Semenjak ini Selangor suka main air,

Malaysia sebuah negara tropika, terdapat banyak hujan dan tentu lah banyak air mengalir.

Tetapi, pada tahun 1998, Selangor kurang gentilan untuk hujan sehingga paras air di empangan Gombak, Langat dan Semenyih ternyata berkurangan dan Selangor mengalami krisis air.

Sekiranya DAP memerintah, sudah tentu banyak kedai dibuka untuk mendapat air gentilan di pusat pusat rumah urut seperti sekarang bagi menampung kekecewaan di dalam hati penduduk kerana kurang air.

Masaalah sekarang walaupun kedai urut banyak dibuka, air basuhan batang paip dan minuman bersih berkurangan kerana kapasiti pengeluaran air bersih dari logi yang di beri kconsessi pada Punck Niaga (M) Sdn Bhd didapati kurang mengeluarkan air bersih, terlebih kapasiti pengeluaran sebanyak lebih 32%.

LUAS memegang 7 empangan, dibawah kerajaan Selangor berkata, air dalam pundi pundi berada dalam tahap 92% hingga 100% tetapi tidak keluar, adakah pegangan tangan tangan itu tidak begitu baik sehingga sukar ianya mengeluar air bersih?

Kerajaan Selangor memegang dan mengurus kesemua saluran air paip  yang tidak berekonomi tinggi manakala para konsessi Puncak Niaga, Splash dan Abas mengurus air yang berpotensi dan berekonomi. Mereka menuntut kenaikan tarif air, supaya perjalanan air keluar dari pundi pundi dapat diselenggarakan dengan baik.

Logi pembersihan air di Semenyih di kelolakan olih Puncak Niaga M Sdn Bd, yang dipunyai oleh Puncak Niaga sebanyak 70%.

Mereka ini di kontrol oleh SPAN dan LUAS, dan kedua mereka ini gergasi diantara dua buah kerajaan BN dan  Selangor.

Apabila pihak konsessi memohon dana (Capex) bagi pembesaran logi serta membaikpulih saluran air kepada penguna sebanyak RM2.04 billion, hanya RM330 million (2005 -2008) dan RM190 million (2009) diluluskan.

Langat 2 tempat pembersihan air baru yang dibina oleh BN bagi menampung keperluan air di Selangor dan diambil dari air di Pahang. Kos membina logi ini adalah sebanyak RM 3.94 billion, dimana keseluruhan budget RM9 sebanyak 8.5 billion bagi kegunaan keperluan menjana air bersih di Selangor merupakan yang terbesar di Malaysia. Pembinaan ini dibiayai oleh sebuah bank Jepun.

Kerajaan Selangor tidak setuju dengan perancangan BN dan meminta SPAN mengeluarkan tarif baru supaya rakyat tahu berapakah tarif air bersih yang akan di guna pakai oleh para konsessi sekiranya Langat 2 di benarkan beroperasi.

Kerajaan Selangor berkata, para konssesi tidak berupaya mengendalikan keciciran air bersih (NRW) yang dihantar kepada pengguna ditahap 42%, dan sekarang ini para konsessi berkata telah mengurangkan kepada tahap 32.31%. Di tahap 32.31% juga adalah satu masaalah besar kerana standard NRW dunia adalah sebanyak 25%.

Bila konsessi ambil alih pengeluran air selepas krisis air pada tahun 1998, mereka dapat yang best-best sahaja. tempat saluraan dan menjaga paip serta lain lain masih didalam tangan kerajaan Selangor. Sekiranya semua ini diberi kepada pihak konsessi, maka bebanan menjaga dan membaik pulih terletak keseluruhan atas bahu pihak konsessi, dan memerlukan satu dana yang besar dan mereka tidak mampu.

Bila dua orang pegang batang paip, maka, amat sukar ianya mengeluarkan air bersih, kerana kedua mereka mempunyai tahap mengeluar air yang berlainan. Seorang sudah terpancut air bersih, seorang lagi belum sampai ingin terpancut. Problem.

Kerajaan Selangor berkata mereka ingin air dari Tasik Kenyir dan kos untuk tujuan itu mungkin melunjak kepada RM11.36 billion. (Problem, ramai member parti hendak cepat kaya).

Dan sekarang ini kita tahu kenapa benda ini menjadi masaallah. Semuanya kerana hendak kan projek dan duit. (Seorang hendak RM3.94 billion, seorang hendak RM11.36 billion. Problem kerana RM3.94 billion telah di “funded” oleh bank Jepun, tak jalan kena lelong).

Dan penduduk Selangor kena pergi kedai kedai urut untuk mengeluarkan air bersih. (Problem, kena tangkap JAIS)

Selamat Berpuasa dan tidak perlu minum air pada siang hari. Mimum susu malam malam ok. (Problem, bini sudah monopos).

Banyak problem lah bila main air.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s