Tindakan Dong Zong mengesahkan mereka masih berfikiran bahawa mereka bukan warganegara Malaysia.

Menjadi warga negara Malaysia adalah satu nikmat besar kepada mereka yang tidak bernegara dan hampir setiap hari beribu ribu umat manusia memasuki negara ini untuk mencuba menjadi warga negara, malahan ramai para pengusaha mendapat ratusan jutaan ringgit didalam memporses kemasukan warga asing sama ada untuk menjadi pekerja atau pun mencuba memberi kerakyaatan kepada warga luar sebagai rakyat Malaysia.

Kejayaan programme 2nd second home menarik minat ramai warga asing menjadi warga negara ini melalui programe tersebut membuktikan ramai warga luar ingin untuk menjadi warga negara ini.

Sungguh pun demikian amat malang bagi Malaysia kerana ada segelintir warga negara kita yang tidak menghargai nikmat sebagai warga negara. Ini dapat dibukti setelah mereka sendiri mencuba memperkecilkan nilai murni kerajaan negara ini membangun perasanaan sektor pendidikan bagi membetulkan polisi sejagat bagi kemakmuran negara tanpa mengira kepentingan individu individu tertentu atau kepentingan sesuatu kaum sahaja.

Bayangkan sekiranya semua warga negara mengikut tradisi yang dimainkan oleh Dong Zong. Malaysia mempunyai beratus suku kaum yang mempunyai kemahuan yang berbeza, dan sebagai warga negara yang tulin, semua kaum ini berpuas hati dengan sistem yang dilihat diguna pakai sebagai sistem pembinaaan sebuah negara kearah kestabilan politik dan juga kestabilan sosial didalam negara, kecuali Dong Zong.

Tindakan mereka meminta minta dan mengesa kerajaan mempamirkan semangat ingin melonjak keinginan kaum mereka sahaja, sedangkan beratus kaum kaum lain di Malaysia tidak pula menunjukkan minat untuk menekan kerajaan kepada arah menguatkan satu polisi memberi keuntungan besar kepada kaum mereka sahaja.  Sebagai contoh misalnya, umat Melayu atau Kadazan boleh berbuat sedemikian dan memohon kerajaan Malaysia menutup kesemua sekolah jenis kebangsaan Cina atau membuka sekolah jenis kebangsaan Kadazan, yaitu polisi yang boleh membawa keuntungan besar kepada kaum Melayu dan Kadazan.

Apakah pentingnya sistem pembelajaran yang akan memisahkan sebahagian besar masyarakat kepada berjenis jenis sistem pendidikan dan akhirnya mereka ini akan dikumpul di alam pekerjaan dalam  persekitaran yang sama.

Sesunguhnya, tindakan Dong Zong sekian lama membuktikan bahawa mereka masih berfikiran kolot dan ketinggalan zaman kerana masih beranggapan bahawa mereka sebenarnya bukan warga negara Malaysia dan masih lagi menjadi warga negara benua China.

Masyarakat Malaysia telah menghindar dari menjadi mangsa ketidakan setabilan ekonomi dan ianya kerana sebahagian besar hasil dari dasar pembelajaran yang selama ini di guna pakai telah memberi jaminan kepada penguasaan “human capital” yang mesra dengan manusia tidak kira kaum.

Baca: NST , People Daily

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s