URKO dan ALDO, dua ekor chimpanzee di Kelantan’s Planet of the Ape.

MCDPLOF FE007

Rupanya, Kelantan adalah negeri “the Planet of the Ape”. Baru aku tahu.

mandemus_480x360 (1)

Guru Agama Maximilian. Kuat pegangan agama dia, sampai kan semua kumpulan lain adalah kafir laknat. Dia seekor tidak.

Anatomi chimpanzee atau beruk, dari tapak tangan ke tapak kaki, menyerupai anatomi manusia seratus peratus. Jika demikian, amat rumit kita manusia mengenali chimpanzee diantara kalangan manusia di muka bumi, melainkan kita melihat bentuk atau rias muka.

Didalam dunia haiwan, chimpanzee dan jenis species yang sama tidak banyak merubah bentuk muka bumi. Mereka banyak merusakkan keadaan alam sekitar termasuk meranapkan tumbuh-tumbuhan termasuk pokok-pokok besar yang kemudian di jual sebagai kayu balak. Menjual kayu balak adalah kerja utama species chimpanzee semenjak mereka memerintah negeri di Planet of the Ape.

Jikalau Nabi Sulaiman masih bersama kita, kita bolih menanya Beliau adakah chimpanzee dan beruk juga beragama Islam. Dari apa yang kita tahu, chimpanzee dan beruk atau orang hutan merupakan sebahagian mahluk haiwan yang dicipta olih tuhan.

Perbezaan besar dalam bentuk alam sekitar sekiranya kita menyeberangi Jerteh atau Kuala Pahi dan Jeli  semasa memasuki negeri Planet of The Ape. Di Jerteh, pengaliran air yang bersih ada terdapat dalam kawasan negeri Trengganu, manakala, dalam bandar Jertih disebelah negeri Planet of the Ape, air nya bersih seperti mana di klasifikasikan olih Urko dan Aldo, yaitu, air kuning seperti air sungai. Mengikut Urko, “water standard” didalam kawasan mereka mengikut piawaan beruk, bukan piawaan bagi manusia, jadi saya fahamlah apabila mereka berkata bahawa piawaan air bersih di negeri Trengganu tidak menetapi “water standard” mereka dan air Trengganu sudah tercemar kerana sudah menjadi bersih. Sama juga jenis air di sempadan negeri itu dengan Pahang dan Perak.

Cara atau corak sembahyang mereka juga berlainan dengan manusia lain. Disebabkan mereka terlalu rapat dan selalu bersemadi dengan semua jenis pokok atau suka kepada satu kawasan padang, ramai beruk atau chimpanzee dinegeri itu suka bersembahyang sama ada dekat dengan pokok atau dibawah pokok-pokok yang rendang. Mereka jarang kelihatan dalam bangunan yang disediakan manusia sebagai masjid.

Cara beruk menyuruh pengikut mereka mencerai isteri talak tiga sekiranya menjadi katak, adalah satu sistem untuk mengekal paras rupa mereka sebagai beruk atau chimpanzee, dan mereka akan kecewa melihat beruk-beruk dari kalangan mereka menjadi seekor katak lompat.

Jangan kecewa melihat negeri Planet of the Ape, kerana apalah daya beruk dan chimpanzee untuk memajukan negeri. Cuma sekarang ini, kita manusia harus tahu bahawa cara beruk dan chimpanzee membangunkan negeri adalah sangat berbeza dengan cara pembangunan yang di usahakan olih manusia.

Bagi kesemua manusia, kita harus keluar dari dalam kepungan beruk dan chimpanzee dan menjadi pengikut mereka di Kelantan. Walaupun kita mungkin di buru olih URKO, tetapi, sebagai manusia yang berotak kita bolih menjatuhkan kepungan URKO dan Aldo, dan keluar dari zaman kuno yang ingin di bangunkan olih ahli the Planet of the Ape, Kelantan.

Harus faham, kita pun belum pasti, sama ada species beruk dan chimpanzee juga beragama Islam tulin. Selagi ini belum pasti selagi itulah segala perbuatan mereka seperti merasuahkan kaum Cina dengan memberi hutan belantara kepunyaan manusia kepada kaum barbarian lain adalah kerja-kerja biasa species ini.

Jangan lah kita bersama Urko dan Aldo, kita manusia berotak, walaupun anatomi kita sama.

urko1

Pernah jumpa Urko semasa balik kampung di Bukit Besi, Trengganu. Tak sempat hendak beri salam, dia sudah naik atas pokok.

PS: Hairan ya, kenapa tanah hutan belantara di Gua Musang itu tidak diberi kepada beruk-beruk dan chimpanzee dari Kelantan? Kenapa di serahkan kepada gorila-gorila dari luar Kelantan. Kita manusia biasa di Kelantan jangan lah berharapan besar untuk mendapat tanah di sana, maklumlah mereka semua jenis beruk dan chimpanzee Islang. Kita semua di klaskan sebagai kafir olih beruk-beruk ini. Tetapi amat sayang sekali, manusia melabelkan mereka ini sebagai “endangered species”, sedangkan merekalah yang “mendangeredkan kita semua”. Label ini harus di keluarkan dari diberi kepada kumpulan ini.

Urko, Aldo dan ramai lagi balun tanah rakyat, untuk mereka, isteri-isteri mereka, anak-anak mereka. Mereka yang belum dapat tanah harap bersabar, kerana beruk beri kepada isteri, anak dan saudara-mara beruk-beruk dulu, dan yang lain adalah beruk-beruk dan chimpanzee-chimpanzee yang terkena tipu. He he he, beruk tipu beruk. Beruk pun bolih tipu beruk rupanya. Ha ha ha ha. Nasib baik aku ni manusia.

tanah

Beruk tipu manusia biasa lah tu. Tetapi bila beruk tipu beruk, la, macam tu aku pun tergelak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s