Gelak kena tahan polis

“Bila tidak ada undang undang, semua penggubal undang undang lulus undang undang baru.

“Bila undang undang telah di luluskan, ada yang langgar undang undang pula. Ada yang cemas, ada pula yang gembira.

“Rafizi gembira kena tahan, walaupun dia buat salah langgar undang undang.

“Jadi sekarang ini, Tun Zaki kata orang langgar undang undang jalanraya disyorkan bayar “on the spot”, RM300. No discount.

“Bagi dia, memang dia banyak duit, kereta pun ada drebar. Bagi aku, memang tidak ada duit, cukup cukup untuk bayar duit minyak dan tol. Jikalau kena bayar denda “on the spot” aku ingat aku hendak ketawa pada polis macam Rafizi lah.

“Aku tidak pernah kena saman bawa laju atau langgar peraturan jalanraya. Kena saman letak parking salah adalah juga.

“Sekarang dengan ada nya orang semacam Rafizi, orang tidak takut lagi buat salah langgar apa apa undang undang pun. Dia boleh buat kita lagi lah boleh. Kenapa tidak? Harap harap dia ni kena denda setimpalnya, pertama salah kerana langgar Akta Bafia, kedua kerana “gelak ketawa dan gembira bila buat salah” sedang kan dia itu di lantik rakyat sebagai penggubal undang undang. Jikalau dia tidak mengamal undang undang yang dia sendiri luluskan, apa kah jadah kami hendak ikut undang undang yang mereka gubal itu!

“Harap harap polis tidak tahan aku balik raya ni dan minta bayar denda “on the spot” kerana bawa kereta laju, sebab kali ini kalau kena saman “on the spot” dan minta bayar saman itu pada masa itu juga,  aku akan gelak pada polis semacam Rafizi buat. Kalau ugut juga suruh bayar on the spot, aku saman Rafizi kerana ajar aku ketawa dan gelak  dan saman Polis kerana ugut minta bayar on the spot.

Huh tu dia, kata drebar boss aku yang aku jumpa di kedai mamak semalam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s