Middle-middle ni, kalau tak dari Mesir dan India, mesti ianya dari Cina, betul tak?

mansor-guaneng1

He he he, I look east, you look west. No middle-middle, ma. ONLY in bed, got middle-middle eh.

Foreign-moreign lah mereka semua ini. Tuk, tetiba keluar balik middle-middle nih. Tak silap aku, bab middle-middle ini datang dari konsep Mentuhotep 1, circa 2055 BC, di Mesir. Hey, Lim Guang Eng duduk Malaysia hampir 52 tahun, sama panjang dengan umur dia. Tetapi masih ingat lagi dengan middle-middle nih, sudah tentu middle-middle nih datang dari Fujian Province, idea semasa melawat sanak saudara dia di negara 1.3 billion penduduk dunia.

Bila ramai sangat tu mesti lah kena reti tentang middle-middle nih. Di Selangor ada beribu tempat riadah untuk mencari middle-middle, you know. Jikalau ada masa cuba lah pergi jengok-jenggok lihat dan bersua muka, tentu ramai tanya “bang, yang middle-middle ni macam mana, mau servis tak?, kalau mau, extra ya bang, RM50”.

Kalau cakap kepada Nik Aziz pun dia tahu middle-middle nih. Setiap hari dia tidur atas riba isteri. Ya lah, kan letakan kepala nya itu pun sudah dekat dengan lokasi idea middle-middle tuh.

Jangan pula hang pi tanya Annuar Ibrahim, dia tidak berapa gemar, bukan tidak gemar, konsep middle-middle nih. Dia sikit gemar dengan konsep dekat dengan middle-middle, you know, konsep bersebelahan dengan middle-middle. Tak jauh benar beza antara jarak kedua lokasi nya. Ya, hang pi goreng dia dulu lah supaya suka yang middle-middle tu dulu, okay.  Cuba beri ceramah supaya dia suka, hang pakai lah ayat suci Bible Melayu Indonesia, tak mengapa, buat dia suka yang middle-middle sahaja, bukan sekali suka yang middle-middle dan sekali suka yang dekat dengan middle-middle.

Aku dah bertahun duduk Malaysia, yang aku tahu, middle-middle nih orang tak bercakap sangat tentang benda tu. Jadi bila Lim Guan Eng sebut, aku pun segera ingat ini tentu foreign matter nih. Semacam Foreign Investment lah, macam FDI.

Nak menjadi hebat, DAP kena sebut foreign-foreign nih. Masaalah nya, ramai kata kalau guna product dari Cina, hendak hendak yang datang dari Fujian Province, tidak ada standard. Kalau pakai phone made in China, nasib engkau, kejap numbor hilang lah, kejap tak berbunyi lah, kejap “hanged” lah, hang tau lah, habis duit jer beli product dari China. Software jenis celup. Sekali ada, sekali tidak ada. Semacam dengan DAP mengunakan middle-middle ni, sekali dengar sekali tak dengar. Sah lah ini product dari Cina.

Boss, product China tak laku boss. Tak ayah lah hang susah payah menyebutnya. Tak laku. Cuba hang cakap benda-benda local sikit. Banyak-banyakkan local content sikit. Macam, dalam hal “perpaduang” ker, Haji Hadi suka lah bab perpaduang, macam hal hal orang Melayu pun mesti jadi boss CEC ker, kalau betul parti semua bangsa, banyak lagi lah boss benda lokal yang hang sudah lupa. Asyik citer tentang middle-middle ni, aku dah cemuh mendengar nya. Macam lah aku tak pernah “touch and go” middle-middle apex di kedai DAP yang merata di Selangor tuh.

Engkau ingat Hadi hendak touch and go kah dengan middle-middle hang tuh? Nik Aziz mungkin reti middle-middle, tetapi dia ambik yang dia punya middle-middle saja. Engkau ingat middle-middle engkau dia nak. Mampus dia tak hendak, hang tau tak?.

Konsep mu middle-middle tu tak laku lah Lim Guang Eng. Sudah mampus. Engkau suruh saja penjual ikan masin dan penyebar surat khabar kamu tu pergi “test acu try” middle-middle hang tu dulu. Mungkin mereka pun dah tak mahu. Masin.

dead_spy_women_in_nature_3_by_vma140

Too foreign lah middle-middle tuh. Yang middle-middle tu laku lah jugak. Yang itu ker benda yang hang cakap nih?

One thought on “Middle-middle ni, kalau tak dari Mesir dan India, mesti ianya dari Cina, betul tak?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s