Terkena putar belit terhebat zaman ini, Dee Park’s way.

Bila anda menjadi professional di dalam bidang hartanah anda bolih mengesan dengan jelas cubaan memutarbelit fakta supaya pemutar-belit itu diberi kredit olih pihak bank bagi mengumpul wang yang banyak dalam masa singkat.

Itu pun jikalau anda mempunyai ilmu di dalam bidang hartanah dan kewangan, jikalau tidak ada ilmu tersebut, tetapi hanya menumpang populariti sesaorang lain, anda mungkin akan tertipu ditengah jalan.

Orang bijak selalu makan orang bodoh.

Kesan pembangunan di Kuala Lumpur yang begitu pesat membangun dan muncul nya sistem bank-bank Islam baru dari rantau Timur Tengah, mempertengahkan dua jenis spekulator.

Spekulator yang pertama ialah bank-bank baru Islam yang mempunyai pengalaman didalam”forward sale” bangunan pencakar langgit di Dubai dan lain-lain negara di Timur Tengah, dan spekulator yang kedua ialah manusia yang separuh masak didalam industri hartanah di Malaysia yang ingin mencuba nasib mendapat “wang besar”.

Dari 2007 hingga 2011, dengan adanya konsep bandaraya hanya untuk perniagaan, selepas Putra Jaya di jadikan bandaraya pentadbiran kerajaan, pasaran hartanah komersial di Kuala Lumpur menjadi medan perang diantara kedua-dua penyangak matawang spekulator dalam dan juga luar negara..

Harga hartanah semasa pada tahun 2007 tidak melebihi RM800 sekaki persegi, untuk kesemua jenis bangunan kommersial, terkecuali bangunan komersial membeli belah (shopping complex).

Pada tahun 2011, harga hartanah kommersial didalam pegang pengangak matawang melompat keparas RM2,000 sekaki persegi dan sedang meningkat keparas RM2,400 sekaki persegi, walaupun, kebanyakan hartanah komersial di kawansan KLCC masih disebut dengan harga diantara RM1, 400 sekaki persegi.

Dengan bantuan bank-bank kommersial Islam, berbagai-bagai kemudahan membeli bangunan yang sedang dibina, walaupun masih belum siap, untuk di guna sebagai kolateral pinjaman dari “sale agency contract”.

Kita tahu pihak bank telah mengunakan dana mereka membeli hampir 100% pegangan hartanah yang sedang didalam pembinaan dan di selia mereka dengan pinjaman wang kepada client mereka, dan setelah siap meletakan aset tersebut di pasaran hartanah REIT dengan  membuat pulangan hampir 100%.

Imagine, beli RM600 juta dijual RM1. 2 billion setelah siap?. Berapa banyak duit bolih pakai untuk terbang mengunakan private jet ke Las Vegas? Membawa gadis Cina? Berapa banyak Cina Doll boleh beli?

Harga beli semasa bangunan yang sedang dibina semasa tahun 2007 adalah diantara RM600 hingga RM800 sekaki persegi, dan dijual “forward sale” dengan kadar RM1,800 hingga RM2,000 sekaki persegi.

Masaalah timbul apabila pengalaman mereka di Dubai tidak bolih diguna pakai di pasaran Kuala Lumpur, iaitu pembelian dari pelabur di pasaran Europah dan juga Amerika tidak sebegitu meriah, malahan, tidak ada didalam pasaran tempatan. Pasaran hartanah di England dan Amerika jatuh merudum menyebabkan para pelabur kehilangan wang yang banyak.

Apabila ini terjadi, harga sewa menentukan harga pasaran semasa sesebuah bangunan. Keuntungan bersih sesuatu pelaburan hartanah komersial di pasaran luar negara mencecah hampir 7% hingga 8%, manakala di Kuala Lumpur sewa bermula dari RM5.50 hingga RM6.50 sekaki persegi, dan dengan harga asset yang tinggi seperti yang dikehendaki olih pihak bank dan juga penyangak matawang ini, pulangan dari pelaburan dari bangunan baru siap di Kuala Lumpur merudum keparas 5%.

Kesan besar ialah, ramai pelabur terkemuka di dalam negara termasuk EPF, Tabung Haji, AMB, dan lain-lain tidak berminat untuk membeli hartanah yang telah dipegang oleh para spekulator.

Dalam keadaan sedemikian, tangan penyangak matawang dan sepkulator di dalam kepanasan. Sangat panas sehingga ada diantara mereka kena saman oleh bank-bank tersebut untuk melunaskan bayaran hutang semasa membeli bangunan dengan mengunakan “sale agency contract”.

Sikap bank yang tergesa-gesa mempopularkan produk perbankan mereka juga di lihat sebagai satu faktor menyumbang kepada mereka yang tamak haloba mengunakan konsep forward sale seperti ini.

Ada satu dan dua jualan seperti ini telah berjaya dan mereka telah pun memperolehi keuntungan beratus juta ringgit dan kembali ke tanah air mereka dengan menjadi jutawan segera. Yang tinggal ialah mereka yang telah dijadikan umpan kepada “tuan” yang maha pandai, iaitu, mereka yang Maha Bodoh. Siapa yang maha bodoh, anda jawab lah sendiri.

Dan apabila tersepit, mereka akan gunakan apa yang ada untuk menolong mereka keluar dari kesempitan ini.

Awaslah, manusia suka buat duit tetapi tidak ada ilmu. Jauhi lah mereka seperti ini supaya anda tidak tersepit seperti mereka.

Dengar sini: jikalau jual karpet, Keling Pakistan pun pandai jual karpet, malahan Nik Sorpia PPP pun dulu jual karpet, tetapi, jikalau jual bangunan kena lah belajar dulu dari para bijak pandai, seperti saya. Ehem, ehem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s