruh semanjung Malaysia, teramasuk Sabah dan Serawak, dari BN kepada pembangkang melalui Anak.

mazlan aliman

Bersama isteri, Halijah Jani dan anak-anak, hijau kegemaran mereka.

mazlan aliman2

Mendapat sokongan anak Gafar Baba, Tamrin Gafar, bekas pengarah urusan Mara Holdings yang telah di tutup.

mazlanaliman3

Beliau akur majoriti peneroka tidak suka memberontak seperti beliau.

mazlanaliman4

Suka beriadah mencari ikan di tepi pantai.

mazlanaliman5

Mencari sokongan orang kuat PAS di muktamar

Mazlan adalah merupakan salah seorang ahli PAS kawasan Bera, dan beliau bermastatutin di Kulai, Johor. Isteri beliau Hatijah Jani adalah seorang guru. Beliau kalah di Dun Senai, pada tahun 1999, dengan majoriti 10,170, Dun Semerah, 2004, 11, 669 majoriti, dan Parlimen Bera 2008, dengan majoriti 4,313 berpihak kepada BN.

Walaupun tidak mempunyai pelajaran professional tinggi seperti kebanyakan rakyat Malaysia atau ahli politik di zaman ini, pengaruh beliau dari kalangan bukan professional, separa professional serta rakyat bawahan memberi kelebihan kepada beliau mengerak aliran memberontak. Sifat beliau timbul dari segala kepahitan dan kekalahan dalam semua pilihanraya memberi impak kepada aliran memberontak dari kalangan rakyat bawahan terutama dari peneroka zaman lama dan dari kalangan serpihan anak-anak peneroka yang tidak berjaya dalam kerjaya dan pembelajaran.

Dari apa yang kita lihat, corak serangan keatas Felda yang dilakukan olih beliau merangkumi keseluruhan tempat dari Kelantan sehingga ke Johor, mengambarkan hasrat politik beliau kearah politik nasional. Beliau tidak menjalinkan hubungan setempat, dan memberi nilai tambah kepada penduduk di kawasan beliau tinggal, dan ini merupakan salah satu faktor besar beliau kalah disemua kawasan yang beliau bertanding.

Corak politik beliau seiring dengan corak politik ahli DAP, dimana beliau mencuba dalam mencari cinta ahli atau sokongan manusia dikalangan ahli PAS dengan mengunakan isu-isu semasa dimana-mana kawasan yang popular, dan isu besar menjadi halangan pengaruh kepada PAS ialah kekangan UMNO keatas peneroka di kawasan Felda dan itu lah yang telah di gunakan olih Mazlan untuk mencari pengaruh.

Bolih kah seorang yang telah kalah berkali-kali dalam pilihan raya berjaya memecahkan belah sokongan ahli Felda kepada UMNO dan BN?. Apa yang kita lihat, walaubagaimana pun, perpecahan yang ingin di lakukan itu tidak menyeluruh, serta ianya mendapat tentangan dari majoriti masyarakat Felda yang telah berjaya. Tugas beliau sebagai pemecah undi peneroka adalah rumit kerana, ramai anak-anak peneroka berpelajaran tinggi, dan berjaya dari taraf kejayaan diri beliau sendiri samaada didalam politik atau didalam kerjaya.

PS: Negara maju kerana adanya jasa peneroka Felda. Felda adalah majoriti Melayu. Sekiranya di pecahbelah, Felda akan hancur. Jadi, kebenarannya ialah PAS ingin hancur kan Melayu, dan hancur kan negara mengunakan jasa bakti Mazlan Aliman, AJK Pusat PAS.

Hari ini, AJK Peneroka Kemahang meminta Mazlan mengarahkan bayaran pampasan RM11 juta kepada lebih 400 peneroka Kemahang, yang masih belum dibayar olih peguam ANAK.

Lapan dari sepuluh rakyat biasa Malaysia adalah pemegang ijazah universiti, termasuk anak-anak ahli peneroka. Pemimpin yang tidak mempunyai pelajaran formal seperti kalangan rakyat Malaysia akan mendapat tentangan dari ramai ahli masyarakat di zaman ini.

Advertisements

One thought on “Pemecah undi Felda – Tuan Mazlan Aliman, AJK Pusat Pas, kalah dalam semua pilihanraya. Cuba, Cuba, Cuba, Failed, Gagal. Mengapa gagal, tak tau lah, mungkin tak lulus exam kut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s