James Bond 007 kenal, pasaran bond tidak kenal – PAS.

Hok dia tahu, Giok.

Giok, Giok Giok jah dia tahu.

Aku tidak tau gapo Giok. Dia tahu.

Tanah RM320 juta bui ke Giok. Pastu, Giok buat billion-billion juta, kata mereka “heh, biarlah dia buat billion juta, tak aper, sekarang pun mereka boleh bayar RM150,000 bon, semesit jah tu, mu jangan dok buat samseng lah nanti mampus.”

“Itu orang kata, kita tak der pitis, kita ada tanah, kita suruh orang ada pitis buat, benda mecam ni semua orang terima, jadi apa masaalah nya, tidak ada seleweng seleweng dalam hal macam ni, adek kakak.”

Kerajaan kata tak der pitis. Munasabah kah?. Tanah tu, pitislah. Gapo dia, demo ni kecek heh. 

Sudah buat kajian, modal setara ni, hasil setara tu. Kalu hasil banyak dari modal, buat sendiri lah, bak po lah gi bui ke Giok. Rakyat hendak tanya hok tu jah.

“Buat lagu tu kerajaan untung, kerana tak payah hutang”.

Ya lah, kalau buat macam tu orang bawah ni rugi, tak ada tempat nak mengadu, rugi lah juga tu, bukan gitu heh.

Tahun 2006, pasaran Bond di Malaysia menjejah USD 95 billion. Kalu kerajaan baca hok tu, boleh lah anjurkan supaya buat bond sebanyak RM2 billion. Doh dok kaji boleh buat hotel, tesco, rumah bungalow 3 tingkat first class, macam macam first class, boleh jadi, bak po takut nya hendak buat bond sendiri?. Mesti GDV, tinggi brother. Mesti boleh redeem bond tu dalam 5 tahun jah. Semesit jah.

“Doh tu kita nak bui pada Giok, mu nak kata gapo. Tahu, kita buat kerja ni dalam tahun 2007, semestilah ada pasaran bond. Sementar weh, nantang rimau heh bond ni, James Bond koh?, bukan dia sudah bui bon tu semalam, RM150,000 tu gapo?”

Kita mesti ada pilihan untuk buat kerja bagi kepentingan rakyat. Kalu seorang saja kaya, mana boleh boss. Ko, guano, hok lain jadi kaya juga kah?, Rakyat rakyat tu, jadi kaya kah dengan pilihan bui ke Giok tu?. Dengar khabar tak der pun jambatan, sejid, rumah murah, dan sebagainya lah?. Kaya macam mana macam tu?.

Hok ni lah, bila orang nak buat kita pun nak buat. Bila orang buat betul, kita buat separuh separuh betul, ingat betul dah.

“Tapi, you know, bila air surut kita tak boleh bawa pasir nak tambun, ukur tanah ingatkan seribu ekar, tapi rupa rupanya 716.8 ekar, tanah dalam air mana ada nilai,  gitu lah sebab lewat tu. Tak tahu heh, kut kita ni memang bodo sangat kut, tak ambil penting hal hal gitu.”

Memang bodo. Tak usah dok ngoyat lah gapo lah. Sure bodo, tapi hendak jadi ketua!!!.

Benda berbillion main tak ambil berat hal hal penting. Memang bodo. 

“Huh, bab bui Cina, tak bodo, hari ni pun dia bawa RM150,000, weh, bayar. Itu bon jugak, bukan gitu?.”

Bila kita reti separuh separuh, ni susah. Tapi hendak jadi ketua. Rakyat yang cerdik pun jadi bodoh. Doh tu nak buat guano?.

Kalu tahu benda semacam tu bukan senang berjaya, sebab apa suruh orang lain buat?. Buat sendiri lah. Rakyat percaya lagi kalau fail kerana diri sendiri. Serupa juga bila kias kan rogol lah orang yang  berpakaian tidak senonoh, kalu betul orang rogol, siapa salah?.

Tak habis belajar lagi lah puak puak ni. Bila orang kata gitu marah, tapi hendak jadi ketua kita. Bui satu free satu pun amboi tak say lah jenis ni. Ba lah. Berhenti lah. Ambik cuti panjang la weh.  Rakyat jelata senang hidup sikit, tak der demo semua nih.

Mat Ell.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s