Sebelum mengundi nih, tukarlah perangai, jangan dok bubuh kaum kerabat di GLC/ agensi kerajaan yang hendak tolong orang ramai!!

Aku tahu lah kerajaan ini kuat. Sampai dekat 1.4 juta pekerja yang berkerja dengan kerajaan. Itu belum campur dengan orang yang duduk jadi penolong berkerja dan atau koli cabuk diluar sana untuk mencari makan dari kerja kerja di pejabat kerajaan.

Office aku dok ada 4 orang. Itu pun hendak consider buang seorang, tak der duit hendak bayar EPF dan Socso.

Menjak kebelakangan ini bukan main lagi dengan bonus lah, gaji naik lah, dan macam macam. Sampai orang yang kerja dengan aku pun fikir apa ker jadah nya dengan kompani aku ni, gaji pun tak leh naik, apa lagi nak tengok bonus. Sedih lah pada ekonomi bedebah ni.

Yang menjadi cerita tak sedap, ramai datuk datuk, datuk sri datuk sri, tan sri tan sri, puan sri puan sri, raja raja, tunku tunku, entah apa seri lagi lah, mereka ni bukan sahaja boleh control GLC atau pejabat agensi kerajaan , malahan menjadi office mereka hantar anak beranak mereka untuk bekerja. Wow, sedap menjadi elite negara ini, sebab itu lah DAP duduk bising katakan kerajaan ini jenis gangster.

Engkau tengok MARA, entah apa apa mereka buat. Beli hotel lah, hantar pegawai kekawan baik semasa jadi ahli politik ler, anak beranak lah,  engkau tahu aku hendak pinjam RM50,000 untuk besarkan business bukan main susah sampai kena check jamban rumah aku, kut kut aku ni berak banyak!!!.

Sudah sudah lah, kaum elite berapa banyak lah komer hendak sebat hak orang bawah ni. Kesian lah kita ni, nak cari makan mana mana pun hendak kena beri komisen.

Tolong lah ubah.

2 thoughts on “Sebelum mengundi nih, tukarlah perangai, jangan dok bubuh kaum kerabat di GLC/ agensi kerajaan yang hendak tolong orang ramai!!

  1. Setuju… Sudah2 la tu.. bagi peluang sama utk org2 yg yg minat & berkelayakkan bekerja dlm GLC, badan berkanun ni.. pengalaman sendiri- penah pegi hantar resume (by hand) kat HQ SIRIM. Sambil dok last check resume dgn salinan cert kat opis depa, dok dengar staf sokseh2… “jawatan pegawai tu mcm mana?” – “Yg tu kena tanya Dato dulu la.. sebab anak dia tak confirm lagi..nk sambung study oversea ke nak keje” bernanah telinga ni beb.. susah payah aku fotostat sijil2, print resume..hantar by hand sebab takut pos malaysia tercicir..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s