Bicara hati hari Ahad

Ramai kata rakyat Malaysia suka jadikan Malaysia seperti Singapura. Berbelah bahagi fikiran mereka sebenarnya.

Melayu yang duduk dikampung kata tak apa lah hang buat lah apa yang hang mahu, kami di Kelantan tak hendak itu semua. Tak pilih UMNO pun tak per.

Orang Melayu Kuala Lumpur pula kata, bagus juga ikut macam tu. Siapa pandai dia dapat, siapa yang tak berminat untuk bersaing boleh duduk lah dalam flat PPR.

Rakyat Cina kata, memang Cina bagus, Singapura paling top dalam dunia, SWF dia pun number lima dalam senarai SWF  (USD$265 b) yang terbesar di dunia ini, Kazanah (USD$34 b) pula letak di tangga bawah 20.

Negeri besar berpuluh puluh kali ganda dan hasil negara pun boleh tahan, tapi produktiviti ciput, kata orang orang bandar.

Pening kepala Pak Lah memikirnya. Itu sebab dia banyak tidur dahulu, untuk hilangkan pening. Orang tua tua mana boleh pening pening. Kena tidur kejap.

Ini satu sebab DAP Penang rasa megah. Dia fikir PAP abang kandung dia, dan lebih pandai dari semua Melayu didalam kerajaan. CM dia pun boleh suruh Dr Mansor buat itu dan ini, tapi malang Dr Mansor tidak suka ikut.

Dia Melayu tulin dari pemikiran seperti ramai orang lain, yaitu, engkau buat lah jikalau engkau pandai, tapi jangan sombong bongkak.

Rakyat Melayu Singapura- happy happy jer!!

Rakyat Singapura tak belajar dalam bahasa Cina seperti di Malaysia. Rakyat dia belajar bahasa Inggeris. Dan semua pandai cakap bahasa Inggeris, tidak ada siapa boleh tipu tipu, semua sama.

Para bakal doktor pakar Melayu di Australia – Rakyat Melayu Malaysia

Di Malaysia, walaupun berbahasa Kebangsaan, ramai Melayu menjadi doktor belajar di luar negara.  Bahasa Inggeris pun pandai juga.

Rakyat Jepun tidak reti pun bahasa Inggeris, malahan semua nya dalam bahasa Jepun. Maju jugak.

Jadi ini lah perkara yang menjadi fikiran berbelah bahagi. Hanya kerajaan sahaja tahu kemana kah hala tuju kita sebagai rakyat Malaysia yang berdaya maju dan berintergriti. Kita tidak payah hendak ikut ikut orang. Kita ikut majoriti. Siapa ikut majoriti selalu menang. Jikalau majoriti kata negara Melayu, maka ini negara Melayu lah. Laung lah apa apa pun, Lynas ke, Pengerang ke, Tokong ke, apa apa sahaja lah. Tak akan jadi apa apa.

Satu lagi sudah sampai masa nya kita tidak payah kongsi kuasa. Kongsi kuasa apa jikalau kita di kencing selalu.

Sama lah semacam Nik Aziz, kata lah apa pun dia tetap kata dia menang di Kelantan. Air kotor ker, jalan raya derma ker, janji yang tidak payah di tunaikan kerana katakan miskin (orang miskin berjanji tidak payah ditunaikan, fardu kifayah masyarakat PAS), atau apa apa lah, dia ikut majoriti yang undi dia, iaitu PAS tak mahu UMNO.

P/S: Pas Kelantan tukar sekejap lah boleh?. Bagi lah chance kami pula. Kami pun orang Kelantan. Kami pun hendak gaji lumayan seperti anda. Janji kami tak bawa Cina luar masuk Kelantan. Kami pun tahu, bawa Cina luar tu leceh lah, menyusahkan. Ok.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s