General PRU 13 – siapa yang hebat?

Najib Tun Razak

Dilahirkan pada 23 Julai 1953. Umur 59 tahun. Pelajaran: St John Institution, KL, Malvern College, Worcestershire England, University of Nottingham, Bachelor of Industrial Economics. Pengalaman: Minister of Defense, Minister of Education, Minister of Finance, Deputy Prime Minister, Minister of Culture, Youth and Sports.

Keturunan: Melayu Islam

najibpanglima perangbn

Najib Tun Razak: down to earth personality but strong commitment to people of all races, attract all Malaysians from devise roots. Like father like son.

Lim Kit Siang

Dilahirkan pada 20 February 1941. Umur 71. Pelajaran: Called to Bar in 1977.

Pengalaman: National Organising Secretary DAP, MP Bandar Melaka, Kota Melaka, Petaling Jaya, Tanjong dan Ipoh Timur. Telah dipenjarakan dibawah akta ISA.

Keturunan: China Minnan dari Zhangzhou, Fujian Province, China. Agama tidak diketahui.

DAP nak hapus hak org melayu

Lim Kit Siang orang China dari Zhangzhou hendak hapuskan hak Melayu? Apa kah Cibai punya panglima DAP nih!! Dah nak keot kah?

Haji Hadi Awang

Di lahirkan pada 20 October 1947. Uniur 65 tahun. Pelajaran: Madrasah, Islamic University of Madinah, Al Azhar University.

Pengalaman: ABIM, MB Trengganu, President PAS.

Keturunan : Bangsa: Melayu Trengganu. Agama: Sunni Islam.

Nik Aziz Nik Mat

Di lahirkan pada 1931. Umur 82 tahun. Pelajaran: Madrasah, Darul Uloom Deoband, India, al Azhar University, Bachelor of Art dan Master of Art.

Pengalaman: Maulidur Am Pas, Menteri Besar Kelantan, ketua pemberontak keatas Mohd Azri, Presiden Pas, merampas Kelantan dari presiden beliau sendiri.

Keturunan: Bangsa – tidak tentu, tetapi asalnya Melayu Kelantan, . Agama: Sunni Islam.

Najib Tun Razak, adalah termuda dari pada kesemua general perang PRU 13 nanti. Beliau disokong oleh kesemua ahli kumpulan BN yang di ketuai oleh Chua Soi Lek, pakar psychology dan psychiatry, 65 tahun, Presiden MCA, dan Govindasamy Palanivel, bekas guru  Institute Goon dan Sekolah Kadir Adabi, Kuantan, Presiden MIC, 63 tahun, dan kumpulan parti BN lain dari Sabah dan Serawak.

Kemunculan Najib Razak sebagai penghulu perang PRU 13, membuktikan jalan kerja yang berlainan dari kesemua bekas Perdana Menteri, dimana beliau di lihat dimana-mana sahaja, mewakili keseluruhan jentera BN. Peranan ahli lain didalam BN di lihat tidak memainkan peranan besar, olih kerana strategi perang sekali ini tidak tertumpu kepada parti komponen tetapi kepada kemunculan BN sebagai teras perjuangan dan perpaduan kesemua parti komponen parti-parti di dalam BN.

Kebangkitan dalam meneraju UMNO dan lain-lain parti komponen BN menyegerakan lagi kesenambungan peranan beliau sebagai general tertinggi perang PRU 13 nanti.

Kemufakatan parti-parti didalam BN dilihat lebih kuat dari dahulu, tanpa apa-apa bangkangan dari mana-mana pihak. Najib di lihat menjadi ketua kepada semua kaum dari kaum minoriti kepada kaum majoirti di Malaysia. Peralatan perang beliau menjerumus kepada janji ditunaikan dimana rakyat didahulukan.

Manakala serangan keatas parti parti pakatan di lihat dituju kepada sistem kemufakatan didalam mengurus kemasyarakatan di Malaysia, dimana, parti-parti didalam Pakatan terlalu lemah di dalam kemufakatan antara mereka. PAS dan DAP serta PKR masing-masing terus di landa olih kepercayaan dari ahli akar umbi kerana perbezaan besar di dalam dasar memerintah sebuah negara. Percelanggahan di antara mereka memberi gambaran keburukan tahap yang tinggi di dalam sistem kemufakatan di antara mereka di dalam memerintah sesebuah negeri atau negera.

Dengan sebab yang demikian, perang PRY 13 akan di mulakan dengan serangan keatas kelemahan ketara Pakatan.

Kedua, kesemua general perang Pakatan terdiri dari warga emas, malahan presiden PAS sendiri telah disahkan masih mengalami kesan stroke pada 2008. Kewibawaan general didalam Pakatan juga di kuatiri keberkesanan mereka kerana mereka tidak ada pengalaman memerintah sesebuah organisasi atau sebuah negara ketahap besar yang merupakan satu kejayaan besar yang bolih di banggakan seperti kejayaan yang diberikan olih kerajaan BN.

Kuasa perang minda Nik Aziz juga di lihat tidak mampu memberi kesan keatas kepopulariti Najib. Beliau masih bertungkus lumus meredakan kebangkitan rakyat Kelantan setelah gagal didalam banyak polisi kerajaan negeri di dalam proses memakmurkan negeri itu.

Keinginan DAP yang diketuai oleh waris Minnan, dari Zhangzhou, China, untuk mengambil alih pemerintahan Melayu tidak disenangi olih ramai rakyat Malaysia, terutama kaum Melayu dan Sultan-Sultan Melayu, yang mana keadaan merampas kuasa dari kaum Melayu olih perantau kaum China Minnan melalui kekuatan parti Melayu lain sudah pun ketinggalan zaman. Corak yang telah di guna olih kumpulan komunis itu tidak disenangi olih semua kaum di negara ini. General kumpulan yang sudah lanjut umur keperingkat warga emas 71 tahun bersama Nik aziz 82 tahun, berkemungkinan di tolak olih kaum muda yang telah merangkumi 25% jumlah pengundi di Malaysia.

Kebangkitan corak perang PRU olih Najib akan mematikan semangat mereka didalam Pakatan, yang cuba sedaya upaya memberi gambaran yang salah terhadap tahap kemufakatan antara parti-parti komponen mereka yang terdiri dari PAS, PKR dan DAP.

Sekiranya mereka tidak bermufakat seperti BN, bagaimana mereka bolih di beri kepercayaan memerintah sebuah negara.

dap rasis Penganti Lim Kit Siang yang di pilih secara tidak demokratik, mempunyai satu perangai yang aneh, sama ada beliau kurang upaya berfikir panjang atau terlalu ego dan besar kepala. Satu contoh di mana para koperal askar pakatan jenis yang akan di “tembak jatuh” dalam perang PRU 13. Ramai lagi yang akan terkorban dalam perang besar itu nanti. Lihat lah nanti.

PS: Annuar Ibrahim sudah terkeluar dari senarai Panglima Perang PRU 13, kerana ditolak olih kesemua rakyat Malaysia disemua tempat kerana berperanan sebagai broker politik sahaja.

Penganalis: Mat Ell : Bangsa Melayu, Kelulusan JKR, PWD, SPM, SRP, Selcom, Syabas, dan lain-lain, termasuk pemain gendang kretok. Bakal calun Presiden Papua New Guinea Utara, menang tanpa bertanding. He he he.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s