Let make things easy, we demonstrate because you’re a lousy financier- Greeks to Angela Merkel.

Rakyat Greece pemalas, kata orang German. Ini semacam aku pernah dengar!!!.

Bila berhutang tidak reti hendak bayar balik, bila orang tolong berikan duit untuk menjanakan ekonomi dan hadkan pembelanjaan mereka, rakyat semua nya marah kerana pendapatan mereka kurang sebanyak lebih dari 33% hingg 60% sebulan. Termasuk kakitangan awam, pekerja swasta dan lain lain pekerja di syarikat syarikat yang hampir muflis.

Mereka sangat marah kepada German kerana Germanlah yang mengetuai European Union bagi menolong Greece didalam usaha menyelamatkan bank bank negara mereka dari terus bankrup tetapi meletakkan syarat penjimatan yang amat ketat, sehinggakan bank tidak boleh mengunakan wang yang diberi melainkan diguna untuk membaikpulih perjalanan kewangan perbankan mereka sahaja. Rakyat Greece juga melabel German sebagai dalang yang telah merusakan ekonomi mereka dengan memberi pinjaman kepada Greece tanpa usul periksa akan kemampuan mereka membayar balik.

Kebencian kepada German, mengikut  para pendemostrasi adalah berpunca dari keangkohan Angela Merkel dari mendengar rintihan penduduk Greece yang kehilangan punca pendapatan setelah Puan Merkel berdegil dari merombak pelan penjimatan yang dicadangkan oleh beliau keatas semua negara yang bermasaalah dengan hutang di Europah, termasuk Sepanyol.

Apabila Puan Merkel berkunjung ke Greece semalam, diatas pelawaan perdana menteri Greece, Antonis Samaras, lebih 50,000 para demostrasi dari kalangan guru dan para pekerja awam dan swasta telah memberi bantahan keatas lawatan beliau.

Berlainan dengan sitiuasi di Malaysia, Bersih 3 yang akan diadakan adalah dari kalangan pengikut PR dan bukan membantah kuasa luar seperti di Greece. Sekiranya kita berhutang dari negara luar bagi memuaskan polisi menselesakan rakyat sebagaimana yang diutarakan oleh PR didalam buku Jinga mereka, maka siapakah yang akan berdemostrasi kepada kuasa luar itu?.

Sedangkan selama ini kita difahamkan ramai ahli politik PR dan NGO itu dibiayai oleh kuasa atau bank luar negara?. Jangan sampai disatu masa peserta Bersih 3 terkial kial kerana terpaksa berdemostrasi kepada tuan punya duit yang telah diambil oleh mereka kerana kekejaman mereka menindas penduduk tempatan sebagaimana yang berlaku di kalangan  ahli European Union, termasuk Greece dan Sepanyol. Bajet PR yang dicadangkan itu menyebabkan Malaysia berhutang lebih dari pihak luar dan keadaan yang sama akan berlaku kepada kita seperti di Greece apabila kita tidak berjaya membayar hutang yang besar dan bangkrup.

Baca seterusnya disini.  

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s