Orang Kelantan kena belit 22 tahun, bagaimana Utusan tak kena belit.

Ambo parti slam, mane ada pakai keter, kita pakai unta. Nantilah dapat royalti, baru lah kita pakai keter Ferari. Jangan mara!!!

Orang politik ni kena pandai cakap. Bukan pandai cakap bohong, tapi pandai cakap belit.

Contoh:

1. “Islam menyuruh tutup aurat. Bila buka aurat nanti orang rogol. Padan muka kena rogol, sapa suruh buka aurat.”

Bising MCA seluruh Malaysia. Hendak cekup Nik Aziz tak boleh, sebab dia tak suruh rogol, dia belit kata, buka aurat sangat, padan muka kena rogol. Terkial-kial MCA tak tahu hendak defence.

2. “Bila Umno buang Islam daripada dasar hidup dia, maka Umno agama apa? Agama Islam itu al-Quran, bila Umno tolak Islam, dalam dasar parti maka Kristian ke, Buddha ke atau tidak ada agama?

“Timbul masalah murtad. Murtad ini khabarnya orang Kristian, paderi-paderi dia. Saya nak kata tidak, yang jadi orang Melayu murtad ini kerana orang Melayu sendiri perlekeh Islam.

“Umno tolak Islam maka nampak dia memperlekeh Islam, dia buang Islam macam benda sudah habis tempoh, macam ubat sudah habis tempoh, buang,”

Hebuh Utusan membuat kesimpulan Nik Aziz kata UMNO Murtad.

Nik Aziz kata tidak. Ya lah. Dia memang tidak kata pun, mana ada dia kata UMNO murtad. Dia tu Phd cakap mesti pandai tang tu. Tak tau kah?

Dah Utusan kena belit oleh Nik Aziz.

Jangan kuatir lah Utusan, rakyat Kelantan sudah besa kena semacam itu. Orang Kelantan semua lulusan PhD. Mereka ambik ijazah itu selama 22 tahun. Sikit lagi luluslah. Utusan menjak ini saja belajar, masih kurang rakaat tuh. Tapi tak apo. Sengoti heh. 

PS: Kita kena tahu di mana mereka ini berlajar. Kalau di Britain, cakap gentleman macam Tunku. Kalau di India, nak crita tentang keretapi laju, kena crita tentang kapal terbang dulu, lepas tu baru cakap tentang tayar keretapi. Last last kata, “kita buat keretapi laju“. Semua orang ingat keretapi laju semacam jet kapal terbang. Dia pula naik mercedes. Mana ada nak naik keretapi. Kesudahannya habis semua orang Kelantan naik kereta Datsun 120Y yang diupdated dan downloaded berumur 35 tahun. Dia memang laju, awak juga lah yang tak laju, terhegeh-hegeh dalam 120Y updated tanpa aircond. Mak oii, panas tu, ada 8 orang jadi penumpang private sapu nya. Keretapi laju ada dibawah tanah saja, atas tanah belum ada lagi. Jadi kena jumpa malikulmaut dulu lah baru boleh naik keretapi laju  yang ada dibawah tanah tu.

Utusan kena belajar Ilmu Belit yang di panggill “Al-muterbelitlahtuh”. Buku PhD tentang cabang ilmu itu ada banyak di Altozi Marketing Mumatillah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s