Bajet Rohani Vs Bajet Siti Fatimah. Eh wey, bajet sapa?

Bila Nik Aziz sebut Bajet Rohani, semua orang Kelantan faham apa itu bajet Rohani. Ikut fahaman mereka lah.

Iaitu bajet yang mengutamakan pembelanjaan kejalan Allah, bertawakal kepada Allah, dengan kata lain tidak perlu bajet kerana Allah akan menyediakan apa-apa keperluan manusia. Bila sampai masa nya maka Allah akan menyediakan nya. Oh bukan begitu, salah ke?. Nanti ya orang orang Kelantan saya sebutkan bagaimana pula pandangan orang Penang, terutama yang menganut agama Kristian seperti Ngeh dan Lim Guan Eng. Dia tu sahabat baik Nik Aziz.

Bagi kawan baik Nik Aziz, Lim Guan Eng dan Ngeh, mereka berdua pun mempunyai pendirian Bajet Rohani yang agak sama tetapi sikit berlainan. Yaitu Bajet Rohani adalah bajet berteraskan empat perkara iaitu:

  • Kasih Allah : Kerana begitu besar kasih Allah akan dunia ini, sehinngga Ia telah mengurniakan Anak Nya yang tunggal…….
  • Aku datang supaya mereka mempunyai hidup…..
  • Kerana semua orang telah berbuat dosa dan telah kehilangan kemulian Allah…
  • Sebab upah dosa adalah maut.

Lihat selebihnya Empat Rukun Rohani untuk mengerti Bajet Rohani yang mungkin difahami oleh kawan kawan baik Nik Aziz  disini.

Apabila diurus mengikut peradapan semasa, dimana perkara perkara seperti bajet untuk mendapat kesenangan dan keenakan dari seorang perempuan, pangkat, harta dan lain lain lagi itu tidak menjadi asas untuk diperlihatkan, jadi apa perlunya Nik Aziz menceritakan betapa Nabi Muhamad menolak perkara yang tidak ada dalam Bajet Conventional yang di bentang Najib kepada umum? Pilihan raya ke? Tetatpi faham kah Nik Aziz, DAP fikir lain macam mana hendak bina Bajet Rohani?

Walaupun Bajet Najib tidak menyebut banyak benda tentang Islam, tetapi di dalam dokumen itu mempunyai nilai nilai murni yang harus diberi markah oleh Nik Aziz, sekurang kurang nya jikalau mengerti lah akan apa kah itu nilai-nilai murni dari pandangan conventional.

Oleh yang demikian sebagai contoh baik bagaimana Bajet Rohani itu boleh di bentangkan adalah melihat bagaimana PAS menyediakan Bajet Rohani didalam pelaburan Lebuhraya Kota Bharu Kuala Krai.

Iaitu, rakyat semua telah membuat dosa dan harus membayar dosa mereka dengan menderma, jikalau tidak upah kepada dosa itu adalah maut!. Atau pun neraka lah tu. Hey, tengok sudah dekat sama dengan Bajet Rohani cara kawan kawan baik dia doh!!!. Jika ini menjadi anggapan membina Bajet Rohani seperti yang di nyatakan oleh Nik Aziz, maka sudah tentu terpesonglah umat kita di Kelantan. Harap harap tidak lah.

Kita sambung balik lah kisah Bajet Rohani, atau Bajet Norkumalasari, atau apa apa nama baru yang telah di gertak oleh Nik Aziz di kemudian hari, ok Bro. Lain kali kita tanya Nik Aziz Bajet Rohani yang ada Sharia Compliance, seperti Bajet Highway. Ok, Bro.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s