Cara Nik Aziz berdialog tentang rogol mendorong Rohingya dibunuh Rakhine di Myanmar?

Penduduk Rakhine di Myanmar masih membara dengan api kemarahan yang menebal.

Penduduk beragama Buddha di Arakan State, Myanmar, Rakhine memandang Islam yang dianuti oleh Rohingya adalah suatu agama yang kurang perihatin kepada penduduk negara itu.

Perasaan benci mereka bermula dari awal lagi, iaitu setelah penghijrahan umat minoriti Myanmar itu dari Bangladesh (Bangla)  ke Arakan State.

Kemarahan timbul apabila seorang anak dara sunti Rakhine di rogol oleh tiga umat Islam Rohingya (Bangla)  bulan June tahun lepas. Kejadian rogol itu menambah kemuncak kebencian puak Rakhine dengan membakar semua perkampungan nelayan puak puak Islam Rohingya  (Bangla) di Arakan.

Gambar gambar setelite diatas menunjukan kawasan yang didiami kaum Rohingya (puak Bangla) dimusnahkan dari semenjak Jun, 2011.

Lebih 1,000 buah bangunan di bakar, dimusnahkan dan hancurkan, dan ramai Bangla dibunuh.

Walaupun kerajaan Myanmar menghantar pasukan polis mengawal keadaan rusuhan disana, ini tidak menghentikan perbuatan membunuh oleh kaum Rakhine keatas penduduk Rohingya (Bangla).

Sebelum saya menyebelahi mana mana kumpulan, cuba perhatikan iaitu perbuatan rogol keatas seorang anak dara Rakhine adalah suatu perbuatan keji dan tidak harus di lakukan oleh umat Islam. Bangla terkenal dengan perlakuan sex yang biadap dimana mana pun di dunia ini, dan walaupun beragama Islam, perbuatan buruk mereka ini tidak boleh diberi sokongan.

Kita boleh menyokong kepada tindakan menghentikan pembunuhan Bangla yang lain, yang tidak berdosa dan tidak melakukan jenayah rogol. Tetapi, bagaimana apabila mereka itu serupa?

Jurucakap Kerajaan Myanmar, berkata mereka akan mengawal rusuhan kaum. Dalam hati beliau mungkin berkata, “mampus lah engkau, rogol anak dara orang siapa suruh?

Itu sebabnya, Nik Aziz didalam menegur umat Islam supaya berpakaian elok, tidak harus memberi luahan hati beliau agar kepada mereka yang tidak bersopan didalam berpakaian dikiaskan sebagai wanita yang boleh dirogol.

Rogol perbuatan jahat. Dan perbuatan itu telah menghancurkan penduduk Rohingya (Bangla) di Arakan sehingga kini.

Salam.

P.S: Begitulah lumrah Allah, jikalau sesuatu kaum melakukan perbuatan jahat, maka dihancurkan mereka. Kita tidak tahu data yang sebenarnya tentang rogol oleh umat Bangla keatas kaum Rakhine, kemungkinan ianya terlalu banyak berlaku, sehingga membangkitkan kemuncak kemarahan penduduk setempat. Tiada siapa pun ingin menolong kaum Rohingya daripada di bunuh apabila mengetahui perbuatan jahat umat mereka secara jelas. Suu Kyi pun diam dan tidak mahu campur tangan.

Kita boleh memberi pertolongan kepada mereka, jikalau mampu.

An open secret didalam keramaian pendatang asing di Malaysia. Perrtolongan yang harus diberikan ialah mengenai dosa nafsu sex. Dan kita juga harus memulakan pertolongan kepada umat Islam pendatang asing wanita Indonsia yang berkerja dengan ramai Bangla di kedai mamak di Malaysia, dimana ramai diantara mereka bersekedudukan dengan Bangla kerana kedaifan. Ramai diantara mereka, seperti yang diketahui oleh ramai orang,  dijadi lauk pada malam hari oleh Bangla Bangla sejenis kaum Rohingya, di rumah rumah kongsi yang disewa oleh pengusaha restoran mamaktaria yang berlambak di Kuala Lumpur dan Selangor. Tolong lah mulaikan keperihantinan anda disini dahulu jikalau mahu!!!.

Pun tidak ada siapa yang peduli.

Advertisements

One thought on “Cara Nik Aziz berdialog tentang rogol mendorong Rohingya dibunuh Rakhine di Myanmar?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s